Απίθανο: Πώς η 157η χώρα του κόσμου μπορεί να προκριθεί με μία νίκη στο EURO, χάρη στον… Τσουφάλ;

Μοιάζει με ιστορία από παραμύθι, αλλά είναι… αλήθεια. Η Μολδαβία βρίσκεται μία νίκη από μία «ιστορική» πρόκριση στο EURO 2024, παρά το γεγονός πως μετρά δύο νίκες στα προκριματικά, μόλις επτά γκολ υπέρ της και αποτελεί την 157η χώρα στην κατάταξη του πλανήτη. Μπορεί να γίνει το «θαύμα» κόντρα στην Τσεχία, μετά το «δώρο» του Βλαντιμίρ Τσουφάλ της Γουέστ Χαμ;



Απίθανο: Πώς η 157η χώρα του κόσμου μπορεί να προκριθεί με μία νίκη στο EURO, χάρη στον… Τσουφάλ;

Και όμως, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Μπορεί η Εθνική μας ομάδα να μην έχει καταφέρει να προκριθεί στο EURO 2024 ακόμη, έχοντας φυσικά και την ευκαιρία του Nations League, όμως η 157η χώρα στην παγκόσμια κατάταξη, μπορεί να το κάνει.

Και όλα αυτά, ενώ η Μολδαβία βρίσκεται πάνω από τέσσερις μόλις χώρες στην Ευρώπη, αναφορικά με την κατάταξή της στο Nations League, ξεπερνώντας μόνο τη Μάλτα, την Ανδόρα, το Σαν Μαρίνο και το Λίχτενσταϊν!

Συναντά εκτός έδρας την Τσεχία, στο τελευταίο ματς του 5ου ομίλου και αν κερδίσει, μπορεί να την ξεπεράσει βαθμολογικά. Έχει 10 βαθμούς ως στιγμής, μετά τις ισοπαλίες με την Αλβανία και την Πολωνία (1-1 αμφότερες), τη νίκη με 1-0 σε βάρος των Νησιών Φερόε και το 3-2 επί της χώρας του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, τον Ιούνιο του 2023.

Το εγχείρημα δεν είναι απλό, αλλά η Μολδαβία έχει κάθε λόγο να ελπίζει. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η Τσεχία «κλονίζεται» από αγωνιστικά ζητήματα, από τη στιγμή που ο Βλαντιμίρ Τσουφάλ, ο Γιακούμπ Μπράμπετς και ο Γιαν Κιούχτα, έχουν τιμωρηθεί για κακή συμπεριφορά.

Μένει να δούμε λοιπόν, αν η Μολδαβία θα «γράψει» ιστορία στην έδρα της, ούσα η 51η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, από τις… 55. Ένα απίθανο επίτευγμα, που σαφώς θα αποτελεί και το κορυφαίο της από το 1991, όταν και έκανε το ντεμπούτο της μετά τη διάσπαση της Σοβιετής Ένωσης. Οψόμεθα…

Δημήτρης Μανάκος