Το γκάζι της Τσέλσι πριν τον τερματισμό και το «θρίλερ» με τις ευρωπαϊκές θέσεις

Η Τσέλσι κάνει ό,τι μπορεί για ένα παίξει στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν. Και όπως απέδειξε την Κυριακή, φροντίζει και για τη διαφορά τερμάτων ώστε να καλύψει το σενάριο της ανάγκης για πλεονέκτημα έναντι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τί συμβαίνει με τους «μπλε», τη Νιούκαστλ και τους «κόκκινους διαβόλους» και πώς συνδέονται η 7η θέση και ο τελικός του Κυπέλλου;  



Το γκάζι της Τσέλσι πριν τον τερματισμό και το «θρίλερ» με τις ευρωπαϊκές θέσεις

Η ομάδα του Ποτσετίνο με τον Πάλμερ να σκοράρει δίχως σταματημό, εμφανίζει αρκετά καλό πρόσωπο σε αυτά τα τελευταία παιχνίδια της αγωνιστικής περιόδου και θέλει να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή συμμετοχή για την επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά.

Αυτή τη στιγμή και προτού η Γιουνάιτεντ αντιμετωπίσει την Κρίσταλ Πάλας στο Λονδίνο, η Τσέλσι είναι στην 7η θέση της βαθμολογίας, στην ισοβαθμία από τους «κόκκινους διαβόλους», με υπεροχή στη διαφορά τερμάτων και με ένα παιχνίδι περισσότερο.

Ξεκινάμε από το γεγονός πως οριστικά και αμετάκλητα οι Άγγλοι θα στείλουν τέσσερις ομάδες στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Η Γερμανία εξασφάλισε την εξτρά θέση της ειδικής βαθμολογίας για να έχει 5 εκπροσώπους στη διοργάνωση τη νέα σεζόν, μετά και τη νίκη της Ντόρτμουντ επί της Παρί στον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό την περασμένη εβδομάδα.

Οι Άγγλοι θα μπορούν να στείλουν μάξιμουμ 7 συλλόγους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τη νέα αγωνιστική περίοδο και γι' αυτό η Τσέλσι φουλάρει στην τελική ευθεία. Θέλει να προλάβει έστω το Europa Conference League.

Τί συμβαίνει, λοιπόν, εκεί;

Ασφαλώς στην κουβέντα μπαίνει και η 6η Νιούκαστλ που απειλείται, αλλά ας αναλύσουμε το πιο δύσκολο κομμάτι του γρίφου. Την 7η θέση.

Αυτή, κρίνεται από τον νικητή του Κυπέλλου Αγγλίας και τον τερματισμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο πρωτάθλημα.

Η Λίβερπουλ με τον θρίαμβο στο φετινό Λιγκ Καπ, καθιστά την 6η θέση προνομιούχο για το Europa Conference League. Αυτό, όμως, θ' αλλάξει, ανάλογα με το φινάλε του Κυπέλλου και την πιθανή κατάκτηση του τίτλου από ομάδα που θα έχει εξασφαλισμένη παρουσία στην Ευρώπη.

Ως γνωστόν, ο νικητής του FA Cup κερδίζει και παρουσία στο επόμενο Γιουρόπα Λιγκ. Αν η Σίτι κατακτήσει το τρόπαιο στον τελικό και με δεδομένο πως βρίσκεται στο Τσάμπιονς Λιγκ για του χρόνου, το «εισιτήριο» για τη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση πάει στην 6η θέση και η 7η οδηγεί στο Europa Conference League.

Το ίδιο θα συμβεί κι αν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πάρει το τρόπαιο και καταταγεί 6η, έχοντας καταφέρει να βάλει από κάτω τις Τσέλσι και Νιούκαστλ.

Αν όμως, η ομάδα του Τεν Χαγκ καταλάβει την 7η θέση και κατακτήσει το Κύπελλο, τότε εκείνη πηγαίνει κανονικά στο Γιουρόπα Λιγκ και ο 6ος της βαθμολογίας θα οδηγηθεί στο Europa Conference League. «Ανταλλαγή», δηλαδή, με αβαντάζ των «κόκκινων διαβόλων», άσχετα από τον τερματισμό τους μια θέση πιο κάτω.

Το μοναδικό σενάριο το οποίο δεν θέλουν να σκέφτονται στην Τσέλσι – ή αυτό που τους υποχρεώνει να ελπίζουν πως θα προσπεράσουν τη Νιούκαστλ και θα την αφήσουν εκτός Ευρώπης – είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου από τη Γιουνάιτεντ και ο τερματισμός της εκτός 7άδας. Τότε, απλά ο 6ος θα πάει στο Europa Conference League και οι «κόκκινοι διάβολοι» θα κρατήσουν τη συμμετοχή στο Γιουρόπα Λιγκ, ακόμα κι αν τερματίσουν 8οι. Και κάπως έτσι ο 7ος μένει με άδεια χέρια.

Κάπου εδώ αξίζει να σημειωθεί πως αν η Άστον Βίλα τερματίσει στην 4άδα και παράλληλα φέρει εις πέρας τον άθλο να τα γυρίσει όλα τούμπα και να κατακτήσει το φετινό Europa Conference League (που προσφέρει και «εισιτήριο» στο Γιουρόπα Λιγκ), κρατά το δικαίωμα παρουσίας στο Τσάμπιονς Λιγκ και το κέρδος της δεν μεταφέρεται σε άλλη θέση για το αγγλικό πρωτάθλημα.

Κώστας Ζάλιαρης