Ο Φαν Ντάικ «θύμισε» τους… τρεις τελικούς: Τόσο αργά ένα γκολ που να δίνει το Λιγκ Καπ; Τελευταία φορά το 1977!

Πέρασαν 47 χρόνια από τότε. Σχεδόν μισός αιώνας. Τότε, ήταν η αναμέτρηση της Άστον Βίλα με την Έβερτον. Τρεις τελικοί μεταξύ τους, σε ισάριθμα διαφορετικά γήπεδα, με τους «βίλανς» να κερδίζουν τελικά στο «Ολντ Τράφορντ» με 3-2. «Ήρωας» σε εκείνη την περίπτωση ήταν ο Μπράιαν Λιτλ, στο 119’. Και εν έτει 2024, ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ «θύμισε» σε όλους εκείνη την ιστορία!



Ο Φαν Ντάικ «θύμισε» τους… τρεις τελικούς: Τόσο αργά ένα γκολ που να δίνει το Λιγκ Καπ; Τελευταία φορά το 1977!

Την ιστορία πλέον, την γνωρίζετε όλοι. Ακόμη και όσοι δεν καταφέρατε να παρακολουθήσετε την αναμέτρηση της Λίβερπουλ με την Τσέλσι, στον τελικό του Λιγκ Καπ. Ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ ήταν αυτός που έκρινε την συνάντηση. Μετουσίωσε σε γκολ την ασίστ του Κώστα Τσιμίκα στο 118ο λεπτό και η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της σεζόν στην Αγγλία.

Ποια ήταν όμως η αμέσως προηγούμενη περίπτωση, που ένας τελικός Λιγκ Καπ κρίθηκε τόσο… αργά; Πρέπει να γυρίσει κανείς τον χρόνο στο 1977 και στις… τρεις αναμετρήσεις που έλαβαν χώρα ανάμεσα στην Άστον Βίλα και την Έβερτον. Στη μοναδική περίπτωση δηλαδή, που συνέβη κάτι τέτοιο στην ιστορία της διοργάνωσης.

Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη στο Wembley, στα μέσα Μαρτίου, με το τελικό 0-0 να οδηγεί σε ρεβάνς. Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 16 Μαρτίου, ο επαναληπτικός έμεινε στο 1-1, παρότι η Έβερτον σκόραρε… δύο φορές. Ο Μπομπ Λάτσφορντ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα, ισοφαρίζοντας το αυτογκόλ του Ρότζερ Κένιον.

Άμεση συνέπεια; Να υπάρξει και τρίτο παιχνίδι για να καθοριστεί ο νικητής. Έμελλε να φτάσουμε στις 13 Απριλίου στο «Ολντ Τράφορντ». Σε ένα ματς που «σημαδεύτηκε» μάλιστα, από το απίθανο γκολ του Κρις Νίκολ για την Άστον Βίλα, το οποίο μέχρι και πριν από 14 χρόνια, αποτελούσε μία από τις κορυφαίες στιγμές των τελικών του Λιγκ Καπ.

Η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε με 3-2 υπέρ της Άστον Βίλα, με τον Μπράιαν Λιτλ να βρίσκει δίχτυα στο 119’! Και κάπως έτσι, ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ ήρθε να θυμίσει σε όλους αυτή την ιστορία, 47 χρόνια μετά!

 

Δημήτρης Μανάκος