«Δεν περνάς και παίζουμε στην έδρα σου»: Ένα ασύλληπτο ρεκόρ της Άρσεναλ, που… ίσως δώσει τον τίτλο!

Στην κορυφή της βαθμολογίας, έστω και με ματς περισσότερο. Έβγαλε αντίδραση. Κέρδισε δίκαια στο «Μολινό». Επικράτησε της Γουλβς για 6ο σερί παιχνίδι. Αλλά στο τέλος της ημέρας, η Άρσεναλ έκανε κάτι που δεν είχε καταφέρει ποτέ. Και αν η άμυνα δίνει… πρωταθλήματα, τότε ναι, οι «κανονιέρηδες» το αξίζουν! Μέχρι τότε, απειλούν Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε ένα ρεκόρ 17 ετών που δεν πλησίασε ουδείς ποτέ…  



«Δεν περνάς και παίζουμε στην έδρα σου»: Ένα ασύλληπτο ρεκόρ της Άρσεναλ, που… ίσως δώσει τον τίτλο!

Δεν ήταν μόνο τρεις βαθμοί. Δεν ήταν μόνο ένα παιχνίδι της Premier League, το οποίο η Άρσεναλ έπρεπε να κερδίσει για να διατηρηθεί στην κούρσα του τίτλου και να επιστρέψει στην κορυφή της βαθμολογίας.

Ήταν ένα 90άλεπτο… επιβίωσης. Οι «κανονιέρηδες» πήγαν στο «Μολινό» και ήταν υποχρεωμένοι να φύγουν με το τρίποντο. Να σκοράρουν για πρώτη φορά μετά από 180 αγωνιστικά λεπτά, να αφήσουν πίσω τους τις ήττες από την Άστον Βίλα και την Μπάγερν Μονάχου, μέσα σε μία εβδομάδα.

Είναι δύσκολο να… χτίσεις ένα σερί, είναι πολύ εύκολο να αλλοιωθεί η ψυχολογική κατάσταση μιας ομάδας, από δύο συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα. Σκεφτείτε πως η Άρσεναλ πριν από 10 ημέρες ήταν μόνη – πρώτη στην Premier League και 90 λεπτά μακριά από την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League. Και 10 ημέρες μετά, ξεκίνησε μία αγωνιστική στη δεύτερη θέση, δίχως να υπάρχει άλλη διοργάνωση να την απασχολεί.

Έπρεπε λοιπόν να πάει στο «Μολινό», να αφήσει πίσω της ό,τι βίωσε και να προχωρήσει μπροστά, στο πρώτο από τα έξι εναπομείναντα ματς της σεζόν. Και το έκανε, με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο. Με το δικό της τρόπο. Σκοράροντας από ένα γκολ στο φινάλε κάθε ημιχρόνου, με τον Τροσάρ να βρίσκει δίχτυα ξανά και τον Μαρτίν Έντεγκααρντ να διαμορφώνει το τελικό 2-0 κόντρα στη Γουλβς.

 

Έκτη συνεχόμενη νίκη της Άρσεναλ επί των «λύκων», 33ο διαδοχικό παιχνίδι που σκοράρει απέναντί τους. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης όμως, είναι άλλο. Έγκειται στο 15ο clean sheet των Λονδρέζων στη σεζόν (13 με τον Νταβίντ Ράγια), και στο έκτο συνεχόμενο σε επίπεδο πρωταθλήματος, εκτός έδρας.

Για να αντιληφθείτε πλήρως τι κάνει αυτή την στιγμή η Άρσεναλ μακριά από το «Έμιρεϊτς», αρκεί να σκεφτείτε πως δεν έχει δεχθεί γκολ από το τελευταίο 10ήμερο του Ιανουαρίου και τη νίκη της με 2-1 επί της Νότιγχαμ Φόρεστ! Παράλληλα, τα έξι συνεχόμενα clean sheets που έχει διατηρήσει, σηματοδοτούν το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία της.

Δεν το είχε καταφέρει ποτέ πριν και παράλληλα, απέχει μόλις ένα από την Τσέλσι και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.  Επτά μέτρησαν οι Λονδρέζοι τον Δεκέμβριο του 2008, ακριβώς ίδιος ήταν και ο αριθμός για τους «κόκκινους διαβόλους», δύο μήνες αργότερα. Μόνο αυτές ξεπερνούν τη δεδομένη χρονική στιγμή την Άρσεναλ, στο εν λόγω στατιστικό στοιχείο.

 

Η αξία του ηττημένου δείξει δόξα στον νικητή; Σύμφωνοι. Σε αυτό το διάστημα των έξι αναμετρήσεων λοιπόν, οι «κανονιέρηδες» έβαλαν έξι γκολ στη Γουέστ Χαμ, τρία στην Μπράιτον, δύο στη Γουλβς και πέντε και έξι σε Μπέρνλι και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Προφανώς και ουδείς ξεχνά τη «λευκή» ισοπαλία στο «Έτιχαντ» κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία δεν σκόραρε φέτος απέναντι σε Γουίλιαμ Σαλιμπά και Γκάμπριελ Μανγκαλάες.

Συμπέρασμα; Το τελευταίο τρίμηνο η Άρσεναλ έχει βάλει εκτός έδρας 22 γκολ, δίχως να δεχθεί… ένα! Μιλάμε για 22-0 γκολ. Δίνει η άμυνα πρωτάθλημα; Ίσως. Αν δίνει πάντως, τότε αυτό αξίζει να καταλήξει στο Βόρειο Λονδίνο, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια!

Αναλυτικά, τα έξι τελευταία αποτελέσματα της Άρσεναλ εκτός έδρας;

0-6 vs. Γουέστ Χαμ

0-5 vs. Μπέρνλι

0-6 vs. Σέφιλντ Γιουνάιτεντ

0-0 vs. Μάντσεστερ Σίτι

0-3 vs. Μπράιτον

0-2 vs. Γουλβς

 

Δημήτρης Μανάκος