Ο κατακτητής Αλόνσο, ο ηγέτης Τσάκα και η αποκάλυψη Τέλα

Το έπος της Μπάγερ Λεβερκούζεν με το πρώτο πρωτάθλημα στα 120 χρόνια ιστορίας της, έχει και τους «Άγγλους» πρωταγωνιστές της. Από την άκρη του πάγκου με τη «μαεστρία» του Τσάμπι Αλόνσο, στην πυγμή του Γκρανίτ Τσάκα, την τρέλα του Τζέρεμι Φρίμπονγκ και την ανέλπιστα εντυπωσιακή μεταγραφή του Τέλα.  



Ο κατακτητής Αλόνσο, ο ηγέτης Τσάκα και η αποκάλυψη Τέλα

Το Λεβερκούζεν υπενθύμισε σε όλους πόσο όμορφο είναι το ποδόσφαιρο. Είδαμε δάκρυα χαράς από οπαδούς, από παιδιά, από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που έκαναν υπομονή για να φτάσουν να δουν τις «ασπιρίνες» στην κορυφή του γερμανικού πρωταθλήματος.

Είδαμε ακόμα και stewards να πανηγυρίζουν ξεχνώντας το ρόλο τους, αφού ήταν τόσο ιστορικές οι στιγμές που δεν γινόταν να μην τις νιώσουν στο πετσί τους.

 

 

Η Λεβερκούζεν πήρε τη «σαλατιέρα» τη στιγμή που απομένουν πέντε αγωνιστικές για το φινάλε του πρωταθλήματος και έχει κυλήσει μέχρι στιγμής η σεζόν με 43 ματς σε όλες τις διοργανώσεις δίχως αρνητικό αποτέλεσμα!

Όλη αυτή η διαδρομή και η ποδοσφαιρική χρονιά που ήδη έχει μπει στα βιβλία της ιστορίας του κλαμπ, έχει αρκετούς πρωταγωνιστές, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν… αγγλικό υπόβαθρο! Δεν είναι μονάχα τα γκολ του «μάγου», Φλόριαν Βιρτζ.

Είναι ο Τσάμπι Αλόνσο που έχει φτιάξει μια «στρατιά» έτοιμη για κάθε πρόκληση. Με καθαρό μυαλό, με ορθολογική τακτική, με ενότητα και με επιλογές που ακόμα και τη στιγμή που η μπάλα «καίει», ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν.

 

 

Με τον Γκρανίτ Τσάκα που αποχώρησε από την Άρσεναλ έχοντας καταφέρει να γυρίσει τούμπα το κλίμα εκεί και από την αποθέωση στο «Έμιρεϊτς» έφτασε να λατρεύεται σαν Θεός στη BayArena. Ο Ελβετός χαφ με την εμπειρία του και με το απίθανο αριστερό του πόδι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση της Bundesliga.

 

 

Ο Τζέρεμι Φρίμπονγκ είχε βρεθεί στα τμήματα υποδομής της Μάντσεστερ Σίτι, είχε παρουσίες στην Πρέμιερ Λιγκ 2 με την ομάδα Νέων, αλλά το 2019 αποφάσισε να μετακινηθεί στη Σέλτικ. Και από τη Σκωτία, μέσα σε μια διετία πήρε μεταγραφή στη Λεβερκούζεν. Πέρασε δύσκολα μέχρι να πάρει το «τιμόνι» της ομάδας στα χέρια του ο Τσάμπι Αλόνσο, αλλά τώρα πια… πουλάει τρέλα μαζί με το υπόλοιπο παρεάκι.

 

 

Η συνέντευξή του λίγο μετά τον θρίαμβο, έχοντας βρεθεί δίπλα στον ρεπόρτερ απλά και μόνο για να… κρυφτεί από τους υπόλοιπους που ήθελαν να τον λούσουν με μπύρα, ήταν όλα τα λεφτά!

Last but not least, ο Νέιθαν Τέλα. Ένας από τους πιο unsung heroes της Λεβερκούζεν. Μετακινήθηκε εκεί έναντι 23,3 εκατομμυρίων, τα οποία εισέπραξε η Σαουθάμπτον για να τον αφήσει και μπορεί ν’ αγωνίστηκε μόλις 587 λεπτά, αλλά συνείσφερε σημαντικά. Είχε 5 γκολ και 2 ασίστ σε αυτά τα λεπτά συμμετοχής και τώρα πανηγύρισε το μετάλλιο του θριαμβευτή της Bundesliga.

 

 

Μερίδιο της επιτυχίας πιστώνονται ακόμα και οι Ματέι Κοβάρ και Τόμοθι Φοσού - Μενσά. Πρόκειται για δυο ποδοσφαιριστές που έχουν αναδειχθεί από τα τμήματα υποδομής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο πρώτος πήρε μεταγραφή στις «ασπιρίνες» το καλοκαίρι του 2023 έχοντας περάσει και από τις Σουίντον και Μπέρτον επί αγγλικού εδάφους. 

Ο Φοσού - Μενσά έχει μεγαλύτερη εμπειρία από τα αγγλικά ύδατα, με θητείες και στις Πάλας και Φούλαμ, έχοντας βρεθεί μέχρι και την ηλικιακή κατηγορία κ-17 στις ακαδημίες του Άγιαξ, πριν τη μετακίνηση στο Μάντσεστερ. 

 

 

Κώστας Ζάλιαρης