Λένε αλήθεια οι αριθμοί; Αν «ναι», η Άρσεναλ πρέπει να πάρει αυτό το πρωτάθλημα!

Η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος. Η κορυφαία ανασταλτική λειτουργία στην Ευρώπη. Οι αριθμοί την διακρίνουν από Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι. Οι λόγοι αναρίθμητοι, οι «κανονιέρηδες» είναι δικαίως… πρώτοι, έστω και για μερικές ώρες. Και αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, γιατί να μην πάρουν ένα πρωτάθλημα στο οποίο διαπρέπουν;



Λένε αλήθεια οι αριθμοί; Αν «ναι», η Άρσεναλ πρέπει να πάρει αυτό το πρωτάθλημα!

Ναι, η Άρσεναλ διαθέτει την καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη. Δεν είναι μία συζήτηση στον «αέρα». Δεν είναι μία κουβέντα που περιλαμβάνει μόνο τους δύο κεντρικούς της αμυντικούς. Είναι εκπληκτικός ο Γουίλιαμ Σαλιμπά, διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του ο Γκάμπριελ Μανγκαλάες.

Είναι κάτι που προκύπτει από αριθμούς. Είναι μία τεκμηριωμένη άποψη, η οποία προφανώς και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Μπορεί μία υποδειγματική ανασταλτική λειτουργία να εξασφαλίσει ένα πρωτάθλημα; Ίσως όχι από μόνη της. Αλλά οι «κανονιέρηδες» πείθουν σε κάθε τομέα του παιχνιδιού. Από την κυκλοφορία της μπάλας, μέχρι την μετάβαση του παιχνιδιού, την ακρίβεια στις μεταβιβάσεις, τον τρόπο που σκοράρουν.

Απαραίτητος ο Μπουκάγιο Σάκα των 13 γκολ. «Έπιασε» τελικά ο Κάι Χάβερτς, που αποτελεί τον δεύτερο σκόρερ της Άρσεναλ στην Premier League. Σκόραρε ξανά ο Μαρτίν Έντεγκααρντ στο «Έμιρεϊτς», μετά από τέσσερις μήνες. Άντεξαν οι Λονδρέζοι δίχως τον Γκαμπριέλ Ζεσούς, συνέβαλλε τα μέγιστα ο Λεάντρο Τροσάρ. Όπως έκανε πέρυσι και ο Έντι Ενκέτια. Και ήρθε και ο Έμιλ Σμιθ Ρόου να μπει στην εξίσωση, που αναδείχθηκε πολυτιμότερος όλων, στη νίκη με 2-0 επί της Λούτον.

Ξεχάσαμε τον Γκάμπριελ Μαρτινέλι; Σαφώς και όχι, με το κρισιμότερο γκολ του φυσικά να είναι αυτό κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι. Είναι απόντας φέτος ο Φάμπιο Βιέιρα, αλλά ήταν θετικός στο ξεκίνημα της σεζόν, ενώ ο Ρις Νέλσον, όποτε χρησιμοποιείται βοηθάει. Δεν είναι μόνο το περσινό γκολ με την Μπόρνμουθ. Είναι η εμφάνισή του πριν από μερικές ώρες, είναι οι λύσεις που δίνει, είναι το γκολ με την Μπρέντφορντ στο Λιγκ Καπ.

Σας πείσαμε για τον επιθετικό πλουραλισμό της Άρσεναλ; Ας σας πείσουμε και για κάτι ακόμη τώρα… Για το ότι η ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του Μικέλ Αρτέτα, είναι η κορυφαία στην Ευρώπη. Θα παραθέσουμε πέντε λόγους. Και έναν ακόμη, που δεν έχουν συνειδητοποιήσει πολλοί ως… bonus. Ναι, έχουμε δίκιο. Στο τέλος του κειμένου θα το έχετε αντιληφθεί.

Ας τα δούμε πιο συγκεκριμένα «παρέα»:

Είναι η μόνη ομάδα που έχει διατηρήσει απαραβίαστη την εστία της σε 13 περιπτώσεις, σε 30 ματς πρωταθλήματος.

Έχει δεχθεί τις λιγότερες ευκαιρίες από όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος.

Έχει διατηρήσει έξι clean sheets σε εννέα ματς της Premier League στο 2024. Σε αυτό το διάστημα, έχει αντιμετωπίσει μόλις έξι μεγάλες ευκαιρίες.

Είναι η μοναδική ομάδα που έχει κρατήσει φέτος τη Μάντσεστερ Σίτι δις στο «μηδέν». Οι «πολίτες» της έκαναν μόλις δύο εντός εστίας τελικές προσπάθειες, σε 180 αγωνιστικά λεπτά. Αμφότερες ήρθαν από κόρνερ.

Τέλος, ο Έρλινγκ Χάαλαντ, για πρώτη φορά στην καριέρα του, δεν έχει καταγράψει τελική προσπάθεια, απέναντι σε έναν αντίπαλο, σε τρία σερί παιχνίδια. Η αρχή έγινε από το Community Shield, η συνέχεια δόθηκε στα δύο ματς της Premier League. Εκπληκτικοί Γκάμπριελ και Σαλιμπά στον τρόπο αντιμετώπισής του!

Πάμε και στο… bonus; Είναι απλό. Πόσες ομάδες έχουν σκοράρει ως στιγμής κόντρα στους «κανονιέρηδες» σε δύο ματς πρωταθλήματος; Τέσσερις. Πόσες στο ένα εκ των δύο; Ίδιος αριθμός. Πόσες σε… κανένα; Τρεις, μία από κάθε διαφορετική, βαθμίδα βαθμολογίας! Από τη Μάντσεστερ Σίτι μέχρι τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και την Κρίσταλ Πάλας. Μία δοκιμή θα σας… πείσει!

Αναλυτικά, οι ομάδες που έχουν βάλει γκολ ως στιγμής στην Άρσεναλ, σε έναν από τους δύο γύρους:

Μπέρνλι

Μπρέντφορντ

Λούτον

Γουέστ Χαμ

 

Αναλυτικά, οι ομάδες που έχουν βάλει γκολ ως στιγμής στην Άρσεναλ, και στους δύο γύρους:

Λίβερπουλ

Νότιγχαμ Φόρεστ

Φούλαμ

Νιούκαστλ

 

Και τέλος, οι ομάδες που δεν έχουν «πληγώσει» σε 180 λεπτά την Άρσεναλ:

Μάντσεστερ Σίτι

Σέφιλντ Γιουνάιτεντ

Κρίσταλ Πάλας

 

Δημήτρης Μανάκος