Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι μία βραδυφλεγής βόμβα έτοιμη να σκάσει και το Μπιλμπάο εκτόξευσε τα χρέη και το πρόβλημα!
Η βραδιά στο Μπιλμπάο εκτός από το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι που είναι ένα τεράστιο πλήγμα, φέρνει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης. Για μεγάλο διάστημα, σε μία μια από τις πιο ιστορικές και αναγνωρίσιμες ποδοσφαιρικές ομάδες παγκοσμίως, κρύβονταν πίσω από το δάχτυλο τους! Τώρα, αυτή η ήττα ξεγύμνωσε πρακτικά μια σκληρή αλήθεια: η ομάδα βρίσκεται βυθισμένη στα χρέη αφού η οικογένεια Γκλέιζερ για χρόνια εισέπραξε εκατομμύρια σε μερίσματα και άφησε στο σύλλογο επάνω όλα τα χρωστούμενα! Απλά σκεφτείτε το εξής και μετά κάντε το εικόνα: οι μεγάλες πληρωμές τόκων από το δάνειο που πήραν κάποτε για να αγοράσουν την ομάδα και έπειτα οι Γκλέιζερς "φόρτωσαν" στον ίδιο τον σύλλογο με εγγύηση το σήμα του, εξαφάνισαν ακόμα 42 εκατομμύρια λίρες σε μόλις ένα έτος! Και του χρόνου έρχεται ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα!

Γράφει ο Maverick
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ολοκλήρωσε αγωνιστικά τη χειρότερη σεζόν της ιστορίας της μετά το 1973-74 σεζόν που έπεσε και που ακόμα και τότε έκανε περισσότερες νίκες στο πρωτάθλημα (δέκα) από ότι τώρα! Το χρέος της ομάδας έχει εκτοξευθεί άνω των 870 εκατομμύριων λιρών με κάποιες εκτιμήσεις να το τοποθετούν ακόμα και στα 1.5 δισ. λίρες.
Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται περίπου 310 εκατομμύρια λίρες που σχετίζονται με κόστη μεταγραφών, που δεν έχουν εξοφληθεί αλλά είναι διακανονισμένα όμως αυτό είναι ένα γεγονός που αναδεικνύει τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η ομάδα στη διάρκεια της χρηματοδότησης των υποχρεώσεων της.
Μια από τις πιο ανησυχητικές εικόνες είναι το ετήσιο κόστος σε πληρωμές τόκων, οι οποίες «φέρνουν» δεκάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο να κάνουν φτερά από τα ταμεία. Και αυτά τα χρήματα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ομάδας, απορροφώνται από τις τοκοχρεολυτικές υποχρεώσεις της διοίκησης. Επίσης, η αποτυχία να εξασφαλίσει τα χρήματα που θα έμπαιναν στα ταμεία μέσω της συμμετοχής της στο Champions League έχουν περιορίσει την ικανότητά της να διαχειρίζεται τις υποχρεώσεις, καθιστώντας την κατάσταση ακόμα πιο επιδεινωμένη.
Ο σερ Τζιμ Ράτκλιφ, συνιδιοκτήτης της INEOS, παραδέχθηκε τον Μάρτιο ότι η Γιουνάιτεντ διατρέχει τον κίνδυνο να μην συμμορφωθεί με τους κανόνες κερδών και βιωσιμότητας (PSR) της Premier League. Αυτοί οι κανόνες σχεδιάζονται για να περιορίζουν τις ζημίες των συλλόγων και να διασφαλίζουν ότι οι ομάδες θα παραμένουν οικονομικά βιώσιμες. Ήταν ένα μεγάλο διάστημα που ακριβώς επειδή ήταν με δανεισμό από τις τράπεζες τα χρήματα, η Γιουνάιτεντ ως οργανισμός έβγαζε κέρδη και ξεπερνούσε τους σκοπέλους, αλλά πια υπάρχει ορατός κίνδυνος να μην μπορεί το κλαμπ να συμμορφωθεί με αυτούς τους κανόνες. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές κυρώσεις, που ενδεχομένως να επιφέρουν ακόμη περισσότερους οικονομικά δυσχερείς όρους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ομάδα καλείται να πληρώσει και μία ρήτρα ύψους 10 εκατομμυρίων λιρών στην Adidas, εξαιτίας της μη παρουσίας της στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Αυτές οι ρήτρες είναι δείκτες της σχέσης που έχουν οι επιτυχίες των συλλόγων με τα έσοδά τους. Όταν οι επιτυχίες λείπουν, οι ομάδες καλούνται να πληρώσουν υψηλές ποινές, γεγονός που καθιστά τη διαχείριση των οικονομικών τους ακόμα πιο δύσκολη. Η επόμενη σεζόν θα είναι η πρώτη μετά από μία δεκαετία που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν πρόκειται να παίξει στην Ευρώπη και μόλις η δεύτερη χρονιά στα τελευταία 40 χρόνια.
