Γυρνάμε 15 χρόνια πίσω: Μπορεί η μεγαλύτερη αφαίρεση βαθμών σε αγγλική ομάδα να… καταρριφθεί;

Υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθούν η Μάντσεστερ Σίτι και η Τσέλσι; Και αν τιμωρηθούν, πόσο βαρύ θα είναι το «τίμημα»; Υπάρχει άραγε περίπτωση η Λούτον να πάψει να είναι η ομάδα, η οποία έχει υποστεί τη μεγαλύτερη αφαίρεση βαθμών στο αγγλικό ποδόσφαιρο;



Γυρνάμε 15 χρόνια πίσω: Μπορεί η μεγαλύτερη αφαίρεση βαθμών σε αγγλική ομάδα να… καταρριφθεί;

Είναι δεδομένο πως η πίεση στην Premier League έχει αυξηθεί για τα καλά. Για ποιον λόγο; Διότι η αφαίρεση βαθμών στην Έβερτον, δημιούργησε πλέον ένα γεγονός. Καθιέρωσε πως όποια ομάδα προβαίνει σε παραβίαση κανονισμών, ανεξαρτήτως μεγέθους και αριθμού, ενδέχεται να τιμωρείται.

Τα «ζαχαρωτά» φημολογείται πως «έσπασαν» μόλις έναν κανονισμό, αλλά αυτό ουδεμία σημασία είχε για τη Λίγκα. Το έκαναν, έπρεπε να τιμωρηθούν και το -10 είναι γεγονός.

Όσον αφορά την πίεση που αναφέραμε νωρίτερα; Όλοι επισημαίνουν πως από τη στιγμή που πάρθηκε η εν λόγω απόφαση για την Έβερτον, πρέπει να εφαρμοστεί και για τη Μάντσεστερ Σίτι και την Τσέλσι, σε περίπτωση που αμφότερες κριθούν ένοχες.

Συνεπώς, αν για έναν κανονισμό η συνέπεια είναι 10 βαθμοί, τότε για τις 115 παραβιάσεις των «πολιτών» για παράδειγμα, η ποινή ενδέχεται να φτάνει τους 30 πόντους ή ακόμη και τον υποβιβασμό.

Αν αυτό συμβεί, η ιστορία της Λούτον, τη σεζόν 2008-09 θα αναβιώσει. Τότε που είδε 30 βαθμούς να βγαίνουν από το «σακούλι» της, με το club να υποβιβάζεται από τη League Two στη National League και να «γράφει» αρνητική ιστορία. Ποτέ πριν άλλωστε, είχε επιβληθεί μεγαλύτερη τιμωρία σε αγγλικό σύλλογο.

Μπορεί άραγε να συμβεί κάτι ανάλογο εν έτει 2023; Οψόμεθα…

Δημήτρης Μανάκος