Τα «ναι» που απότομα έγιναν «όχι» και η αποχώρηση της Πρέμιερ από την ESL

Μπορεί ο Φλορεντίνο Πέρεθ να κάνει ακόμα σχέδια για το πρότζεκτ της European Super League, μπορεί να χαμογέλασε στο άκουσμα της ήττας των FIFA και UEFA, όμως, το «ναυάγιο» στο εγχείρημα είχε προκληθεί περισσότερο λόγω των αντιδράσεων των οπαδών και των πιο… ρομαντικών ανθρώπων του ποδοσφαίρου.  



Τα «ναι» που απότομα έγιναν «όχι» και η αποχώρηση της Πρέμιερ από την ESL

«Γιατί να θέλω να βλέπω τη Λίβερπουλ να παίζει με τη Ρεάλ Μαδρίτης για 10 σερί χρόνια; Ποιος θα το ήθελε αυτό;» είχε πει ο Κλοπ.

«Μεγαλώνοντας μάθαμε να διεκδικούμε το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Τσάμπιονς Λιγκ, όχι τη Super League. Τα μεγάλα ματς είναι πιο σπάνια, όχι κάθε εβδομάδα…» είχε τονίσει ο Μεσούτ Εζίλ.

Ο ποδοσφαιρικός κόσμος ταυτίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με αυτές τις δύο απόψεις, αλλά πολύ περισσότερο, ξέσπασε και αντέδρασε στη μεγάλη εικόνα της … πλούσιας European Super League που θα είχε πιο ωφελημένα τ’ αφεντικά των κορυφαίων συλλόγων κι όχι τους οπαδούς στις εξέδρες.

Η Πρέμιερ Λιγκ, τότε, το 2021, όταν η ESL έκανε πολύ απότομα την εμφάνισή της, θα συμμετείχε με τις Σίτι, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Φυσικά, οι ιδιοκτήτες των κλαμπ ήταν εκείνοι που είχαν συμφωνήσει και σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχαν ειδοποιηθεί ούτε οι προπονητές.

Αντικρίζοντας τον ξεσηκωμό των οπαδών που είχαν φτάσει να μπλοκάρουν μέχρι και το πούλμαν της Τσέλσι στο δρόμο προς το γήπεδο εκείνες τις μέρες, όλοι άρχισαν να … υποχωρούν άτακτα και να ζητούν συγγνώμη από τους οπαδούς! Ο Τζον Χένρι από πλευράς Λίβερπουλ το είχε πράξει με βίντεο στο οποίο απηύθυνε μήνυμα προς τους υποστηρικτές των «κόκκινων», σε μια προσπάθεια να τους δείξει ότι αφουγκράστηκε απόλυτα τις «φωνές» τους.

Τώρα, η ESL δείχνει να… αναθερμαίνεται και ο Φλορεντίνο Πέρεθ που παρέμεινε πιστός στο πλάνο αυτό και περίμενε τις εξελίξεις αυτά τα δυο χρόνια, δείχνει πως δεν θα σταματήσει στην προσπάθεια της ίδρυσης της νέας Λίγκας. Η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, άλλωστε, τον ευνοεί.

Οι FIFA και UEFA δεν μπορούν πια ν’ απειλήσουν με αποκλεισμό των συλλόγων από τις διοργανώσεις τους. Και κάπως έτσι, θα έχει τρομερό ενδιαφέρον η στάση κάθε μεγάλης Λίγκας ανάλογα με τις αποφάσεις που θα πάρουν οι ομάδες τους…

Κώστας Ζάλιαρης