Ο αλλοιωμένος χαρακτήρας του VAR, χάλασε μια πανέμορφη ποδοσφαιρική ιστορία

Θα ήταν μια από τις πιο μεγάλες στιγμές σε ολόκληρη την ιστορία του Κυπέλλου Αγγλίας. Μια ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, να επιστρέφει από το εις βάρος της 3-0 σε ημιτελικό στο «Γουέμπλεϊ» και να παίρνει την πρόκριση στο 120’. O VAR αποφάσισε ορθά. Όπως υφίσταται η μορφή της παράβασης, ήταν οφσάιντ. Ωστόσο, πρόκειται γι’ απόφαση του αλλοιωμένου χαρακτήρα της τεχνολογίας, για την αλλοίωση ενός υπέροχου «παραμυθιού»…  



Ο αλλοιωμένος χαρακτήρας του VAR, χάλασε μια πανέμορφη ποδοσφαιρική ιστορία

Ήταν η στιγμή που οι παίκτες της Γιουνάιτεντ έπεσαν στο έδαφος μη πιστεύοντας πως το υπέστησαν κι αυτό τη φετινή σεζόν.

Η Κόβεντρι έφτασε στην απόλυτη ανατροπή στο τελευταίο λεπτό της παράτασης, έκανε το 4-3, η μπλε πλευρά του «Γουέμπλεϊ» γέμισε ανείπωτη ευτυχία απ’ αυτό που ζούσε, όμως, η χαρά θα κοβόταν απότομα.

Όχι άδικα, αφού οφείλουμε ν’ αποδεχθούμε πως έτσι είναι τα πράγματα πλέον με τη χρήση της τεχνολογίας και γι’ αυτό υπάρχουν οι VAR για να προσφέρουν βοήθεια προς τους ρέφερι για τις δύσκολες αποφάσεις.

 

 

Και αυτή του τέταρτου γκολ της Κόβεντρι ήταν όντως μια από τις πιο δύσκολες, αφού έπρεπε να τραβηχτούν οι γραμμές στο απόλυτο zoom ώστε να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο το παπούτσι του επιτιθέμενου ποδοσφαιριστή των «sky blues» ήταν πιο μπροστά από τον Γουάν – Μπισάκα.

Η βοήθεια του VAR, έτσι όπως τη μάθαμε όταν το συγκεκριμένο μέτρο της τεχνολογίας εισχώρησε στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό επίπεδο, ήταν για τα μεγάλα και εξόφθαλμα λάθη του ρέφερι που βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο.

Για εκείνα που δεν θα μπορούσε ν’ αμφισβητήσει κανείς. Για εκείνα που αποτελούν την κακή στιγμή του διαιτητή και των βοηθών του και οφείλει να παρεμβαίνει ο VAR για τη διόρθωση των καταστάσεων.

 

 

Ναι, έχει ξανασυμβεί να σημειώνονται οφσάιντ για χιλιοστά, για μια μύτη παπουτσιού και να χρειάζονται αρκετά λεπτά για τις γραμμές και τις μετρήσεις και όλα όσα συμβαίνουν στις οθόνες.

Ωστόσο, η περίπτωση του γκολ της Κόβεντρι κάνει ακόμα πιο αισθητό το γεγονός πως πλέον κάπου ίσως και να χάνεται το μέτρο με τη χρήση του VAR και την εξέταση τέτοιων φάσεων που ίσως όποιον κι αν ρωτήσεις, θα το θεωρήσει παραμόρφωση. Όπως παραμορφώνεται και η αρχική επεξήγηση του τι εστί VAR, πώς και κάθε πότε θα χρησιμεύει…

Είπαμε, ξεκάθαρα ζούμε σε μια εποχή που η ζωή, το ποδόσφαιρο και τα πάντα οφείλουν να εξελίσσονται και να εξελίσσονται παράλληλα και οι άνθρωποι, αποδεχόμενοι το κάθε επόμενο επίπεδο. Όμως, ας μη χαθεί και ο ρομαντισμός του αθλήματος…

 

 

Κώστας Ζάλιαρης