«Μυθικά» έσοδα για τους μάνατζερ

Στα ύψη εκτινάσσονται τα έσοδα των ατζέντηδων των ποδοσφαιριστών, όπως προκύπτει από την έκθεση του CIES Football Observatory, με το ποσό να αγγίζει τα 400 εκατ. ?, μόνο για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη! Ποιο είναι το προφίλ των παραγόντων, στο …ανδροκρατούμενο επάγγελμα.



«Μυθικά» έσοδα για τους μάνατζερ

Το CIES δραστηριοποιείται στον τομέα της στατιστικής και της οικονομικής ανάλυσης στο χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με την τελευταία του μελέτη, τα έσοδα των πρακτορείων μάνατζερ πλησίασαν τα 400 εκατ. ?, ενώ αυτό το ποσό είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού στους υπολογισμούς δεν συμπεριλήφθηκαν όλες οι λίγκες των ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα, η συγκεκριμένη έρευνα επιχείρησε να χαρτογραφήσει το επάγγελμα, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι αυτό …ανδροκρατείται.

Συγκεκριμένα, μόλις, το 3,4 % είναι γυναίκες, ενώ το μορφωτικό επίπεδο των πιστοποιημένων από τη FIFA ατζέντηδων είναι ιδιαίτερα υψηλό. Τα ¾ αυτών κατέχουν πτυχίο Πανεπιστημίου, ενώ το 71% μπορεί και μιλά άπταιστα –τουλάχιστον- μια ξένη γλώσσα. Ωστόσο, το επάγγελμα του μάνατζερ δεν αποτελεί το κύριο για τους περισσότερους που δραστηριοποιούνται στο χώρο, αφού μόνο για το 41% το ασκούν σε πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Από το υπόλοιπο 59% οι περισσότεροι ασχολούνται με τη δικηγορία και τα χρηματοοικονομικά.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι μόνο το 42% των παικτών που εκπροσωπούνται από τα μεγάλα γραφεία μάνατζερ ανήκει στα υψηλά «ράφια», όσον αφορά τις απολαβές τους, ενώ στη μελέτη τονίζεται ότι «οι ατζέντηδες προσανατολίζονται κυρίως στο να βρουν νεαρούς ποδοσφαιριστές, με την ελπίδα ότι η επένδυσή τους θα αποφέρει χρήματα στο μέλλον».

 

Χώρα

Προμήθεια

Ποσοστό

Αγγλία

86,2 εκατ.

22,4 %

Ιταλία

57,9 εκατ.

37,5 %

Ισπανία

45,9 εκατ.

49,4 %

Γερμανία

37,7 εκατ.

59,2 %

Γαλλία

35,7 εκατ.

68,5 %

Ρωσία

22,1 εκατ.

74,3 %

Τουρκία

15,0 εκατ.

78,2 %

Ολλανδία

10,7 εκατ.

81,0%

Πορτογαλία

10,3 εκατ.

83,6 %

Ουκρανία

9,4 εκατ.

86,1 %

Έως τα τέλη του 2011, οι άδειες που είχε χορηγήσει η FIFA ανέρχονταν σε 6.082, ενώ σχεδόν το 1/3 των μάνατζερ αυτών έχουν την έδρα τους στις χώρες που φιλοξενούν τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία). Ο μ.ο. των κερδών σε αυτές της χώρες ανέρχεται σε 100.000 ? το χρόνο, ενώ οι μισοί ποδοσφαιριστές των παραπάνω πρωταθλημάτων εκπροσωπούνται από 83 πρακτορεία. Δείτε ποια είναι τα κορυφαία γραφεία μάνατζερ ανά χώρα:

Αγγλία – Πρέμιερ Λιγκ

Πρακτορείο

Κύριος Ατζέντης

Παίκτες

Wasserman Media Group

Σάιμον Μπέιλιφ

22

Key Sports Management

Κόλιν Γκόρντον

15

Stellar Group

Τζόναθαν Μπάρνετ

14

Ισπανία – Πριμέρα

Πρακτορείο

Κύριος Ατζέντης

Παίκτες

Servicios Deportivos IDUB

Ινιάκι Ιμπάνιες

23

Bahia International

Χοσέ Μάρτιν

22

Promoesport

Χοσέ Μπάστερ

20

Γαλλία – Λιγκ 1

Πρακτορείο

Κύριος Ατζέντης

Παίκτες

Groupe USM

Κρισρόφ Μονγκάι

26

Mondial Promotion

Πιέρ Φρέλοτ

21

SVF Foot Consulting

Φρανκ Μπελχάσεν

21

Γερμανία – Μπουντεσλίγκα

Πρακτορείο

Κύριος Ατζέντης

Παίκτες

Sports Total

Βόλκερ Στρουθ

29

Pro Profil

Τόμας Κροθ

20

Stars & Friends

Γιούργκεν Βέρνερ

19

Ιταλία – Σέριε Α

Πρακτορείο

Κύριος Ατζέντης

Παίκτες

Pastorello & Partners

Αντρέα Παστορέλο

22

Branchini Associati

Τζιοβάνι Μπρανκίνι

20

Tecnosport Immagine

Τούλιο Τίντι

19

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα.