Ο Φόντεν είναι μια μεγάλη προσωπική δικαίωση για τον Πεπ

Αν καταφέρει και πάρει φανέλα βασικού και στην αναμέτρηση του Σαββάτου με την Έβερτον, ο Φιλ Φόντεν θα έχει καταφέρει κάτι τρομερά αξιοσημείωτο για την καριέρα του στη Μάντσεστερ Σίτι. Και ο τρόπος που το κάνει, αλλά και ο χρόνος που χρειάστηκε για να παρουσιάζει την πιο ώριμη εκδοχή του, είναι αποτέλεσμα των κινήσεων του Πεπ…  



Ο Φόντεν είναι μια μεγάλη προσωπική δικαίωση για τον Πεπ

Ο Άγγλος επιθετικός το βράδυ της περασμένης Δευτέρας πέτυχε το πρώτο του χατ-τρικ μετά τον Οκτώβρη του 2022 και οδήγησε τους «πολίτες» στο 3-1 με ανατροπή κόντρα στην Μπρέντφορντ και στο -2 από την κορυφή της βαθμολογίας με ματς λιγότερο.

Ήταν το 11ο διαδοχικό παιχνίδι πρωταθλήματος που βρίσκεται στο αρχικό σχήμα κι αν το κάνει αυτό και το Σάββατο απέναντι στα «ζαχαρωτά», θα έχει καταγράψει την καλύτερη επίδοση της μέχρι στιγμής καριέρας του σε ό,τι αφορά την 11άδα της Σίτι στη Λίγκα.

Ο Φιλ Φόντεν ξεπετάχτηκε μέσα στην αγωνιστική περίοδο 2017-2018, ο Πεπ Γκουαρδιόλα αντιλήφθηκε ότι στα χέρια του είχε ένα πολύτιμο ταλέντο και έπρεπε να προσέξει τη διαχείρισή του.

 

 

Τη στιγμή που αρκετοί «φώναζαν» για την παραχώρηση του παίκτη με δανεισμό ώστε να πάρει παιχνίδια, ο Καταλανός κρατούσε τον Φόντεν και φρόντισε να τον βελτιώνει και να τον εξελίσσει στην μπλε πλευρά του Μάντσεστερ.

Στις πιο ενθουσιώδεις επιδόσεις του Άγγλου είναι οι 12 παρουσίες στο αρχικό σχήμα στα 13 παιχνίδια της Σίτι στο Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2020-2021 και τα τουλάχιστον 80 λεπτά συμμετοχής στα 7 ματς της νοκ-άουτ φάσης.

Την περασμένη σεζόν ήταν δεύτερος σκόρερ της ομάδας (11 γκολ) πίσω από τα 36 του Έρλινγκ Χάαλαντ κι ας είχε παίξει 1.844 λεπτά, όντας 14ος στη σχετική λίστα του χρόνου που πέρασε στο γήπεδο!

 

 

Ο Πεπ ήταν αυστηρός μαζί του. Αρκετές φορές και δημόσια είχε εκφράσει αυτή την αυστηρότητα κυρίως για τις θέσεις στις οποίες έπρεπε να δουλέψει περισσότερο ο Φόντεν για να μπορεί να προσφέρει σε κάθε εκατοστό του αγωνιστικού χώρου μεσοεπιθετικά. Παρ’ όλα αυτά, από το 2019 είχε κάνει τον παίκτη του να καταλάβει την τρομερή εκτίμηση που του έτρεφε, χαρακτηρίζοντάς τον «τον πιο ταλαντούχο ποδοσφαιριστή που έτυχε να έχω ποτέ σε ρόστερ ομάδας».

Τρεις μήνες προτού κλείσει τα 24 έτη ζωής έχει ήδη παίξει 8.628 λεπτά στην Πρέμιερ Λιγκ. Έχει υποστεί μονάχα δυο τραυματισμούς σε 7 αγωνιστικές περιόδους και έχει απουσιάσει 89 ημέρες, που σημαίνει πως έχει χάσει 19 ματς σε επίπεδο συλλόγων και εθνικής ομάδας.

Η Σίτι ξέρει πως μπορεί να πάρει ακόμα περισσότερα από εκείνον, αν και ίσως ο Φιλ Φόντεν ακόμα να μην έχει καταλάβει τελικά ποια είναι η καλύτερη θέση στην οποία μπορεί ν’ αποδώσει καλύτερα. Έχει παίξει και επίθεση, έχει παίξει και ως επιτελικός μέσος, έχει παίξει ακόμα και ως αριστερό μπακ! Προφανώς και θα πει ότι «παίζω όπου μου ζητήσει ο προπονητής μου», αλλά η ακριβής τοποθέτηση που του ταιριάζει είναι κάτι που ακόμα έχει ερωτηματικό στην ταυτότητά του…

 

 

Κώστας Ζάλιαρης