Είμαστε ανώτεροι και πρέπει να το δείξουμε, όπως τον Μάρτιο στο Χάμπντεν Παρκ (vids)

Η μεγάλη ώρα έφτασε! Η Ελλάδα είναι ήδη στη Σκωτία και σε λίγες ώρες θα δώσει μία «μάχη», που μπορεί στο τέλος να παίξει καθοριστικό ρόλο, για το μέλλον της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου! Μία «μονομαχία», που μόνο συνηθισμένη δεν τη... λες, καθώς η «γαλανόλευκη» πάει για τρίτη φορά στο Χάμπντεν Παρκ και δεύτερη, μέσα σε ελάχιστους μήνες, ώστε να «ξεχάσει» την αλλαγή του Άλι ΜακΚόιστ και να «αποδείξει» -ξανά- πως είναι καλύτερη ομάδα, όπως έκανε και τον Μάρτιο!    



Είμαστε ανώτεροι και πρέπει να το δείξουμε, όπως τον Μάρτιο στο Χάμπντεν Παρκ (vids)

Ώρα... προκριματικών Παγκοσμίου Κυπέλλου! Τους τελευταίους μήνες περιμένουμε πώς και πώς, για το πότε θα ξαναδούμε την Εθνική στις οθόνες μας! Η μεγάλη στιγμή είναι κοντά και σε λίγες ώρες θα «απολαύσουμε» ξανά το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Αυτή τη φορά, η «αποστολή» ακούει στο όνομα: Σκωτία στο Χάμπντεν Παρκ!  

Σε ένα ματς, που η «γαλανόλευκη» γνωρίζει πως σε περίπτωση ήττας τα πράγματα θα γίνουν πολύ... σκούρα σε ό,τι αφορά την πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης.  Η αλήθεια είναι πως τα «ζευγαρώματά» μας είναι αρκετά σπάνια. Άλλωστε, πριν τον περασμένο Μάρτιο, μόλις δύο φορές είχαμε ξαναβρεί στον... δρόμο μας τους Σκωτσέζους.  

Το πέναλτι του Αποστολάκη και η αλλαγή, που θέλουμε να «ξεχάσουμε» 

Η πρώτη «μονομαχία» της «επίσημης αγαπημένης» μάς πηγαίνει -σχεδόν- 31 χρόνια πίσω! Η Ελλάδα, μετά την πρώτη της εμπειρία σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ξεκίνησε εκπληκτικά στα προκριματικά για το EURO του 1996! 

Τελευταίο ματς για το 1994 ήταν στο ΟΑΚΑ απέναντι στη Σκωτία. Η πλάστιγγα «έγειρε» προς τη μεριά μας, καθώς ο Στράτος Αποστολάκης με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 19’ έκανε το 1-0, που ήταν και το τελικό σκορ!  Αυτή ήταν και η τέταρτη συνεχόμενη νίκη της Εθνικής σε ισάριθμα ματς! Ωστόσο, τα πράγματα πήραν μία τελείως διαφορετική τροπή, μόλις λίγους μήνες αργότερα. 

Η Ελλάδα ξεκίνησε να... πετάει αρκετούς βαθμούς, με αποτέλεσμα να μείνει 3η στα προκριματικά και εκτός τελικής φάσης. Ποιο ήταν ένα από τα ματς, που θα μπορούσαν να είχαν «γράψει» διαφορετικά την ιστορία;  

Εκείνο με τη Σκωτία στο Χάμπντεν Παρκ τον Αύγουστο του 1995! Οι δύο ομάδες είχαν μείνει «άσφαιρες», μέχρι το 70’, με τη «γαλανόλευκη» να... σπαταλάει αρκετές ευκαιρίες.  

Στο 71’ ήρθε το γκολ, που άλλαξε τις «ισορροπίες», με τον Άλι ΜακΚόιστ που είχε μπει ως αλλαγή, να δίνει το «τρίποντο» στην ομάδα του και να «σβήνει» ουσιαστικά τις όποιες πιθανότητες για πρόκριση υπήρχαν, έστω και μέσω της 2ης θέσης. 

Η Ελλάδα είναι καλύτερη και πρέπει να το δείξει, όπως έκανε τον Μάρτιο

Σχεδόν 30 χρόνια, μετά το τελευταίο τους «αντάμωμα» οι δύο ομάδες τα είπαν και πάλι! Αυτή τη φορά, διεκδικώντας μία θέση στην ελίτ του Nations League. Οι Σκωτσέζοι έφυγαν από το Γ. Καραϊσκάκης, με το προβάδισμα του ενός γκολ στις... αποσκευές τους, χάρη στην εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Σκοτ ΜακΤόμινεϊ. Λίγα 24ωρα αργότερα, στη ρεβάνς το μομέντουμ δεν ήταν με το μέρος μας. Ωστόσο, για 90 λεπτά η Εθνική έστησε το δικό της «πάρτι», μέσα στη Γλασκώβη!  

Στο 20ο λεπτό, ο Γιάννης Κωνσταντέλιας έφερε το ζευγάρι στα... ίσα και o Κωνσταντίνος Καρέτσας «χτύπησε» για πρώτη φορά στην καριέρα του με το εθνόσημο για το 0-2, πριν το... καταλάβουν οι αντίπαλοί μας! Τη «μαγική» εμφάνιση την ολοκλήρωσε ο Χρήστος Τζόλης στο 46’, ρίχνοντας στο «καναβάτσο» τους Σκωτσέζους!  

Ένα 0-3, που μόνο τυχαία δεν ήρθε! Άλλωστε, η Ελλάδα απέδειξε περίτρανα, πως είναι καλύτερη ομάδα και το αποτέλεσμα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εκείνη! Γεγονός, που ισχύει και για τη σημερινή (09/10) αναμέτρηση. 

Αυτές είναι και όλες οι «μάχες» ανάμεσα στις δύο ομάδες. Όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβρη του 1994 στο ΟΑΚΑ με «πρωταγωνιστή» τον Στράτο Αποστολάκη και πλέον -σχεδόν- τρεις 10ετίες αργότερα στο σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς «ξυπνούν» μνήμες από τη μεγάλη πρόκριση στη League A του Nations League, μέσα στο Χάμπντεν Παρκ! 

Διονύσης Καλαϊζής