Ημέρα… Άρσεναλ: Ποιος να ξεχάσει το «3-0 ημίχρονο» με τη Μίλαν, το γκολ στο Μόναχο και τον Σούμπασιτς; (vids)

Τι στιγμές, τεράστιες νίκες, πόσο απέχει μία πρόκριση από έναν… αποκλεισμό; Επί της ουσίας, αναφέραμε την ιστορία της Άρσεναλ στο Champions League, από το 2011 μέχρι το 2015. Επικές αναμετρήσεις, σπουδαία «διπλά» και πάντα ένα «αχ». Από την Γερμανία, μέχρι το Λονδίνο και από το 3-1 του Ζαρντίμ, μέχρι την απόκρουση… καριέρας του Σούμπασιτς. Όλα αυτά αναβιώνουν στην Πορτογαλία! Πόρτο – Άρσεναλ, ώρα πρόκρισης στα προημιτελικά!



Ημέρα… Άρσεναλ: Ποιος να ξεχάσει το «3-0 ημίχρονο» με τη Μίλαν, το γκολ στο Μόναχο και τον Σούμπασιτς; (vids)

Και κάπως έτσι, έφτασε μία πολύ μεγάλη ημέρα για την Άρσεναλ. Οι «κανονιέρηδες» επιστρέφουν στη φάση των «16» του Champions League, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια.

Βρίσκονται σε αυτή την φάση του θεσμού, δίχως τον Αρσέν Βενγκέρ στην άκρη του πάγκου τους, για παρθενική περίπτωση στον 21ο αιώνα. Πρόκειται για την ημέρα που οι φίλοι τους περίμεναν με τεράστια ανυπομονησία. Και πώς να μην την έχουν άλλωστε;

Η Άρσεναλ μετρά πέντε σερί νίκες σε επίπεδο Premier League, έχει σκοράρει 11 φορές συνολικά σε 180 αγωνιστικά λεπτά, έχει την καλύτερη διαφορά τερμάτων στο πρωτάθλημα και βρίσκεται στην 3η θέση, στο -2 από την κορυφή του πρωταθλήματος.

Η αγωνιστική και ψυχολογική της κατάσταση είναι εξαιρετική και πλέον, αναζητά την πρώτη πρόκριση στα προημιτελικά του θεσμού, μετά το 2010. Συμπτωματικά, τότε είχε αποκλείσει την Πόρτο και τώρα, αναζητά να την επανάληψη της ιστορίας, ώστε να παίξει στους «8», 14 χρόνια αργότερα.

Διότι ενδιάμεσα, μεσολάβησαν αποκλεισμοί που της στοίχισαν πολύ. Αρκετοί θα θυμούνται αυτούς από την Μπαρτσελόνα και την Μπάγερν Μονάχου, επειδή είναι οι πιο πρόσφατοι.

Ας μην ξεχνάμε όμως, τι ακριβώς συνέβη από το 2011 μέχρι και το 2015, με αντιπάλους τους Βαυαρούς, τη Μίλαν και τη Μονακό.

 

Γυρνάμε λοιπόν τον χρόνο στη σεζόν 2011-12. Τότε που η Άρσεναλ δεχόταν τέσσερα γκολ στο «Σαν Σίρο» από την ομάδα του Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς και επέστρεφε στην Αγγλία με ένα… όνειρο: να γυρίσει αυτό το αποτέλεσμα. Τέλος πρώτου ημιχρόνου, 3-0 οι Λονδρέζοι με απίθανη εμφάνιση! Ο Ροζίτσκι έχει κάνει το 2-0, ο Κοσιελνί τους έχει δώσει προβάδισμα, ο Φαν Πέρσι έχει μετουσιώσει σε γκολ το πέναλτι που κέρδισε ο Θίο Γουόλκοτ.

Το «Έμιρεϊτς» βιώνει μεγάλες στιγμές, αλλά η ανατροπή μένει… μισή. Ο Ολλανδός φορ δεν μπορεί να νικήσει τον Αμπιάτι από τα… δύο μέτρα και οι Ιταλοί αποκλείουν την Άρσεναλ!

