Έχει ακόμα… δρόμο για να φτιάξει τα πέναλτι η Αγγλία (vids)

Αν έπαιρνε το Euro του 2020 από τη συγκεκριμένη διαδικασία, δεν θα την ένοιαζαν καθόλου οι αριθμοί. Θα είχε σβήσει από το μυαλό όλων το γεγονός πως από την άσπρη βούλα υπάρχει… πρόβλημα. Ενόψει της έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2024, η Αγγλία θα πρέπει να ξέρει πως όταν κι αν βρεθεί στην άσπρη βούλα, το βάρος της ιστορίας θα είναι ξανά μεγάλο…  



Έχει ακόμα… δρόμο για να φτιάξει τα πέναλτι η Αγγλία (vids)

Η αποστολή βρίσκεται ήδη στη Γερμανία από το απόγευμα της Δευτέρας, με το πρώτο παιχνίδι των «τριών λιονταριών» στο φετινό Euro 2024 να έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Κυριακής απέναντι στη Σερβία.

Ο Σάουθγκεϊτ σχολίασε ότι κατά πάσα πιθανότητα κι αν δεν έρθει η μεγάλη επιτυχία με την κατάκτηση του τροπαίου θ’ αποτελέσει παρελθόν, ενώ, το τελευταίο φιλικό προετοιμασίας με την Ισλανδία ήταν μια μεγάλη ευκαιρία γι’ αφύπνιση και «καμπανάκια».

Το θέμα των πέναλτι και οι επιδόσεις της εθνικής ομάδας, τέτοιες μέρες πριν από μεγάλα τουρνουά πάντοτε επιστρέφει στην επιφάνεια και αυτό συμβαίνει και τώρα.

Η πιο πρόσφατη επιτυχία στη διαδικασία των πέναλτι ήταν ο μικρός τελικός του Nations League, τον Σεπτέμβριο του 2019, με το 6-5 επί της Ελβετίας για την κατάληψη της 3ης θέσης.

Η τελευταία εμπειρία, ήταν από τις πιο οδυνηρές, αφού ήρθε στο «Γουέμπλεϊ», το καλοκαίρι του 2021, στον χαμένο τελικό του Euro κόντρα στην Ιταλία. Εκεί όπου ο χαμός που έλαβε χώρα από τους οπαδούς με το «ντου» και τις «μάχες» με τους σεκιούριτι, έκανε τους υπεύθυνους του γηπέδου να… εύχονται να ηττηθούν τα «τρία λιοντάρια» ώστε ν’ αποφευχθεί πιθανή, πολύ άσχημη κατάσταση.

Σε επίπεδο Μουντιάλ, το 2018, οι Άγγλοι κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο των Κολομβιανών στους «16» με το υπέρ τους 5-4.

Συνδυάζοντας τις περιπτώσεις στις οποίες οι Άγγλοι έχουν κληθεί να διεκδικήσουν πρόκριση, είτε σε Euro, είτε σε Παγκόσμιο Κύπελλο από τη «ρωσική ρουλέτα», το ποσοστό επιτυχίας είναι μόλις στο 22,2%, ενώ, οι διεθνείς μετατρέπουν τις εκτελέσεις τους σε γκολ σε ποσοστό 64,4%.

Συνολικά στις 9 φορές που έχουν βρεθεί στην άσπρη βούλα στις δυο πιο μεγάλες διοργανώσεις εθνικών ομάδων, έχουν μονάχα 2 νίκες (προημιτελικά Euro 2016, φάση «16» Μουντιάλ 2018) και 29 επιτυχημένα πέναλτι σε 45 προσπάθειες…

Κώστας Ζάλιαρης