Αδιανόητο στην εποχή της HD κάλυψης με 20 κάμερες, να μην ξέρουμε αν βγήκε ή όχι η μπάλα!

Τρίτη ήττα της Άρσεναλ στη σεζόν, δεύτερη φορά που οι «κανονιέρηδες» βιώνουν μία πολύ ιδιαίτερη κατάσταση σε βάρος τους. Βγήκε ή δεν βγήκε η μπάλα στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ»; Έπρεπε ή δεν έπρεπε να μετρήσει το γκολ του Σούτσεκ; Τι θα γινόταν αν αυτές οι δύο αποφάσεις ήταν υπέρ τους και όχι κατά τους; Πρόκειται για μία αδιανόητη ανορθογραφία της Premier League, που πρέπει άμεσα να διορθωθεί. Έτσι, θα σταματήσουν τα παράπονα και η εποχή της HD κάλυψης με 20 κάμερες ανά αγγλικό γήπεδο, θα δικαιώσει πλήρως την ύπαρξή της. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Αδιανόητο στην εποχή της HD κάλυψης με 20 κάμερες, να μην ξέρουμε αν βγήκε ή όχι η μπάλα!

Ας ξεκινήσουμε τη συζήτηση από τα πάρα πολύ απλά πράγματα, τα οποία δεν χρειάζεται κανείς ιδιαίτερες ποδοσφαιρικές γνώσεις για να διακρίνει. Η Άρσεναλ φέτος, έχει τρεις ήττες.

Και στα δύο από τα τρία της παιχνίδια, κάτι… περίεργο έχει συμβεί. Λέγοντας περίεργο, εννοώ πως υπάρχουν δύο φάσεις, τόσο στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» απέναντι στη Νιούκαστλ, όσο και κόντρα στη Γουέστ Χαμ στο «Έμιρεϊτς», οι οποίες δεν είναι ξεκάθαρες.

Στην πρώτη περίπτωση, ο Τζο Γουίλοκ πρόλαβε την μπάλα – σύμφωνα με διαιτητή και VAR - σέντραρε και οι «καρακάξες» σκόραραν το μοναδικό γκολ της συνάντησης κόντρα στους «κανονιέρηδες», με τους Λονδρέζους εν συνεχεία να φωνάζουν και για φάουλ πάνω στον Γκάμπριελ Μανγκαλάες από τον Ζοέλιντον.

Πριν από μερικές ώρες, το πρώτο σκέλος του γκολ στο Νιούκαστλ, αναβίωσε για την Άρσεναλ. Η μπάλα φτάνει στον Σούτσεκ, αυτός ανοίγει το σκορ για το σύνολο του Ντέιβιντ Μόγιες, αλλά δεν μπορεί ουδείς να διακρίνει, αν η πάσα που γίνεται πριν από το γκολ του Τσέχου, είναι εντός γηπέδου ή όχι. Η μπάλα καλύπτεται πλήρως, ξεκάθαρο ριπλέι δεν υπάρχει και οι διαιτητές αποφασίζουν να κατοχυρώσουν το γκολ κανονικά, συμβάλλοντας, κατά μία έννοια στην πρώτη εντός έδρας ήττα της ομάδας του Μικέλ Αρτέτα, από τον Μάιο και το 3-0 της Μπράιτον.

Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη, αναφορικά με τις δύο φάσεις. Στην πρώτη περίπτωση η μπάλα μοιάζει να είναι έξω, τη στιγμή που οι Άγγλοι επισημαίνουν πως ο Γουίλοκ το ξεκαθάρισε στους πρώην συμπαίκτες του, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος σε καμία περίπτωση.

Το γκολ μετρά και μπορεί να είναι λάθος, το γκολ θα μπορούσε να ακυρωθεί και να μην υπάρχουν καν παράπονα. Δεν είναι τίποτα ξεκάθαρο, οποιαδήποτε άποψη φαντάζει… εικασία και ο παραλογισμός στην Premier League συνεχίζεται.