 

Έναν χρόνο μετά, το εγχείρημα για την ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ είναι πολύ πιο απαιτητικό. Διότι απέναντί τους είναι η Μπάγερν Μονάχου. Ήττα με 3-1 εντός έδρας και το πράγμα έχει «ζορίσει» πολύ. Η Άρσεναλ ταξιδεύει στο «Allianz Arena» και θέλει τρία γκολ για να συνεχίσει στη διοργάνωση. Κάνει το 1-0 μόλις στο 3ο λεπτό, χάρη στον Ολιβιέ Ζιρού. Ξεκινά και το πιστεύει.

 

Στο 81’, οι Λονδρέζοι με την δεύτερη, εντός εστίας τελική τους προσπάθεια, ισοφαρίζουν αθροιστικά τα γκολ τους, με αυτά των Γερμανών. Κόρνερ ο Σάντι Καθόρλα, κεφαλιά ο Κοσιελνί, 3-3 το συνολικό σκορ. Χρειάζονται ένα γκολ ακόμη. Δεν το βρίσκουν ποτέ. «Πέφτουν» όμως «ηρωϊκά».

 

Φτάνουμε στο 2015, με την Άρσεναλ να έχει φτάσει και πάλι στους «16» και να αποτελεί το μεγάλο φαβορί, προκειμένου να φτάσει επιτέλους στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Απολύτως λογικό. Έχει απέναντί της τη Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ, έναν χρόνο μετά την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό.

Πρώτο παιχνίδι στο Βόρειο Λονδίνο, δεύτερο στη Γαλλία. Οι φίλοι της ομάδας αναμένουν μία άνετη πρόκριση. Και αντί για αυτήν, το «σοκ» κάνει την εμφάνισή τους. Βρίσκονται πίσω στο σκορ με 2-0, παρότι είναι ανώτεροι, μειώνουν με τον Τσάμπερλεϊν.

Βγαίνουν μπροστά για να ισοφαρίσουν και το «πληρώνουν» με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Διότι οι Γάλλοι σκοράρουν στην κόντρα επίθεση, σε ένα γκολ που τώρα θα καταλάβετε για ποιον λόγο ήταν καθοριστικό…

Διότι η Άρσεναλ πήγε στη ρεβάνς και αναζητούσε, όπως και στο ματς που αναφέραμε κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου, τρία γκολ. Προηγείται και πάλι, ο Ολιβιέ Ζιρού ανοίγει το σκορ με το δεξί.

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, το παιχνίδι εξελίσσεται σε επιθετικό μονόλογο για τους «κανονιέρηδες». Σκοράρει ο Άαρον Ράμσεϊ, μετά το δοκάρι του Θίο Γουόλκοτ. Χρόνος υπάρχει. Μένουν 20 λεπτά. Και στο 80’ έρχεται μία από τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του γκολκίπερ των γηπεδούχων, Σούμπασιτς. Τρομερή κεφαλιά του Ζιρού, η μπάλα να πηγαίνει στο «Γ» και αυτός να αποκρούει. Το 2-0 αποτελεί το τελικό αποτέλεσμα. Το κακό «τριτώνει», η Άρσεναλ εντυπωσιάζει και πάλι στη ρεβάνς, αλλά η νίκη της δεν είναι αρκετή!

 

Πρόκειται για τρεις από τους πιο οδυνηρούς αποκλεισμούς που έχουν βιώσει οι «κανονιέρηδες», σε ολόκληρη την ιστορία τους στο Champions League. Όλοι «αναβιώνουν» απόψε (21/02), γιατί η Άρσεναλ φοράει το «ευρωπαϊκό» της κουστούμι και επιστρέφει. Έχουμε σέντρα στην Πορτογαλία… Η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα πρέπει να τελειώσει την «κατάρα». Ξανά από την αρχή. Όπως το 2010…

Δημήτρης Μανάκος