ΑΕΚ: Η πρώτη ομάδα που κερδίζει την Μπράιτον του Ντε Τζέρμπι, υπό… δύο προϋποθέσεις!

Έχει δεχθεί δύο γκολ. Έχει διατηρήσει την μπάλα σε ποσοστό της τάξεως του 30%. Και όμως, η ΑΕΚ κατάφερε και κέρδισε την Μπράιτον μέσα στο «Άμεξ», με συνέπεια να γίνει η πρώτη ομάδα που πράττει κάτι τέτοιο, υπό αυτές τις προϋποθέσεις, κόντρα στο εξαιρετικό σύνολο του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι!



ΑΕΚ: Η πρώτη ομάδα που κερδίζει την Μπράιτον του Ντε Τζέρμπι, υπό… δύο προϋποθέσεις!

Οι ώρες έχουν περάσει, αλλά οι μνήμες δεν λένε να «ξεθωριάσουν». Ουδείς μπορεί να συνειδητοποιήσει τι κατάφερε η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Μπράιτον, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του 6ου ομίλου του Europa League.

Οι «γλάροι» έδωσαν το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της ιστορίας τους, θεωρούσαν πως θα πρόκειται για… γιορτή, αλλά εξελίχθηκε σε εφιάλτη. Ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι γνώρισε την πρώτη του ήττα ως προπονητής της Μπράιτον εκτός Αγγλίας και την 15η συνολικά στο «τιμόνι» της ομάδας του, σε 45 αναμετρήσεις.

Ωστόσο, η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ομάδα που κερδίζει τον Ιταλό προπονητή της Μπράιτον, στο «σπίτι» του, υπό δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη αφορά τα γκολ που σημείωσε η Μπράιτον.

Δεν είχε ηττηθεί ως στιγμής στην έδρα της, σε αναμέτρηση που σκόραρε τουλάχιστον δύο φορές εντός του 2023. Συνέβη τώρα, από μία ελληνική ομάδα, μέσα στην Αγγλία, με την Μπράιτον να γίνεται η «παρθενική» αγγλική ομάδα, στον 21ο αιώνα, που ηττάται στο ευρωπαϊκό της ντεμπούτο.

Παράλληλα, το δεύτερο και ακόμη πιο… εντυπωσιακό στατιστικό που προκύπτει από τη συνάντηση, σχετίζεται με την κατοχή της μπάλας. Πότε ήταν η τελευταία φορά που η Μπράιτον διατήρησε την μπάλα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, σκόραρε δις και εν τέλει… έχασε; Ναι,  εν μέρει συνέβη με τη Γουέστ Χαμ στο «Άμεξ», αλλά εκεί σκόραρε μόλις μία φορά. Η προηγούμενη περίπτωση αφορά την εξόρμηση στην έδρα της Τσάρλτον, στο πλαίσιο του FA Cup, όπου ναι μεν αποκλείστηκε, αλλά το ματς ολοκληρώθηκε στο 3-3 στην κανονική διάρκεια.

Συνεπώς, για πρώτη φορά στην καριέρα του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι στο «Νησί», η Μπράιτον χάνει σε αναμέτρησή της, ενώ έχει σκοράρει δις και έχει διατηρήσει την μπάλα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Ίσως έτσι, αντιληφθούμε ακόμη περισσότερο τι έχει καταφέρει η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα!

Δημήτρης Μανάκος