Άρσεναλ: Μία νίκη που δεν δίνει… μόνο τρεις βαθμούς!

Οκτώ χρόνια μετά τον Δεκέμβριο του 2015, η Άρσεναλ έχει καταφέρει να κερδίσει ξανά στο πρωτάθλημα τη Μάντσεστερ Σίτι. Το γκολ του Γκάμπριελ Μαρτινέλι αποδείχθηκε «χρυσό», ο Μικέλ Αρτέτα πανηγυρίζει την πρώτη του νίκη σε επίπεδο Premier League επί του «δασκάλου» του, Πεπ Γκουαρδιόλα και το σερί σταματάει! Η Σίτι χάνει δύο σερί ματς πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Αλλά το πιο σημαντικό από όλα για τους «κανονιέρηδες»; Αυτή η νίκη δεν είναι σαν τις άλλες, και ας τους δίνει και πάλι τρεις βαθμούς… Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος!



Άρσεναλ: Μία νίκη που δεν δίνει… μόνο τρεις βαθμούς!

Έχουν περάσει μόλις λίγες ώρες από το σφύριγμα της λήξης του ντέρμπι ανάμεσα στην Άρσεναλ και τη Μάντσεστερ Σίτι. Ένα ματς που θύμισε… σκακιέρα, ανάμεσα στον Μικέλ Αρτέτα και τον Πεπ Γκουαρδιόλα, με αμφότερους προπονητές να έχουν δύο πολύ σημαντικές απουσίες.

Τους «κανονιέρηδες» να βλέπουν τον Μπουκάγιο Σάκα να μην ξεκινά στη βασική τους ενδεκάδα, για πρώτη φορά μετά από 87 αναμετρήσεις σε επίπεδο Premier League, και τους «πολίτες» να πρέπει να αγωνιστούν για τρίτο διαδοχικό ματς επί αγγλικού εδάφους δίχως τον Ρόδρι, έχοντας ηττηθεί στα δύο προηγούμενα από τη Νιούκαστλ στο Λιγκ Καπ και από τη Γουλβς, στην 7η αγωνιστική, σε ένα εκπληκτικό ματς από πλευράς Νέτο για τους «λύκους». Να σημειώσω εδώ ότι όταν περίπου πριν από δύο εβδομάδες έγραφα πως ο Ισπανός αποτελεί κομβικότατη απουσία για το σύνολο του Πεπ, είχα δεχθεί αρκετά σχόλια πως η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί μια χαρά και χωρίς αυτόν.

Τελικά, εκ του αποτελέσματος, έχει αποδειχθεί πως όχι μόνο λείπει, αλλά λείπει και με το παραπάνω!

Η Άρσεναλ αποφάσισε να περιμένει τη Μάντσεστερ Σίτι στο ξεκίνημα. Έμοιαζε να… φοβάται περισσότερο και οποιοσδήποτε μπορεί να εκλογικεύσει αυτή της την επιλογή. Μετρούσε 12 συνεχόμενες ήττες από την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, καμία ομάδα δεν την είχε κερδίσει πιο πολλές διαδοχικές φορές ιστορικά. «Μέτρησε» αρχικά τις δυνάμεις της Σίτι, διατήρησε το 0-0 στο πρώτο μέρος, παρότι ο Ράγια δεν βρισκόταν σε καλό βράδυ και στην επανάληψη αποφάσισε να βγει από το «καβούκι» της.

Ο Γκάμπριελ Μαρτινέλι της έδωσε πνοή στην επίθεση και όσο περνούσε ο χρόνος, η αίσθηση που μου έδινε το ματς είναι πως η Μάντσεστερ Σίτι συμβιβάζεται με την ισοπαλία. Απεναντίας, το σύνολο του Μικέλ Αρτέτα, που έχει σκοράρει από πέρυσι, αρκετές φορές «αργά» στα ντέρμπι με το Big 6, είχε τη διάθεση να κυνηγήσει το γκολ μέχρι τέλους.

Και έμελλε αυτό να έρθει με τον δραστήριο Βραζιλιάνο, με την τύχη να «χαμογελά» στην Άρσεναλ, όπως και στο Community Shield. Πριν από δύο μήνες, είχε σουτάρει ο Λεάντρο Τροσάρ και η Άρσεναλ είχε ισοφαρίσει στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, για να κερδίσει στη διαδικασία των πέναλτι, τώρα, σούταρε ο Γκάμπριελ Μαρτινέλι, ο Νέιθαν Άκε ήταν άτυχος και η πρώτη επικράτηση των Λονδρέζων σε επίπεδο Premier League, μετά τον Δεκέμβριο του 2015, είναι γεγονός.

