Το πρόβλημα δεν είναι το VAR αλλά οι άνθρωποι και αυτούς πρέπει να βελτιώσουμε, όχι την τεχνολογία!

Ας είμαστε ειλικρινείς όλοι μας, και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, διότι κοιτάμε το δέντρο, αλλά χάνουμε όλο το δάσος! Αν πάψει να υπάρχει VAR, θα υπάρχουν περισσότερα πράγματα για να γκρινιάζουμε. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν λάθη, αλλά είναι δίκαιο να αναγνωρίσουμε ότι έχει βοηθήσει στη λήψη περισσότερων καλών αποφάσεων από τα λάθη που έχουν γίνει. Είτε αρέσει είτε όχι, το VAR είναι εδώ για να… μείνει, οπότε ας το συνηθίσουμε όλοι μας! Και ας κοιτάξουμε πως θα βελτιωθεί!  Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Το πρόβλημα δεν είναι το VAR αλλά οι άνθρωποι και αυτούς πρέπει να βελτιώσουμε, όχι την τεχνολογία!

Μετά τα όσα είπε αρχικά ο Τζέιμι Κάραγκερ στο Skysports. σχετικά με τη χρησιμότητα του VAR και το πώς οι προπονητές πρέπει να συνηθίσουν τις αποφάσεις, τοποθετήθηκε ξανά άλλαξε άποψη μέσα σε λίγα 24ωρα και έγραψε στο Twitter: «Ήθελα το VAR να εξελίξει το παιχνίδι και να έχει πιο σωστές επιλογές. Προφανώς και κάτι τέτοιο δεν υφίσταται προς το παρόν. Λάθη γίνονται, σοβαρά λάθη γίνονται και η επιρροή του θα έπρεπε να περιορίζεται στο goal line technology και στα οφσάιντ»

Ας αφήσουμε στην άκρη λοιπόν το για ποιο λόγο άλλαξε άποψη μέσα σε λίγες μέρες και ας δούμε ξεκάθαρα τι έχουμε στα χέρια μας και τι συμβαίνει από τη στιγμή που το VAR μπήκε στη ζωή μας αλλά  να υπενθυμίσουμε σε αυτόν και σε όσους παραπονιούνται πως:

Το VAR δεν καθορίζει τους κανόνες.

Το VAR δεν έχει τη δυνατότητα να διαλέξει και δεν επιλέγει αυτό που θέλει να ελέγξει.

Το VAR δεν αποφασίζει για την εφαρμογή των κανόνων. Απλώς αναδεικνύει το γεγονός

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι δεν είναι το VAR που παίρνει αποφάσεις. Συνεπώς, δεν είναι το VAR, αυτό από το οποίο θέλετε να απαλλαγείτε, είναι η ανικανότητα από τους  διαιτητές που η PGMOL αποφασίζει ότι μπορούν να το διαιτητεύσουν ή να αποτελούν μέρος του παιχνιδιού. Και οι περισσότεροι από αυτούς είναι ανίκανοι στο βασικό κομμάτι, στο  να συνυπάρξουν με το VAR με τον σωστό τρόπο.

Λειτουργεί τέλεια σε αγώνες της FIFA, της UEFA και σε πολλές άλλες χώρες. Οι Ιταλοί ή οι Ισπανοί το δουλεύουν καλά, οι Γερμανοί όχι τόσο καλά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται ως κάτι που δημιουργεί πρόβλημα! Το πρόβλημα δεν είναι το VAR, είναι οι άνθρωποι που το εφαρμόζουν στην Αγγλία.

Συμφωνώ ότι το μόνο κομμάτι που έχει πετύχει κυρίως μέχρι τώρα είναι τα οφσάιντ. Τα υπόλοιπα δεν λειτουργούν γιατί είναι όλα υποκειμενικά. Κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αυτό που είναι ξεκάθαρο και προφανές. Αυτό είναι ένα κομμάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε. Όσο περισσότερους κανόνες αφήσουμε στην υποκειμενική γνώμη, τόσο περισσότερη γκρίνια θα αντιμετωπίσουμε. Είναι ένας άγραφος κανόνας και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Οι διαιτητές στην Αγγλία φαίνεται ότι βασίζονται στον VAR, αντί να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και οι προπονητές χρησιμοποιούν το VAR ως δικαιολογία. Όχι ότι δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες, αλλά στην Αγγλία, αρχίζει να αποτελεί μία μόνιμη κατάσταση.

Το πρόβλημα με τον VAR είναι ότι δεν μπορεί να λύσει κάθε λογής ζήτημα. Δεν μπορείς να ανατρέχεις σε αυτό σε 1000 διαφορετικές περιπτώσεις, να ζητάς ισάριθμες λήψεις και να μην καταλήγεις πουθενά ή η απόφασή σου να είναι πλήρως λανθασμένη και εκτός λογικής. Για τον λόγο αυτό, καταλήγουμε στο γεγονός πως οι διαιτητές είναι προβληματικοί και όχι η τεχνολογία… Όσο πιο γρήγορα το αποδεχτούμε, τόσο το καλύτερο.