Η Άρσεναλ, η Σίτι και το «μηδέν»: Τότε που η Γιουνάιτεντ «ισοφάρισε» τη Λίβερπουλ και έφυγε ο Κριστιάνο!

Ποια είναι η τελευταία ομάδα που έχει διατηρήσει το «μηδέν» απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι σε επίπεδο Premier League και εν τέλει, κατέκτησε και τον τίτλο; Πέρασαν… 15 χρόνια από τότε και η Άρσεναλ θέλει να το επαναλάβει. Να το κάνει όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και του Κριστιάνο Ρονάλντο. Τότε, που επήλθε η «ισοπαλία» με τη Λίβερπουλ και «γράφτηκε» ιστορία στο αγγλικό ποδόσφαιρο, με τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα, για δεύτερη φορά!



Η Άρσεναλ, η Σίτι και το «μηδέν»: Τότε που η Γιουνάιτεντ «ισοφάρισε» τη Λίβερπουλ και έφυγε ο Κριστιάνο!

Θέλει πολύ το πρωτάθλημα η Άρσεναλ και αυτό είναι προφανές. Είναι δεδομένα η καλύτερη ομάδα του 2024 στην Premier League. Οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν. Τα νούμερα «μιλούν» από μόνα τους.

Μετρά οκτώ νίκες και μία ισοπαλία σε επίπεδο πρωταθλήματος, μετά την αλλαγή του ημερολογιακού έτους. Διαθέτει την κορυφαία επίθεση της κατηγορίας, την καλύτερη άμυνα, τα πιο πολλά clean sheets, τα περισσότερα γκολ από στατικές φάσεις, τις λιγότερες φάσεις που έχει δεχθεί κατά μέσο όρο μία ομάδα στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Ήταν πρώτη, πήγε στο «Έτιχαντ», διατήρησε το «μηδέν» για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια και δεν επέτρεψε στη Μάντσεστερ Σίτι να σκοράρει στο «σπίτι» της, μετά από 882 ημέρες. Μία τεράστια… νίκη, ακόμη και αν μιλάμε για ισοπαλία, του Μικέλ Αρτέτα, που έχει μετατρέψει ξεκάθαρα την Άρσεναλ, σε διεκδικήτρια κάθε λογής τίτλου!

Από εκεί και πέρα όμως, απαραίτητη προϋπόθεση για να καταφέρει να σηκώσει το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 20 χρόνια, είναι να καταφέρει κάτι που δεν έχει μπορέσει ουδείς, εδώ και 15 χρόνια. Τι εννοούμε με αυτό; Πως καμία ομάδα από όσες κατέκτησαν το πρωτάθλημα από το 2010 και έπειτα, έχει κρατήσει στο «μηδέν» τη Μάντσεστερ Σίτι, σε δύο ματς, στην ίδια σεζόν, στο πρωτάθλημα!

Ούτε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ούτε η Τσέλσι σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, ούτε η Λέστερ του Κλαούντιο Ρανιέρι, που πανηγύρισε δις απέναντί της, ούτε η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ!

Πότε ήταν λοιπόν η τελευταία φορά που η ομάδα που πήρε τον τίτλο, δεν δέχθηκε γκολ από τους «πολίτες»; Πρέπει να γυρίσει κανείς τον χρόνο στη σεζόν 2008-09. Στο τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στην πρώτη φορά που αγγλική ομάδα, πήρε τρία σερί, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, έχοντας κάνει το ίδιο από το 1999 και το 2001.

Τότε, που οι «κόκκινοι διάβολοι» κατέκτησαν το πρωτάθλημα για 18η φορά και ισοφάρισαν τους τίτλους της Λίβερπουλ, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να διανύει την τελευταία του σεζόν στο «Ολντ Τράφορντ», προτού επιστρέψει το 2021.

Επρόκειτο για μία καταπληκτική σεζόν για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κέρδισε με 2-0 και 1-0 στο «Έτιχαντ» τη Σίτι, είχε ισάριθμους διαφορετικούς σκόρερ. «Πλήγωσαν» τους «πολίτες», τόσο ο Πορτογάλος σούπερ σταρ, όσο και ο Κάρλος Τέβες με τον Γουέιν Ρούνεϊ.

Δεν δέχθηκε γκολ η Γιουνάιτεντ στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια της χρονιάς, «σφράγισε» τον τίτλο με τη «λευκή» ισοπαλία στο «Έμιρεϊτς», κέρδισε 28 φορές, τερμάτισε στο +4 από τη Λίβερπουλ, συγκεντρώνοντας 90 βαθμούς!

Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει και η Άρσεναλ λοιπόν. Το πρώτο σκέλος επετεύχθη. Η Μάντσεστερ Σίτι δεν σκόραρε απέναντί της. Αν πιθανώς, συγκεντρώσει και… 90 πόντους, τότε το πρωτάθλημα θα έρθει για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα της Αγγλίας, μετά από επτά χρόνια (2016-17 το κατέκτησε η Τσέλσι)!

Δημήτρης Μανάκος