Η ιστορία με τη σημαία του βοηθού στα οφσάιντ πρέπει να αλλάξει πριν χτυπήσει σοβαρά κάποιος και τότε θα είναι αργά!

Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι. Οι ποδοσφαιριστές πληρώνονται για να «υπηρετούν» το αγαπημένο τους άθλημα. Πρέπει να προστατεύονται. Και το ίδιο το παιχνίδι είναι αυτό που οφείλει να τους… προστατεύει. Τουλάχιστον όσο είναι εφικτό. Αυτό δεν συνέβη με τον Έντερσον στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ». Σαφώς και φταίει ο επόπτης. Είναι οφσάιντ και είναι προφανές; Ας τελειώνει η φάση. Διότι αν εκείνος είχε σηκώσει την σημαία, τώρα ο Πεπ Γκουαρδιόλα θα είχε τον Έντερσον διαθέσιμο κανονικά. Και ποιος μπορεί να εγγυηθεί πως το γεγονός αυτό δεν θα επαναληφθεί ή δεν θα επηρεάσει την «κούρσα» του τίτλου; Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Η ιστορία με τη σημαία του βοηθού στα οφσάιντ πρέπει να αλλάξει πριν χτυπήσει σοβαρά κάποιος και τότε θα είναι αργά!

Έχουμε κάνει πάμπολλες συζητήσεις στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο για τη διαιτησία. Κουβέντες που αφορούν τον VAR, συζητήσεις που σχετίζονται με λάθη διαιτητών.

Έχω γράψει και σε άλλη περίπτωση, μετά από τρομερά διαιτητικά λάθη, όπως στην πρεμιέρα της Premier Leagueή μετά το παιχνίδι της Τότεναμ με τη Λίβερπουλ, πως οι Άγγλοι διαιτητές δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στο προϊόν που τους παρέχει το αγγλικό ποδόσφαιρο. 

Όλοι είμαστε σύμφωνοι με αυτό. Έχουμε επίσης γράψει, στο England365, πως κάποια στιγμή, θα πρέπει η Premier League να λύσει και το ζήτημα με την τελική γραμμή του άουτ, αυτή πίσω από τον τερματοφύλακα. Δύο φορές «πλήρωσε» η Άρσεναλ την αδυναμία του VAR να κρίνει, αν η μπάλα πέρασε έξω ολόκληρη ή όχι. Οφείλει να το κάνει, είναι μία κατάσταση που επιδέχεται βελτίωση και πρέπει να συμβεί. Το βίωσαν δις οι «κανονιέρηδες», θα προκύψει και σε άλλη ομάδα, έμελλε να χάσουν και τα δύο αυτά παιχνίδια, από Νιούκαστλ και Γουέστ Χαμ.

Μαζί με όσα αναφέραμε όμως, η Λίγκα πρέπει να επιληφθεί και σε ένα πράγμα ακόμη. Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους επόπτες, οι οποίοι επί της ουσίας, αρνούνται να πάρουν μία φάση επάνω τους.

Αφήνουν το παιχνίδι να κυλήσει, ώστε να μην κάνουν λάθος, η φάση ολοκληρώνεται, ανεπιτυχώς ή όχι, και εν συνεχεία καταθέτουν με την «κίνησή» τους την άποψή τους. Είτε σηκώνουν την σημαία, είτε αφήνουν τον VARνα βγάλει τα «κάστανα» από τη φωτιά, δίχως να παρεμβαίνουν.

Και ναι μεν αυτό θεωρείται από την πλειοψηφία το σωστό, καθώς έτσι δεν κάνουν λάθος, αλλά μία τέτοια κατάσταση θέτει τους ποδοσφαιριστές στη διαδικασία να κυνηγήσουν και μία φάση, στην οποία σε διαφορετική περίπτωση θα σταματούσαν. Άμεση συνέπεια; Να επιχειρούν να βγάλουν ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια και να προκύπτουν περιστατικά, όπως εκείνο του Έντερσον, πριν από μερικές ώρες στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ».

Το οφσάιντ φάνταζε προφανές, ο επόπτης δεν πήρε θέση, ο Λόνγκσταφ σκόραρε και όταν η σημαία σηκώθηκε, ο Έντερσον βρισκόταν τραυματίας και στο έδαφος. Να θυμίσω πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.

Και ο Τζον Στόουνς έχει χτυπήσει φέτος, σε ανάλογη περίπτωση, και αν ο έμπειρος στόπερ δεν σας φαίνεται μία μεγάλη απώλεια, σκεφτείτε τι θα έχει στο μυαλό του ο Πεπ, για τον Έντερσον και τον Ορτέγκα ως αντικαταστάτη του, ακόμη και αν τελικά επικράτησε με ανατροπή της Νιούκαστλ.

Τι θέλω να πω λοιπόν; Πως εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και του VAR, η Premier Leagueκαι γενικά το ποδόσφαιρο, επιχειρούν να βρουν τρόπους να βελτιωθεί το παιχνίδι. Αυτός όμως, η απραξία του επόπτη, εξαιτίας της τεχνολογίας, δεν μοιάζει να λύνει προβλήματα, αλλά να δημιουργεί. Και συγγνώμη, αλλά αν είναι να αφήνουμε μία φάση να εξελιχθεί αντί να την σταματάμε, τουλάχιστον όταν η απόφαση είναι προφανής, απλά για να δούμε την κατάληξή της, ρισκάροντας την υγεία των παικτών, είμαστε «συνένοχοι» και εμείς. Εγώ τάσσομαι ξεκάθαρα υπέρ.

Και δεν είναι θέμα του «συνέβη… χθες» και το λέμε σήμερα. Το έχω πει από την αρχή αυτού του κανονισμού και τη χρήση του VAR τρία χρόνια πριν. Το έχω αναφέρει σε μεταδόσεις και σχολιασμούς πως  κάποιος θα χτυπήσει πολύ άσχημα.  Και τώρα, το σκηνικό επαναλήφθηκε δεύτερη φορά φέτος. Πρέπει κάτι να γίνει και με το οφσάιντ λοιπόν. Διότι τίποτα δεν λογίζεται ως πιο σημαντικό από το κομμάτι της υγείας. Ο ποδοσφαιριστής είναι άνθρωπος. Πληρώνεται αν θέλετε, για να παίξει το παιχνίδι. Ας γίνει λοιπόν και το ίδιο το παιχνίδι, ασφαλέστερο για τον άνθρωπο που το «υπηρετεί»! Ναι, μια φάση μπορεί να κρίνει έναν τίτλο αλλά μπορεί να τελειώσει και μια καριέρα. Συγνώμη αλλά μεταξύ των δύο, νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής!