«Άνφιλντ»: Η πιο δύσκολη έδρα ιστορικά για τη Σίτι, με τέσσερα «διπλά» σε 71 χρόνια! (vids)

Παράδοση… 71 ετών. Τρία «διπλά» με κόσμο και ένα χωρίς. Μπορεί να μιλήσει κανείς για τον «νόμο» του «Άνφιλντ» στις αναμετρήσεις της Λίβερπουλ με τη Μάντσεστερ Σίτι. Για κακή παράδοση των «πολιτών». Αλλά στην πραγματικότητα, πρόκειται για τη δυσκολότερη εξόρμησή τους, σε επίπεδο πρωταθλήματος, συγκριτικά με κάθε άλλο γήπεδο. Ο Πεπ δεν έχει κερδίσει ποτέ σε γεμάτο γήπεδο. Η Σίτι δεν το έχει κάνει από το 2003. Και μένει να δούμε αν οι αριθμοί θα δικαιολογηθούν ξανά ή η παράδοση θα σταματήσει στα… 21 χρόνια!



«Άνφιλντ»: Η πιο δύσκολη έδρα ιστορικά για τη Σίτι, με τέσσερα «διπλά» σε 71 χρόνια! (vids)

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα. Η αναμέτρηση που όλοι περίμεναν ήρθε. Η Λίβερπουλ υποδέχεται τη Μάντσεστερ Σίτι, στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής της Premier League, με τους «κόκκινους» να βρίσκονται τη δεδομένη χρονική στιγμή στην 2η θέση της βαθμολογίας και τους «πολίτες» στην 3η.

Η Άρσεναλ πανηγύρισε την 8η σερί της νίκη σε επίπεδο πρωταθλήματος εντός του 2024. Το κατάφερε για πρώτη φορά με τον Μικέλ Αρτέτα στον πάγκο της και κάπως έτσι, κατάφερε να προσπεράσει αμφότερες και να βρεθεί με ματς περισσότερο, στην κορυφή της βαθμολογίας.

Πλέον, οι «κανονιέρηδες» μπορούν να περιμένουν δίχως άγχος, τη συνάντηση των δύο συνδιεκδικητών του τίτλου στο «Άνφιλντ», σε μία αναμέτρηση που δεδομένα δεν έχει φαβορί. Η Λίβερπουλ, παρά τους τραυματισμούς της, βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, η Μάντσεστερ Σίτι δεν εντυπωσιάζει, αλλά κάνει τη δουλειά της. «Ζορίστηκε» πολύ απέναντι σε Μπρέντφορντ και Μπόρνμουθ, ξεπέρασε το εμπόδιο της Κοπεγχάγης στο Champions League και πανηγύρισε με ανατροπή, κόντρα στη Γιουνάιτεντ, στο ντέρμπι του Μάντσεστερ, στο «Έτιχαντ».

Μία αναμέτρηση που δεν έχει φαβορί, αλλά περιλαμβάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παράδοση. Και αυτό διότι το «Άνφιλντ», αποτελεί τη δυσκολότερη έδρα για να πάει να παίξει η «γαλάζια» πλευρά του Μάντσεστερ, ιστορικά. Οι αριθμοί άλλωστε το αποδεικνύουν. Διότι η Σίτι σε αυτό το γήπεδο, έχει κερδίσει μόλις τέσσερις φορές συνολικά, σε όλες τις διοργανώσεις, τα τελευταία 71 χρόνια.

Τρεις φορές με κόσμο και μία την περίοδο του Covid-19. Η πρώτη έλαβε χώρα το 1953 με 1-0, ενώ η αμέσως επόμενη, ήρθε 28 χρόνια μετά, με τους «πολίτες» να επικρατούν με 3-1 το 1981. Εκείνη τη σεζόν μάλιστα, η Λίβερπουλ κατέκτησε το πρωτάθλημα, επικρατώντας στον 2ο γύρο, στο «Μέιν Ρόουντ», με 5-0, με την ομάδα του Μπομπ Πέισλι να σηκώνει και το Λιγκ Καπ, πανηγυρίζοντας εννέα σερί νίκες πρωταθλήματος, από τις 9 Μαρτίου μέχρι τις 3 Μαΐου!

 

Μεσολάβησαν δύο δεκαετίες και… κάτι, για να έρθει το τρίτο «διπλό». Αυτό του 2003, με 2-1, στην προ τελευταία αγωνιστική της σεζόν, μία χρονιά πριν την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ. Έναν χρόνο μετά, η Λίβερπουλ πήρε «ρεβάνς», με ακριβώς το ίδιο σκορ!

Και τέλος, 18 χρόνια μετά, ήρθε η πιο ηχηρή της επικράτηση επί της Λίβερπουλ, εκτός έδρας. Νίκη με 4-1 το 2021, για να σηματοδοτήσει ο Πεπ Γκουαρδιόλα την πρώτη του νίκη σε αυτό το γήπεδο.

 

Πέραν λοιπόν από τη συνολική παράδοση των «πολιτών» εκεί, και ο Καταλανός προπονητής τα βρίσκει «σκούρα» στο «Άνφιλντ». Έχει κερδίσει μία φορά σε οκτώ επισκέψεις, μετρά πέντε ήττες και δύο ισοπαλίες. Πιο πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα προφανώς, είναι το περσινό, με τον Μοχάμεντ Σαλάχ να διαμορφώνει το τελικό 1-0, έπειτα από τη μεταβίβαση του Άλισον, μετά από στατική φάση των φιλοξενούμενων!

Μένει να δούμε αν αυτή η παράδοση και η αύρα του «Άνφιλντ» θα… πνίξει τους «πολίτες» ή αν το πρώτο «διπλό» στην εποχή του Πεπ, με κόσμο σε αυτό το γήπεδο, θα έρθει εν έτει 2024. Έχει να συμβεί, όπως αντιλαμβάνεστε από το 2003! Και αν γίνει φέτος, αυτομάτως αλλάζουν για ακόμη μία φορά, τα δεδομένα ως προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Δημήτρης Μανάκος