Ο Μικέλ Αρτέτα πανηγυρίζει αισίως τη μεγαλύτερη νίκη της προπονητικής του καριέρας. Μία νίκη που του έλειπε, προκειμένου να λέει πως έχει κερδίσει πλέον, όλες τις ομάδες που έχει συναντήσει στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Είναι μία επικράτηση πολύ πιο ηχηρή από αυτή του 2020 και φυσικά, δεν μπαίνει σε καμία σύγκριση με το Community Shield, που ο Φάμπιο Βιέιρα είχε δώσει με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στην Άρσεναλ.

Οι «κανονιέρηδες» είχαν πλάνο, ήταν σοβαροί, είχαν σε εξαιρετική κατάσταση τους Σαλιμπά και Γκάμπριελ Μανγκαλάες και πήραν κάτι από όλες τις αλλαγές τους. Αυτές συνεργάστηκαν άλλωστε, προτού ο Χάβερτς δώσει την πρώτη του ασίστ με τη φανέλα της Άρσεναλ, για το «ιστορικό» αυτό αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά, η Μάντσεστερ Σίτι μοιάζει ένα επίπεδο και μία ταχύτητα κάτω, όταν ο Ρόδρι λείπει. Και αν πολλοί σκεφτούν τον Κέβιν Ντε Μπρόινε, θα σας πω πως δίχως αυτόν έμαθαν να «ζουν». Δίχως τον Ρόδρι όμως, όχι. Και τα αποτελέσματα «μιλούν» από μόνα τους.

Πρόκειται για μία νίκη που δεν δίνει μόνο τρεις βαθμούς. Δίνει αυτοπεποίθηση στην ομάδα του Μικέλ Αρτέτα, της δίνει μία σιγουριά πως πατά ακόμη καλύτερα από πέρυσι στα πόδια της. Στόχος είναι ο τίτλος, αλλά ας μην γελιόμαστε, βρισκόμαστε ακόμη πολύ νωρίς στη σεζόν. Όπως είπα και στην εκπομπή της NOVA, παρέα με τον Άγγελο Στυλιάδη και τον Αντώνη Νικοπολίδη, μετά τη νίκη της Άρσεναλ, έχω την εντύπωση πως θα δούμε καλύτερο πρωτάθλημα ακόμη και από το περσινό.

 

Θεωρώ και πάλι πως όποιος θέλει τον τίτλο, θα πρέπει να πάει πάνω από τους 85 βαθμούς, για να τον κατακτήσει. Έχουνε καλές ομάδες, έχουμε ομάδες που μπορούν να «κόψουν» βαθμούς και για ακόμη μία σεζόν, η Premier League θα μας διατηρήσει το ενδιαφέρον. Όσον αφορά την Άρσεναλ; Η νίκη που πανηγύρισε μοιάζει με… δήλωση.

«Δεν το έκανα πέρυσι, μπορώ φέτος». Είναι σπουδαία για το νεανικό σύνολο του Μικέλ Αρτέτα. Και αν εξακολουθούν σωστά να διαμαρτύρονται για την κόκκινη κάρτα στον Ματέο Κόβασιτς, θα σας πω ό,τι είπα και χθες. Ενδέχεται να έκανε καλό στην Άρσεναλ που δεν καταλογίστηκε, γιατί η Μάντσεστερ Σίτι έμεινε υπνωτισμένη. Τον λόγο φυσικά που ο Μάικλ Όλιβερ δεν έστειλε στα αποδυτήρια τον Κροάτη, δεν θα τον μάθουμε ποτέ…

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Άρσεναλ κέρδισε το ντέρμπι και τη Μάντσεστερ Σίτι. Δεν ήταν… τυχερή, διεκδίκησε τις πιθανότητές της. Και ανταμείφθηκε με ένα πολύ σπουδαίο αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα που ναι μεν δίνει τρεις βαθμούς, αλλά είναι το μεγαλύτερο της εποχής Αρτέτα στο Βόρειο Λονδίνο!