Η πιο ώριμη εκδοχή της Άρσεναλ λόγω Ράις και με τον Χάβερτζ να θυμίζει τον παίκτη της Λεβερκούζεν, αλλά ίσως δεν αρκεί!

Είναι εκπληκτική η φετινή έκδοση της Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα. Ώριμη, σταθερή, με απίστευτη ικανότητα στις στατικές φάσεις και με μία ανασταλτική λειτουργία που θα μπορούσε να διδάσκεται σε «σεμινάριο». Δίχως ήττα σε ντέρμπι, δίχως απώλεια βαθμών από ομάδα που βρίσκεται κάτω από την δεκάδα. Το έργο του Ισπανού προπονητή είναι άξιο επαίνου, αλλά τυγχάνει η απόλυτη επιβράβευσή του να εξαρτάται από τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα. Παρακολουθούμε το κορυφαίο πρωτάθλημα της δεκαετίας και όλα, μέχρι και το τέλος, θα ισορροπούν σε ένα τεντωμένο σχοινί! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Η πιο ώριμη εκδοχή της Άρσεναλ λόγω Ράις και με τον Χάβερτζ να θυμίζει τον παίκτη της Λεβερκούζεν, αλλά ίσως δεν αρκεί!

Όποιος παρακολούθησε πριν από μερικές ώρες την αναμέτρηση της Τότεναμ με την Άρσεναλ, στο «Tottehnam Hotspur Stadium», θα καταλάβει στον απόλυτο βαθμό τι ακριβώς λέω.

Αλλά δεν είναι προαπαιτούμενο. Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με έναν φίλο του αγγλικού ποδοσφαίρου, ακόμη και αν έχει παρακολουθήσει τη φετινή Άρσεναλ σε μικρότερο βαθμό, εντός του 2024. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχει μείνει στην περσινή της εξαιρετική εικόνα. Διότι η φετινή έκδοση της ομάδας του Μικέλ Αρτέτα είναι βελτιωμένη και ανώτερη φυσικά της σεζόν2 2022-23, όπου τερμάτισε στην 2η θέση, με 84 βαθμούς.

Πέρυσι λοιπόν, τέτοια εβδομάδα, η Άρσεναλ είχε πετάξει την διαφορά των πέντε βαθμών που είχε από τη Μάντσεστερ Σίτι μέσα σε 20 ημέρες. Είχε ηττηθεί με 4-1 στο «Έτιχαντ», την στιγμή που φέτος πήρε ένα «σβηστό» 0-0. Είχε απώλειες βαθμών και με τη Λίβερπουλ και τη Γουέστ Χαμ, ενώ της κόστισε πολύ και το 3-3 με τη Σαουθάμπτον στο «Έμιρεϊτς».

Υποβιβάστηκαν ως «ουραγοί» οι «άγιοι», αλλά η Άρσεναλ δεν τους κέρδισε σε καμία από τις δύο περιπτώσεις, με συνέπεια να χάσει τέσσερις βαθμούς αθροιστικά. Ας μην ξεχνάμε πως φέτος η Άρσεναλ έχει κερδίσει κάθε λογής ομάδα που βρίσκεται από την 10η θέση και κάτω, ενώ δεν έχει ηττηθεί και σε κανένα ντέρμπι.

Η περσινή πορεία της ομάδας του Μικέλ Αρτέτα ουσιαστικά τελείωσε  στο παιχνίδι με την Μπράιτον και στο 3-0 των «γλάρων» μέσα στο Βόρειο Λονδίνο. Φέτος όμως, είναι ολοφάνερο πως ο Ισπανός προπονητής έχει προετοιμάσει για κάθε λογής συνθήκη την ομάδα του, τόσο πνευματικά, όσο και αγωνιστικά και ψυχολογικά.

Η Άρσεναλ βασίζεται στην ανασταλτική της λειτουργία, έχει διατηρήσει το «μηδέν» 16 φορές φέτος, τις 14 με τον Νταβίντ Ράγια. Δέχεται δύσκολα γκολ εκτός έδρας, είχε να της συμβεί για 10 ολόκληρες ώρες. Και ποια είναι τα τρία τελευταία γκολ που έχει δεχθεί μακριά από το «Έμιρεϊτς»; Ένα γκολ του Αβονίγι στο 90’ στο Νότιγχαμ – Άρσεναλ, το γκολ του Ρομέρο που προήλθε από λάθος του Ράγια και το πέναλτι του Σον, στο οποίο υπέπεσε ο Ντέκλαν Ράις! Είναι εκπληκτικό το δίδυμο των Γκάμπριελ – Σαλιμπά, την ώρα που η συνολική αμυντική λειτουργία των «κανονιέρηδων» είναι για σεμινάριο.

Το ανώτερο που μπορεί να φτάσει φέτος η Άρσεναλ από πλευράς βαθμών είναι οι 89. Πέρυσι τερμάτισε 2η με 84, φέτος μπορεί να φτάσει τους πόντους που χρειάστηκε η Μάντσεστερ Σίτι την προηγούμενη χρονιά για να κατακτήσει το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Και ίσως να μην της είναι αρκετοί!

Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα έχει μάθει στο τελευταίο κομμάτι του πρωταθλήματος να μην… παραπατάει. Δεν έχει πλέον και το περιθώριο να το κάνει, καθώς με μία ισοπαλία, η Άρσεναλ την προσπερνά στη διαφορά τερμάτων, που δεν βλέπω τρόπο να καλυφθεί.

Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι ένα φοβερό φινάλε, στο καλύτερο πρωτάθλημα της τελευταίας δεκαετίας. Και σε αυτό έχει συμβάλλει η σταθερότητα της Μάντσεστερ Σίτι, το γεγονός πως η Λίβερπουλ επιχείρησε να πάρει τον τίτλο, βασιζόμενη και στην «αδρεναλίνη» που της προκάλεσε το «σοκ» της επικείμενης αποχώρησης του Γιούργκεν Κλοπ, και φυσικά η ίδια η Άρσεναλ.

Και για να μην ξεχνιόμαστε… Οι «κανονιέρηδες» ξόδεψαν αδρά το καλοκαίρι. Αποφάσισαν να καταστήσουν τον Ντέκλαν Ράις την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία τους, με τα οφέλη που τους έχει δώσει στη μεσαία γραμμή να είναι πολλαπλάσια σε αξία. Αλλά υπάρχει και ο Κάι Χάβερτς, που πραγματοποιεί μία εκπληκτική σεζόν και θυμίζει για πρώτη φορά πραγματικά, τον παίκτη που έκανε την Τσέλσι να πληρώσει πολλά εκατομμύρια στη Λεβερκούζεν για να τον κάνει δικό της!