Η Μπράιτον μας δίδαξε ποδοσφαιρικό πολιτισμό, αλλά εμείς δεν πιάσαμε ξανά τη… βάση!

Στην Αγγλία χειροκροτούσαν τους νικητές. Στην Ελλάδα, οι νικητές… βιάζονται να φύγουν. Στην Αγγλία ευχαριστιούνται το παιχνίδι. Στην Ελλάδα, είμαστε στα όρια να μην… παίζουμε καν. Στην Αγγλία σε ευχαριστούν που πήγες στο γήπεδο. Στην Ελλάδα σε… διώχνουν. Η Μπράιτον μας δίδαξε αυτό τον «κλισέ» όρο που συχνά – πυκνά ακούμε: τον ποδοσφαιρικό πολιτισμό. Αλλά εμείς, για ακόμη μία φορά, δεν καταλάβαμε τι σημαίνει!



Η Μπράιτον μας δίδαξε ποδοσφαιρικό πολιτισμό, αλλά εμείς δεν πιάσαμε ξανά τη… βάση!

Δεν έχει περάσει καν μία εβδομάδα από το… έπος της ΑΕΚ στην Αγγλία. Από την απίστευτη εκείνη νίκη επί της Μπράιτον στο «Άμεξ», σε μία αναμέτρηση που το σύνολο του Ματίας Αλμέιδα φρόντισε να αποδείξει πως το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μέλλον.

Κατέβηκε να παίξει το δικό του παιχνίδι, δεν φοβήθηκε το ματς, σκόραρε τρεις φορές και δικαίως κέρδισε. Αλλά ας μην αναλωθούμε σε όσα έλαβαν χώρα εντός της αναμέτρησης, καθώς αυτό που συνέβη εκτός αγωνιστικού χώρου, θα έπρεπε να αποτελέσει μάθημα για την Ελλάδα.

Πριν από την σέντρα του ματς, ο κόσμος της ΑΕΚ συγκεντρώθηκε κοντά στο γήπεδο και φώναζε συνθήματα για την ομάδα του. Οι Άγγλοι έμειναν άναυδοι. Τους άρεσε η ατμόσφαιρα, τους άρεσε το γεγονός πως η Μπράιτον υποδέχεται μία ομάδα, με κόσμο που ξέρει να περνάει καλά την ημέρα που λαμβάνει χώρα η συνάντηση.

Κόσμος των γηπεδούχων, σταματούσε τους Έλληνες και τους ευχόταν καλή επιτυχία. Ακριβώς το ίδιο συνέβη και μετά το φινάλε της αναμέτρησης. Τους έδιναν συγχαρητήρια, τους ευχόντουσαν καλή επιστροφή.

Το ίδιο φρόντισε να κάνει και η ίδια η ομάδα του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι, η οποία ευχαρίστησε μέσω μίας επιγραφής τους Έλληνες που ταξίδεψαν από μακριά για να αφιχθούν στο «Άμεξ». Το έκαναν ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Μέλημα των Άγγλων άλλωστε αποτελεί το ίδιο το παιχνίδι και αν στο φινάλε κερδίσουν, το αγαπημένο τους σπορ γίνεται ακόμη ωραιότερο.

Ξέρουν πως όταν… παίζεις, ενδέχεται να χάσεις. Αυτό βίωσε η Μπράιτον από την ΑΕΚ, αλλά όταν τα 90 λεπτά συμπληρωθούν και ο διαιτητής σφυρίξει, όλοι πρέπει να πάνε ασφαλείς στο σπίτι. Για να βρεθούν μία εβδομάδα μετά στο ίδιο γήπεδο, με την ευχή να φύγουν ικανοποιημένοι αυτή τη φορά.

Οι Άγγλοι δίδαξαν στην Ελλάδα ποδοσφαιρικό πολιτισμό, αλλά… μάλλον, δεν μάθαμε καλά το μάθημά μας. Κοπήκαμε ξανά. Δεν φτάσαμε ούτε καν κοντά στην βάση. Όλοι αντιλαμβάνονται πού αναφερόμαστε και… ευτυχώς για την Ελλάδα, ό,τι συνέβη στη Λεωφόρο, δεν αντικατοπτρίζει παρά ένα ιδιαίτερα μικρό κομμάτι των φίλων του Παναθηναϊκού.

Και στις δύο περιπτώσεις, η ΑΕΚ αποτελεί την… βάση. Στην πρώτη περίπτωση, είδε και έμαθε τι σημαίνει «υγιές ποδόσφαιρο», στην δεύτερη, οριακά δεν θα… έπαιζε καν. Και αν για την ίδια την Πολιτεία, αυτό δεν είναι πρόβλημα, τότε μακάρι, οι ελληνικές ομάδες να συναντούν όλο και πιο συχνά στην Ευρώπη, συλλόγους από την Premier League. Και ας μην δούμε ξανά το «έπος» της «Ένωσης» στο «Νησί». Δεν είναι άλλωστε αυτό το νόημα…

Δημήτρης Μανάκος