Μόνο νίκες στο 2024 με εντυπωσιακά σκορ, αλλά και άμυνα που αντέχει: Μήπως ήρθε η ώρα να… αποθεώσουμε και την Άρσεναλ του Αρτέτα;

Πέντε παιχνίδια, πέντε νίκες, 21 γκολ υπέρ της, μόλις δύο κατά της και το ένα με αυτογκόλ. Είναι εντυπωσιακή η εκκίνηση της Άρσεναλ στο 2024 και ο τρόπος που διαχειρίστηκε τον άσχημο τρόπο που ξεκίνησε το νέο ημερολογιακό έτος. Ο αποκλεισμός από τη Λίβερπουλ έγινε… κίνητρο, ο Αρτέτα πήρε την ομάδα του και πήγε στο Ντουμπάι και έκτοτε, παρακολουθούμε εντυπωσιακούς «κανονιέρηδες», που σκοράρουν πολύ και βασίζονται στην άμυνά τους. Προφανώς και είναι πρωτάθλημα για τρεις και… επιμένω: αν η Άρσεναλ πάρει το πρώτο της πρωτάθλημα μετά το 2004, πιστώνεται πρώτιστα  την εκπληκτική αμυντική λειτουργία που την χαρακτηρίζει! Αλλά οι δυο τελευταίες παραστάσεις με 0-6 και 0-5 είναι για αποθέωση. Ας της δώσουμε τα εύσημα λοιπόν, όπως θα κάναμε σε ανάλογη περίπτωση για τη Μάντσεστερ Σίτι!  Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Μόνο νίκες στο 2024 με εντυπωσιακά σκορ, αλλά και άμυνα που αντέχει: Μήπως ήρθε η ώρα να… αποθεώσουμε και την Άρσεναλ του Αρτέτα;

Ας μπούμε στη διαδικασία λίγο, να αντιληφθούμε τι έχει καταφέρει να κάνει η Άρσεναλ, από την αλλαγή του ημερολογιακού έτους και έπειτα.

Και για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, από την ημέρα που αποκλείστηκε με 2-0 από τη Λίβερπουλ στο «Έμιρεϊτς», στο Κύπελλο Αγγλίας. Ένα παιχνίδι που η εμφάνισή της δεν ήταν κακή, αλλά «πλήρωσε» την αστοχία της στο πρώτο ημίχρονο. Ήρθε λοιπόν εκείνος ο αποκλεισμός και κάπως έτσι, οι «κανονιέρηδες» συμπλήρωσαν τρία διαδοχικά παιχνίδια, μόνο με ήττες.

Έχασαν εντός έδρας από τη Γουέστ Χαμ, έχοντας πραγματοποιήσει 25 τελικές προσπάθειες, ηττήθηκαν στο χειρότερό τους φετινό ματς από τη Φούλαμ, το κακό «τρίτωσε» από τη Λίβερπουλ. Έμοιαζε η κούραση να έχει κάνει την εμφάνισή της, υπήρχαν διαρκείς τραυματισμοί, η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα έδειχνε να μην έχει καθαρό μυαλό.

Τι επέλεξε λοιπόν να κάνει ο Ισπανός για την επόμενη εβδομάδα, μέχρι και το ερχόμενο παιχνίδι της ομάδας του στις 20 Ιανουαρίου; Να πάρει την ομάδα του, να πάνε στο Ντουμπάι, να ξεφύγουν από τα αγγλικά δεδομένα και να κάνει μία δεύτερη προετοιμασία, εντός της ίδιας σεζόν, ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Αν υπήρχε κίνηση «ματ» για την Άρσεναλ, δεδομένα είναι αυτή. Διότι έκτοτε, όλοι παρακολουθούμε μία εντελώς διαφορετική ομάδα. Μία ομάδα που είναι εξαιρετική, ανανεωμένη, έχει φοβερό μομέντουμ και φυσικά διεκδικεί το πρωτάθλημα. Μετρά πέντε διαδοχικές νίκες σε επίπεδο Premier League.

Δύο «πεντάρες», κόντρα σε Κρίσταλ Πάλας και Μπέρνλι, μία «εξάρα», που συνιστά και τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της σε επίπεδο πρωταθλήματος, κόντρα στη Γουέστ Χαμ, την πρώτη νίκη της στο «Σίτι Γκράουντ», μετά την επιστροφή της Νότιγχαμ στην Premier League, και φυσικά το τρίποντο με τη Λίβερπουλ, σε ένα σημαντικό ματς  που η Άρσεναλ ήταν ανώτερη. 