Η έλλειψη αγώνων στην Ευρώπη θα φέρει κι άλλα προβλήματα στα ταμεία, της τάξης το λιγότερο των 20 εκατομμυρίων λιρών από τα ματς που θα "χαθούν" στο Ολντ Τράφορντ τη νέα σεζόν.
Επίσης θα έχει 20 εκατομμύρια λίρες λιγότερα έσοδα από τον καταμερισμό των χρημάτων στην Premier League, λόγω της πολύ χαμηλής θέσης που τερματίζει φέτος σε σύγκριση με πέρυσι!
Εν κατακλείδι, η κατάσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι χαρακτηριστική της σφοδρής αντίθεσης που υπάρχει μεταξύ επιτυχιών και οικονομικής βιωσιμότητας στο ποδόσφαιρο. Οι τρεις κορυφαίες ομάδες του Forbes, δεν βρίσκονται στο πρώτο σκαλί τυχαία. Οι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ψηλά σε έσοδα, αλλά ενώ οι δυο ισπανικές έχουν και αγωνιστική δυναμική, εκτός από εμπορική, η Γιουνάιτεντ είναι σε σταθερή και συνεχιζόμενη πτώση!
Αυτό είναι το αποτέλεσμα των παγκόσμιων αγορών και των επενδυτικών στηρίξεων που έχουν. Στην Αγγλία επίσης υπάρχουν πάρα πολύ δυνατοί ανταγωνιστές σε αντίθεση με όλους στο ισπανικό πρωτάθλημα που η γενικότερη οικονομική τους κατάσταση δεν μπορεί να απειλήσει τους δύο γίγαντες.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με μεγάλα χρέη και χωρίς επιτυχίες, φτάνει ν’ αποτελεί παράδειγμα από τις ομάδες που μετατρέπονται σε οικονομικές βόμβες, με κίνδυνο να βουλιάξουν σε χρέη που θα είναι αδύνατο να ξεπεραστούν.
Εάν υπάρχει πραγματικά ένα παράδειγμα προς αποφυγή, για το πώς θα μπορέσετε να διαλύσετε ένα τεράστιο brand name, είναι ο τρόπος που οι Γκλέιζερς «τρέχουν» τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εδώ και μία εικοσαετία. Και τα πρώτα 10 χρόνια και είτε από κεκτημένη ταχύτητα, είτε λόγω τίτλων και σερ Άλεξ, τα προβλήματα καλύφθηκαν.
Η συνεχιζόμενη πτώση από το 2018 και μετά, άρχισε να φέρνει στην επιφάνεια τα προβλήματα. Και η είσοδος πέρυσι, της INEOS και η εξέλιξη των πραγμάτων δικαιώνει αυτούς που έλεγαν πως δεν έχει κανένα πραγματικό πλάνο και θα χειροτέρευαν τα πράγματα όπως είχαν πολύ παραστατικά γράψει οι Financial Times από τον πρώτο μήνα που πάτησαν οι άνθρωποι του σερ Τζιμ το πόδι τους στο Μάντσεστερ.
Πέρσι τέτοια εποχή, η αλήθεια είναι πως όλοι λέγαμε πως δεν θα μπορούσε να ξαναγίνει τόσο κακή χρονιά όπως το 2023-2024 για τον σύλλογο. Αποδείχτηκε πως το 2024-2025 δεν ήταν απλώς χειρότερο, αλλά καταστροφικό. Και υπάρχουν αρκετοί που λένε πως τα άσχημα δεν έχουν τελειώσει ακόμα.