Γιούργκεν Κλοπ, ο σύγχρονος αναμορφωτής: 8 χρόνια από την ατάκα που... άλλαξε την Λίβερπουλ (vid)

Χάρη σ' εκείνον η Λίβερπουλ είναι αυτή που είναι εν έτει 2023. Χάρη σ' εκείνον έχει κατακτήσει κάθε τρόπαιο που βρέθηκε στο δρόμο της. Επέστρεψε στην κορυφή Ευρώπης, Αγγλίας και κόσμου. Ο Γιούργκεν Κλοπ, μια τέτοια μέρα, πριν από 8 χρόνια δήλωνε ότι ήθελε να κάνει τους οπαδούς να πιστέψουν και το κατάφερε. Και ακόμα... συνεχίζει και εξελίσσει το έργο του! 



Γιούργκεν Κλοπ, ο σύγχρονος αναμορφωτής: 8 χρόνια από την ατάκα που... άλλαξε την Λίβερπουλ (vid)

Ο Γερμανός προπονητής δίχως γένια, αρκετά νεότερος στην εμφάνιση και με εμφανή τη νευρικότητα της στιγμής, αφού επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ευκαιρία που θα μπορούσε να παρουσιαστεί στην καριέρα του, εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες και τους οπαδούς των «κόκκινων» ως ο νέος προπονητής της ομάδας. Το ημερολόγιο έγραφε 8 Οκτώβρη του 2015. Λίγο μετά την απόλυση του Μπρένταν Ρότζερς, ο Γιούργκεν Κλοπ βρήκε την ευκαιρία να ηγηθεί του κλαμπ του λιμανιού. Και μαζί με την τεράστια πρόκληση που αποδέχθηκε, η ιστορία, είχε αρχίσει να γράφει...

«Να κάνουμε όσους αμφιβάλλουν, να μας πιστέψουν» είχε πει στην γνωστή ατάκα του κατά την επίσημη παρουσίασή του από τον σύλλογο και 8 χρόνια μετά όχι απλά το έχει καταφέρει, αλλά έχει τρυπήσει και το ταβάνι του. Κι όμως, δηλώνει ότι θέλει κάθε φορά ν' ανεβάζει όλο και πιο ψηλά τον πήχη. Όσο είναι εφικτό αυτό, από τη στιγμή που η Λίβερπουλ κατέκτησε τα πάντα με τον Kloppo στην τεχνική ηγεσία. 

Όσο κι αν κάποιοι απορούσαν με την επιμονή του να κάνουν οι ποδοσφαιριστές το «Όλε» μπροστά στο Kop έπειτα από... εντός έδρας ισοπαλία με την Γουέστ Μπρομ, όσο κι αν χρειάστηκε αρκετός χρόνος για ν' αρχίσει να διαμορφώνεται διαφορετικά το ρόστερ και ν' αποκτά ποιότητα, ο Γερμανός προπονητής ήξερε τι έκανε. Κι όταν χρειαζόταν στήριξη και εμπιστοσύνη την είχε. Και κάπως έτσι, έφτασε σε δυο διαδοχικούς τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ κατακτώντας τον ένα στη Μαδρίτη το 2019, επανέφερε την ομάδα στην κορυφή της Αγγλίας το 2020 παρά την πανδημία, κατέκτησε Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, Λιγκ Καπ, Κύπελλο Αγγλίας, Σούπερ Καπ Ευρώπης και αναδείχθηκε δυο φορές κορυφαίος προπονητής του κόσμου. 

Πάνω απ' όλα, έχει αποτελέσει μια προσωπικότητα, της οποίας η συμπεριφορά, η ένταση, το πάθος και οι ιδέες για την ζωή και την ανθρωπότητα, θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό όλων των υγιών φιλάθλων. Γιατί δεν γίνεται να μην συμπαθείς τον Kloppo. Και δεν γίνεται να μην έχεις πιάσει τον εαυτό σου ν' ακούει προσεκτικά όσα έχει πει κατά καιρούς για τον συνάνθρωπο, την αλληλεγγύη, την μοναξιά, την ανάγκη να προσφέρεις στον διπλανό σου, αλλά και τα προβλήματα που συνεχώς θα έρχονται στη ζωή και θα πρέπει ν' αντιμετωπίζεις. 

Είναι εκείνος ο τύπος που τον θέλεις μαζί στην παρέα το βράδυ για μια μπύρα, αλλά και που θα θέλεις να τον πάρεις τηλέφωνο όταν θα εμφανίζονται εμπόδια στην καθημερινότητά σου. Ξέρει και την αστεία πλευρά της ζωής, αλλά και την πιο σκληρή. Και η νοοτροπία του είναι τέτοια που σε κάνει να πιστέψεις ότι μπορείς. Γιατί το έχει ξανακάνει. Όσο... doubter κι αν είσαι, ο Γιούργκεν Κλοπ σε μετατρέπει σε believer... 

 

 

 

Κώστας Ζάλιαρης