Πέντε παιχνίδια, 15 βαθμοί, η μοναδική ομάδα στην Premier League με το απόλυτο, τον τελευταίο έναν μήνα. Άλλωστε έκανε και ρεκόρ για την ιστορία της αφού δεν το είχε πετύχει αυτό, να κερδίσει δηλαδή τα πρώτα τέσσερα ματς της νέας χρονιάς από το 1935! 

Είναι το δίχως άλλο εντυπωσιακό, όπως φυσικά και οι στατιστικές επιδόσεις της ομάδας του Μικέλ Αρτέτα. Διότι έχει σκοράρει 21 φορές και έχει δει την εστία της να παραβιάζεται μόλις σε δύο περιπτώσεις. Στο αυτογκόλ του Γκάμπριελ με τη Λίβερπουλ και στο 90ο λεπτό της συνάντησης με τη Νότιγχαμ, από ένα γκολ του Αβονίγι.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Άρσεναλ είναι η μοναδική ομάδα στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα με τόσο καλή επίθεση, στο πρωτάθλημά της, στο 2024. Ξεπερνά τη Λίβερπουλ, την Μπαρτσελόνα, την Ίντερ και την Αταλάντα, ενώ έχει βελτιώσει τρομερά την διαφορά τερμάτων της, ξεπερνώντας πλέον και τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Λίβερπουλ!

Η αλήθεια είναι πως από την αρχή του πρωταθλήματος γράφω ότι είναι κούρσα για τρεις. Αν αναζητήσει κάποιος κομμάτια μου στο England365, θα το διαπιστώσει. Όμως νιώθω πως πολλές φορές, αδικούμε την Άρσεναλ. Τι θα γράφαμε αν η Μάντσεστερ Σίτι ή η Λίβερπουλ κέρδιζαν δύο σερί ματς εκτός έδρας, με 11-0 παθητικό τερμάτων; Ατελείωτα κείμενα για την επιθετική επίδοσή τους, την αμυντική τους συνέπεια, τον Πεπ Γκουαρδιόλα και τον Γιούργκεν Κλοπ.

Πάει και το κάνει λοιπόν η Άρσεναλ, γίνεται η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Premier League που πανηγυρίζει δύο σερί «διπλά» με τόσο μεγάλη διαφορά τερμάτων και μένει σε δεύτερη ή… 3η μοίρα. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε τα εύσημα στον Μικέλ Αρτέτα. Εξαιρετική η ομάδα του, υπερβολικά σταθερή σε ολόκληρη τη σεζόν, ξεπέρασε το κακό της διάστημα, και με «μπροστάρη» τον Έντεγκααρντ και τον Μπουκάγιο Σάκα, είναι ολότελα ανανεωμένη.

Βλέπει κανείς τα 11 γκολ της Άρσεναλ σε 180 αγωνιστικά λεπτά και σκέφτεται πως σκοράρει ακατάπαυστα. Αυτό είναι αλήθεια, με τον Λεάντρο Τροσάρ και τον Κάι Χάβερτς επίσης να προσφέρουν βοήθειες. Ωστόσο, θέλω να διευκρινίσω κάτι. Η εξαιρετική της αμυντική λειτουργία είναι το «κλειδί» φέτος. Ο Ράγια φαίνεται να κερδίζει την αποδοχή ο Γκάμπριελ με τον Σαλιμπά είναι εξαιρετικοί, ο Μπεν Γουάιτ σταθερός ακόμα και ο Κίβιορ έχει δικαιώσει πλήρως τον Αρτέτα για την στήριξή προς το πρόσωπό του.

Συνεπώς, θεωρώ πως αν η Άρσεναλ δεν έχει κάποιον τραυματισμό στην αμυντική της τετράδα, κυρίως ενός εκ των δύο κεντρικών αμυντικών της, όπως πέρυσι με τον Γουίλιαμ Σαλιμπά, θα το πάει μέχρι τέλους. Και ναι, με τέτοιου είδους επιδόσεις, μπορεί να φτάσει στο πρώτο της πρωτάθλημα από το 2004 και τους Invincibles! Με τέτοιους αντιπάλους επίσης, θα είναι πραγματικός άθλος!