Το «θρυλικό» τραγούδι του ’90 ηχεί ξανά για την Αγγλία, ο Μπαρνς το είπε και ο κόσμος «ονειρεύεται» όπως και τότε!

Το καλοκαίρι του 1990, ένα τραγούδι «ξέφυγε» από τα όρια της μουσικής και έγινε κομμάτι της ποδοσφαιρικής ιστορίας της Αγγλίας. Το «World In Motion» των New Order συνόδευσε τα «τρία Λιοντάρια» μέχρι τα ημιτελικά του Μουντιάλ και έκτοτε μετατράπηκε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από έναν ύμνο. Έπειτα από 36 χρόνια, οι πρώτες νότες του εξακολουθούν να «ξυπνούν» μνήμες και όνειρα, ενώ η φωνή του Τζον Μπαρνς ακούγεται ξανά μπροστά στο London Eye σαν γέφυρα ανάμεσα σε δύο διαφορετικές εποχές. Το ερώτημα, όμως, παραμένει το ίδιο: ακούγεται επειδή θυμίζει το παρελθόν ή επειδή κάποιοι τολμούν να ονειρεύονται πως το μέλλον μπορεί επιτέλους να του… μοιάσει;



Το «θρυλικό» τραγούδι του ’90 ηχεί ξανά για την Αγγλία, ο Μπαρνς το είπε και ο κόσμος «ονειρεύεται» όπως και τότε!

Υπάρχουν ποδοσφαιρικά τραγούδια που συνοδεύουν μία διοργάνωση και «χάνονται» μαζί της. Το «World In Motion» των New Order δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Από το Μουντιάλ του 1990 μέχρι σήμερα, το τραγούδι που συνδέθηκε όσο λίγα με τα «τρία Λιοντάρια» και τον Τζον Μπαρνς, παρέμεινε ζωντανό στη συλλογική μνήμη μιας ολόκληρης γενιάς. Ίσως, γιατί, δεν μιλούσε μόνο για ποδόσφαιρο. Μιλούσε για την ελπίδα. Και λίγα πράγματα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια στην Αγγλία, από την ελπίδα ότι το επόμενο καλοκαίρι θα είναι επιτέλους το δικό της!

Όταν το soundtrack επιστρέφει πριν από το… τρόπαιο

Τα «τρία Λιοντάρια» μπαίνουν στο δεύτερο παιχνίδι τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο απέναντι στη Γκάνα, έχοντας ήδη στείλει το πρώτο τους μήνυμα. Η νίκη με 4-2 επί της Κροατίας στην πρεμιέρα τους, έφερε την Αγγλία στην κορυφή του 12ου ομίλου και ενίσχυσε την αίσθηση πως η ομάδα του Τόμας Τούχελ διαθέτει ξανά όλα τα στοιχεία για μια μεγάλη πορεία.

Ο Χάρι Κέιν βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, οι στατικές φάσεις του Ντέκλαν Ράις αποτελούν σταθερό όπλο και η αυτοπεποίθηση… περισσεύει. Την ίδια στιγμή, πάντως, τα προβλήματα δεν λείπουν. Ο Μπουκάγιο Σάκα εξακολουθεί να μην βρίσκεται στο 100%, ο Ράις αγωνίζεται αντιμετωπίζοντας ενοχλήσεις στη μέση, ενώ ο Μαρκ Γκέχι αναμένεται να πάρει θέση στο αρχικό σχήμα αντί του Τζον Στόουνς.

Κι όμως, παρά τις απουσίες και τα ερωτηματικά, το κλίμα γύρω από την εθνική ομάδα παραμένει αισιόδοξο. Τόσο αισιόδοξο, ώστε τις τελευταίες ημέρες να επιστρέψει ξανά στα social media και στις συζητήσεις των φίλων της ομάδας το «World In Motion». Το τραγούδι που εδώ και δεκαετίες συνοδεύει κάθε φορά που η Αγγλία αρχίζει να πιστεύει… ξανά!

Το «World In Motion» κυκλοφόρησε το 1990 από τους New Order για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας και μέχρι σήμερα θεωρείται το πιο επιτυχημένο τραγούδι που συνδέθηκε ποτέ με την εθνική Αγγλίας. Άλλωστε, παραμένει το μοναδικό επίσημο τραγούδι τους που κατάφερε να φτάσει στο Νο1 των βρετανικών charts.

Μεγάλο μέρος της διαχρονικής του απήχησης οφείλεται στον Τζον Μπαρνς. Την εποχή εκείνη, ο θρύλος της Λίβερπουλ βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του και το rap που ερμήνευσε στο κομμάτι εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στιγμιότυπα στην ιστορία των ποδοσφαιρικών τραγουδιών.

Ένα ρεφρέν που… αρνείται να φτάσει στους τίτλους τέλους

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, πως 36 χρόνια αργότερα, εξακολουθεί να επιστρέφει στην επικαιρότητα. Πριν από λίγες ημέρες, ο Μπαρνς εμφανίστηκε στο London Eye και αναβίωσε το θρυλικό του μέρος στο τραγούδι, μια εικόνα που έκανε γρήγορα τον γύρο των social media και έφερε ξανά στο προσκήνιο ένα soundtrack που οι Άγγλοι δεν σταμάτησαν ποτέ πραγματικά να τραγουδούν.

Σε αντίθεση με πολλά σύγχρονα ποδοσφαιρικά τραγούδια που βασίζονται αποκλειστικά στον ενθουσιασμό και στα συνθήματα, οι στίχοι του μιλούν για ομαδικότητα, συνεργασία και κοινό στόχο. Για την ιδέα πως καμία μεγάλη επιτυχία δεν «χτίζεται» από έναν μόνο ποδοσφαιριστή, αλλά από μία ομάδα που κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.

Παράλληλα, για πολλούς Άγγλους φιλάθλους αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα soundtrack. Αποτυπώνει μια διαφορετική εποχή του ποδοσφαίρου, πιο αυθεντική, λιγότερο εμπορική και περισσότερο συνδεδεμένη με την ταυτότητα των εθνικών ομάδων. Ίσως γι’ αυτό να παραμένει συνδεδεμένο με την τελευταία πραγματικά ανέμελη γενιά των «τριών Λιονταριών».

Τότε, το 1990, η ομάδα του Μπόμπι Ρόμπσον έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και «άγγιξε» το όνειρο. Σήμερα, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα, οι φίλοι της Αγγλίας ελπίζουν πως το ίδιο τραγούδι θα συνοδεύσει μια ακόμη μεγαλύτερη πορεία. Αυτή τη φορά με τον Τόμας Τούχελ στον πάγκο και μια γενιά που «κουβαλά» τις ίδιες προσδοκίες. Γιατί κάποια τραγούδια δεν γράφονται για να θυμίζουν τι συνέβη. Γράφονται για να υπενθυμίζουν τι δεν έχει συμβεί… ακόμη!

@theldnstandard Would it be a World Cup without World in Motion? 🎶 John Barnes performed his iconic Italia ‘90 rap at almost 450 feet on top of the London Eye ahead of England's opener against Croatia. #worldcup #worldcup2026 #englandfootball #england #englandworldcup ♬ original sound - The Standard

Εύα Μπέλλου