Το θέτω «ωμά», διότι δεν γίνεται, εν έτει 2023, στο ακριβότερο και κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, σε μία Λίγκα που διακυβεύονται τρομερά εκατομμύρια, να μην έχουμε ξεκάθαρη άποψη για μία φάση. Στην εποχή της HD κάλυψης, με τουλάχιστον 20 κάμερες σε κάθε αγγλικό γήπεδο, το να εξακολουθεί αν υπάρχει το ενδεχόμενο της αμφιβολίας, μοιάζει ολότελα λανθασμένο.

Ναι, είναι λεπτομέρειες, αλλά όπως βλέπετε, δύο φορές, στην ίδια ομάδα, έμελλε να κριθεί ένα παιχνίδι της από αυτές. Θα γίνει ξανά, θα συμβεί και σε άλλον, θα γκρινιάξουν ακόμη περισσότερη και μία μικρή επένδυση σε αυτό το κομμάτι, θα γίνει επιτακτική. Προτού γίνει όμως, μήπως να καλυφθεί όσο το δυνατόν, ταχύτερα;

Από αγωνιστικής πλευράς, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά, για αυτό που παρακολουθήσαμε στο Άρσεναλ – Γουέστ Χαμ. Οι γηπεδούχοι δέχθηκαν δύο φάσεις και είδαν την εστία τους να παραβιάζεται σε ισάριθμες περιπτώσεις, εξαιρώντας το πέναλτι που έσωσε ο Ράγια, πάτησαν 77 φορές περιοχή, και δεν σκόραραν.

Τέλος συζήτησης. Δεν υφίσταται σε μία ομάδα που διεκδικεί τον τίτλο, να πατά τόσες φορές στην αντίπαλη περιοχή, να καταγράφει 30+ τελικές προσπάθειες και να μην βρίσκει δίχτυα. Καμία άλλη ομάδα ιστορικά, από το 1992 και έπειτα, έχει μείνει στο «μηδέν» υπό αυτούς τους όρους, ενώ για τη Γουέστ Χαμ, πρόκειται για ένα παιχνίδι που θυμίζει πάρα πολύ το 3-1 επί της Μπράιτον στο «Άμεξ», παίζοντας ξανά μαζική άμυνα και φεύγοντας με το «τρίποντο».

Σωστά δήλωσε ο Μικέλ Αρτέτα πως ενδεχομένως η ομάδα του να χρειαζόταν 10 και 20 τελικές περισσότερες για να βρει δίχτυα. Αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα, που πρέπει να λυθεί, προκειμένου οι «κανονιέρηδες» να συνεχίζουν να μένουν στην πρώτη δυάδα και να μην βιώσουν ό,τι και πέρυσι, μετά τον Απρίλιο, μετά και τον τραυματισμό του Γουίλιαμ Σαλιμπά.

Από εκεί και πέρα, στη μεγάλη εικόνα του πρωταθλήματος, μοιάζει να επιβεβαιωνόμαστε και πάλι. Όλοι μπορούν να χάσουν βαθμούς, από αρκετές ομάδες του βαθμολογικού πίνακα, και καμία ομάδα δεν δείχνει ικανή, τη δεδομένη χρονική στιγμή, να βάλει στη σειρά διψήφιο αριθμό αναμετρήσεων, και να τις κερδίσει όλες. Ούτε καν η Μάντσεστερ Σίτι. Έχουμε ένα πρωτάθλημα ανοιχτό και προς το παρόν, την κούρσα οδηγεί η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ.

Θα δούμε σε μερικές εβδομάδες από τώρα, πού θα βρίσκεται το πράγμα. Και ελπίζω, την επόμενη φορά που θα κάνουμε μία ανάλογη συζήτηση, να είναι ξεκάθαρο αν η μπάλα βγαίνει ή δεν βγαίνει ολόκληρη, έξω από την τελική γραμμή. Όλα τότε θα γίνουν πιο ξεκάθαρα, η «γκρίνια» θα μειωθεί και η Premier League θα διορθώσει αυτή την αδιανόητη ανορθογραφία, με 20 κάμερες στο γήπεδο να μην καταφέρνουν να βγάλουν ένα δεδομένο πόρισμα, που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτηση!