Λείπει ο κακός της «δαίμονας» και η Νορβηγία θέλει να υπερβεί την πορεία του 1998!

Το ταξίδι της Νορβηγίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από 28 χρόνια ξεκινάει με αντίπαλο το Ιράκ (17/1, 01:00). Ένα ρόστερ με άρωμα… Premier League έχει θέσει γερές βάσεις από τα προκριματικά και ευελπιστεί να γράψει ιστορία, ειδικά από την στιγμή που λείπει ο μόνιμος δήμιος της, η Ιταλία!



Λείπει ο κακός της «δαίμονας» και η Νορβηγία θέλει να υπερβεί την πορεία του 1998!

Έπειτα από την εξαιρετική της πορεία στα προκριματικά του θεσμού, όπου σημείωσε οχτώ νίκες και 37 γκολ ενεργητικό, η Νορβηγία επιστρέφει για τέταρτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρεμιέρα κόντρα στο Ιράκ (17/1, 01:00) για το σύνολο του Στάλε Σολμπάκεν, που έχει έρθει με τη διάθεση να… τρυπήσει το ταβάνι του και να φτάσει για πρώτη φορά στα προημιτελικά του τουρνουά, κάτι που δεν κατάφερε σε δύο απόπειρες στο παρελθόν, καθώς έμεινε εκτός συνέχειας από τους Ιταλούς. Συνολικά εννέα παίκτες του ρόστερ αγωνίζονται στην Αγγλία με τα ονόματα του Μάρτιν Έντεγκααρντ και του Έρλινγκ Χάαλαντ να ξεχωρίζουν. 

Η ιστορία της Νορβηγίας στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή ξεκίνησε το μακρινό 1938. Στο τουρνουά τότε, συμμετείχαν 16 ομάδες, με τους «βίκινγκ» να αποκλείονται στον πρώτο νοκ – άουτ αγώνα από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ιταλία. 

Χρειάστηκε να περιμένει 56 χρόνια για να βρεθεί ξανά σε τελική φάση της διοργάνωσης. Στο Μουντιάλ του 1994 η Νορβηγία τερμάτισε τελευταία σε έναν όμιλο με Ιρλανδία, Μεξικό και Ιταλία, όπου όλες οι ομάδες συγκέντρωσαν από τέσσερις βαθμούς.

Στο αμέσως επόμενο τουρνουά πραγματοποίησε την καλύτερη πορεία της. Αφού προκρίθηκε ως δεύτερη στον όμιλο πίσω από τη Βραζιλία, δεν κατάφερε να ξεπεράσει, για άλλη μία φορά, το εμπόδιο της «Σκουάντρα Αντζούρα» στους «16» του θεσμού. 

Φέτος, ευελπιστεί να κάνει το βήμα παραπάνω, καθώς έχει ποιότητα, ομοιογένεια και ξεκάθαρους ηγέτες που πρωταγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο. 

Αναφερόμαστε φυσικά στον αρχηγό της ομάδας, τον Μάρτιν Έντεγκααρντ και τον Έρλινγκ Χάαλαντ.

Ο πρώτος κατέκτησε την κορυφή της Premier League με την Άρσεναλ, ενώ έφτασε πολύ κοντά στο να στεφθεί και πρωταθλητής Ευρώπης, αλλά οι «κανονιέρηδες» ηττήθηκαν στον τελικό του Champions League από την Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο δεύτερος κατέκτησε το «χρυσό παπούτσι» στην Αγγλία για 3η φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πέτυχε 38 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι, χάνοντας στο… νήμα τον τίτλο της Premier League. 

Οι «βίκινγκ» θα αντιμετωπίσουν στη φάση των ομίλων το Ιράκ, τη Σενεγάλη και τη Γαλλία και θεωρούνται φαβορί για τις δύο πρώτες θέσεις που δίνουν απευθείας εισιτήριο για τους «32» της διοργάνωσης, με στόχο να αποτελέσουν μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του τουρνουά.

 Νικόλας Ζορμπάς