Δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά… συμφωνίας: Γιατί δεν μπορούν οι Άγγλοι να μπουν στη European Super League;

Η ανακοίνωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η απόφασή της να μην συμπεριληφθεί στη European Super League, δεν είναι κάτι… νέο. Απλώς επιβεβαιώνει τη νομοθεσία που έχει κατατεθεί και την οποία ανέδειξε η αγγλική κυβέρνηση με την ανακοίνωσή της: δεν έχεις το δικαίωμα να μπεις στην E.S.L. Δεν συζητάμε για επιλογή, αλλά για κάτι δεδομένο. Διαφορετικά, οι συνέπειες είναι τεράστιες!  



Δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά… συμφωνίας: Γιατί δεν μπορούν οι Άγγλοι να μπουν στη European Super League;

Η αλήθεια είναι πως όλο αυτό το ζήτημα με τη European Super League έχει «σκάσει» σαν… βόμβα, στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ουδείς ανέμενε πως η προσφυγή θα γίνει αποδεκτή και πως θα ακυρωθούν πλήρως η FIFA και η UEFA και πλέον, άπαντες αναρωτιούνται τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποφάσισε ήδη να θέσει τον εαυτό της εκτός από οποιαδήποτε συζήτηση που αφορά το νέο αυτό εγχείρημα, αλλά η αλήθεια είναι πως ακόμη και αν ήταν θετική, δεν θα είχε το δικαίωμα να συμμετάσχει.

Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Η αγγλική κυβέρνηση θέλησε να τοποθετηθεί από νωρίς και να εξηγήσει πως καμία αγγλική ομάδα θα συμπεριληφθεί στη European Super League, βασιζόμενη στη συμφωνία που έχει κατατεθεί.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη συμφωνία, όλοι οι σύλλογοι είναι υποχρεωμένοι να μετέχουν κανονικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που γνωρίζουμε. Σε περίπτωση που αποφασίσουν κάτι διαφορετικό, δεν θα μπορούν να πάρουν μέρος ούτε στα πρωταθλήματα του «Νησιού».

Κάπως έτσι, η ανακοίνωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η σύμφωνη γνώμη όλων, μοιάζει να μην είναι θέμα… προκαθορισμένο και κάτι που δεν επιδέχεται κρίση και επιλογή. Ουδείς έχει δικαίωμα συμμετοχής σε μία breakaway league. Και αν πάρει το… ρίσκο, τότε θα υποστεί και τεράστιες συνέπειες.

Δημήτρης Μανάκος