Premier League, 8η αγωνιστική: Πού ήσουν πέρυσι και πού βρίσκεσαι φέτος;

Τα βάλαμε κάτω. Τα αναλύσαμε. Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Ακόμη και για ομάδες που δεν… περιμένεις. Εξαιρετική η Άρσεναλ φέτος; Πέρυσι είχε έναν βαθμό παραπάνω. Αρνητική η εικόνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως στιγμής; Στο -2 από την περσινή συγκομιδή της βρίσκεται. Δύο διαδοχικές ήττες για τη Μάντσεστερ Σίτι; Με ένα τρίποντο ακόμη θα ήταν… καλύτερη και από πέρυσι. Καλή η Λίβερπουλ; Ναι, υπάρχει διαφορά!



Premier League, 8η αγωνιστική: Πού ήσουν πέρυσι και πού βρίσκεσαι φέτος;

Ναι, είναι ένα στατιστικό στοιχείο που έχει πραγματικά πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Φτάσαμε στην 8η αγωνιστική της Premier League. Η δεύτερη διακοπή για τις εθνικές ομάδες είναι πλέον γεγονός και έτσι, τα αγγλικά club έχουν πλέον τη δυνατότητα να ξεκουραστούν, να ηρεμήσουν, να δουν τραυματίες τους να επιστρέφουν και να προετοιμαστούν για τη δύσκολη συνέχεια.

Τι έχουμε δει μέχρι τώρα; Μία εξαιρετική Τότεναμ υπό τις οδηγίες του Άγγελου Ποστέκογλου, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας με 20 βαθμούς. Αήττητοι οι Λονδρέζοι, όπως και οι συμπολίτες τους, με την Άρσεναλ επίσης να μην έχει χάσει και να έχει ακριβώς ίδιους πόντους με τους «spurs».

Στην 3η θέση βρίσκεται η Μάντσεστερ Σίτι των δύο συνεχόμενων ηττών, για πρώτη φορά μετά από μία πενταετία σε επίπεδο πρωταθλήματος, ενώ την τετράδα συμπληρώνει η Λίβερπουλ, που έχει συγκεντρώσει 17 βαθμούς μετά από οκτώ αναμετρήσεις, έχοντας σκοράρει σε 18 περιπτώσεις και με τα… μισά ακριβώς γκολ να έχουν επιτευχθεί στην εστία της.

Καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος ως στιγμής η Μπράιτον των 21 γκολ και της 6ης θέσης στον βαθμολογικό πίνακα, με την Άστον Βίλα να βρίσκεται σε ισοβαθμία μαζί της, ούσα στην 5η θέση της κατάταξης. Στη δεκάδα με 12 βαθμούς και ισάριθμα γκολ παθητικό η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναν πόντο λιγότερο μετρά η Τσέλσι, που πάντως έχει κερδίσει σε δύο συνεχόμενες περιπτώσεις, για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο ακριβώς.

Ποιες είναι όμως οι ουσιαστικές διαφορές, συγκριτικά με τον περσινό βαθμολογικό πίνακα, και πάλι στην 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος;

Πέρυσι, η Άρσεναλ ήταν στην 1η θέση, μόνη της, με έναν βαθμό περισσότερο από φέτος, και μία φορά περισσότερη να έχει κάνει σέντρα, έχοντας δεχθεί τότε επτά και όχι έξι γκολ, όπως αισίως συμβαίνει!

Στη 2η θέση ήταν η Μάντσεστερ Σίτι με 20 βαθμούς. Συνεπώς, δύο λιγότερους από όσους έχει συγκεντρώσει ως στιγμής, ενώ 3η ήταν η Μπράιτον, που μετρούσε 19 βαθμούς, έξι νίκες,  μία ήττα και επτά (!) λιγότερα γκολ υπέρ της!

Συζητάμε όλοι για τη φετινή έκπληξη της Τότεναμ, αλλά η αλήθεια είναι πως και πέρυσι, οι Λονδρέζοι είχαν ξεκινήσει καλά. Τέταρτοι ήταν, με μόλις ένα τρίποντο λιγότερο από φέτος και δύο τέρματα λιγότερα υπέρ τους, αφού τότε, με τον Χάρι Κέιν στο ρόστερ τους, είχαν σκοράρει σε 20 περιπτώσεις!

Από εκεί και πέρα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ναι με ήταν 6η, με 14 βαθμούς, αλλά η διαφορά της συγκριτικά με φέτος, είναι μόλις δύο πόντοι. Καμία διαφορά τερμάτων πέρυσι (11-11 τα γκολ), στο -3 φέτος, μην έχοντας πετύχει διψήφιο αριθμό γκολ στη σεζόν!

Όσον αφορά Τσέλσι και Έβερτον; Ο ορισμός της… φωτοτυπίας. Στην 11η θέση, όπως και πέρυσι οι «μπλε», με 11 βαθμούς στο «σακούλι», στην 15η θέση η Έβερτον (16η τώρα σε ισοβαθμία με την Μπρέντφορντ), με επτά κερδισμένους πόντους.

Ποιος πέρυσι, τέτοια εποχή, βρισκόταν στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα; Η Λέστερ του ενός βαθμού. Φέτος έχουμε τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ του Τζορτζ Μπάλντοκ. Στο -13 οι «αλεπούδες» πέρυσι, στο -16 οι «νεοφώτιστοι» φέτος, με Μπόρνμουθ και Μπέρνλι να ακολουθούν με τρεις και τέσσερις βαθμούς αντίστοιχα!

Δημήτρης Μανάκος