Πώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γύρισε στο 1978, που ήταν «ουραγός» η Τσέλσι και πρωταθλήτρια Ευρώπης η Νότιγχαμ του Κλαφ!

Τρία σερί ματς, στα οποία η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δέχεται τουλάχιστον από τρία γκολ. Είχε να συμβεί από το 1978. Από τότε που η Τσέλσι υποβιβαζόταν ως «ουραγός», μερικούς μήνες προτού η Νότιγχαμ Φόρεστ «γράψει» ιστορία. Τότε που η Λίβερπουλ κατακτούσε το πρωτάθλημα και οι «κόκκινοι διάβολοι» τερμάτιζαν στην 9η θέση, έχοντας δεχθεί πέντε γκολ από τη Γουέστ Μπρομ! Ο Έρικ Τεν Χαγκ ήταν τότε… οκτώ ετών!  



Πώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γύρισε στο 1978, που ήταν «ουραγός» η Τσέλσι και πρωταθλήτρια Ευρώπης η Νότιγχαμ του Κλαφ!

Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο φαίνεται πως εξελίσσεται η τρέχουσα αγωνιστική περίοδο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο ξεκίνημά της, με τους «κόκκινους διαβόλους» να γνωρίζουν την 3η συνεχόμενη ήττα τους, σε όλες τις διοργανώσεις, χάνοντας στην πρεμιέρα του Champions League από την Μπάγερν Μονάχου με 4-3.

Πρόκειται για ένα σκορ που αναδεικνύει την προσπάθεια της ομάδας του Έρικ Τεν Χαγκ, όμως η αλήθεια είναι πως η νίκη της Μπάγερν προέκυψε πολύ ευκολότερα, από ό,τι μοιάζει να αντιλαμβάνεται κάποιος, βλέποντας μόνο τη διαφορά του ενός γκολ μεταξύ των δύο ομάδων.

Οι Βαυαροί κυριάρχησαν, ο Αντρέ Ονάνα φέρει ευθύνη για το πρώτο γκολ της συνάντησης, ο Χάρι Κέιν σκόραρε για 6η φορά στην καριέρα του κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τα αμυντικά προβλήματα της ομάδας του Έρικ Τεν Χαγκ, επιβεβαιώθηκε για 3η φορά μέσα σε 10 ημέρες.

Ο τραυματισμός του Ραφαέλ Βαράν έχει στοιχίσει πολύ στους «κόκκινους διαβόλους», οι οποίοι για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα, βλέπουν την εστία τους να παραβιάζεται για τρία σερί ματς, με τουλάχιστον τρία γκολ στην εκάστοτε περίπτωση. Κάτι τέτοιο άλλωστε, είχε να συμβεί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 1978, όταν ακόμη προπονητής της ομάδας ήταν ο Ντέιβιντ Σέξτον.

Ελάχιστοι θα το θυμούνται, αλλά πρόκειται για μία ιδιαίτερα κακή σεζόν για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τερμάτισε στην 9η θέση της βαθμολογίας, δύο θέσεις χαμηλότερα από την Άρσεναλ, ενώ τον τίτλο κατέκτησε η Λίβερπουλ, έχοντας στη 2η θέση την εξαιρετική τότε, Νότιγχαμ Φόρεστ.

Η ομάδα του Σέξτον διένυσε τη χειρότερή της αγωνιστική περίοδο, στο φινάλε του έτους, δεχόμενη αθροιστικά 11 γκολ σε 270 αγωνιστικά λεπτά. Το κακό σερί ξεκίνησε από την εκτός έδρας ήττα από την Μπόλτον με 3-0, συνεχίστηκε στην Boxing Day, όταν η Λίβερπουλ την κέρδισε με 3-0 στο «Ολντ Τράφορντ», για να έρθει η Γουέστ Μπρομ, στις 30 Δεκεμβρίου του 1978, και να σκοράρει πέντε φορές στο Θέατρο των Ονείρων!

Την ίδια αγωνιστική περίοδο πάντως, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφτασε στον τελικό του FA Cup, έχοντας ξεπεράσει και το εμπόδιο της Λίβερπουλ στα ημιτελικά, μετά το 2-2 του πρώτου ματς. Ο Γκρίνχοφ διαμόρφωσε το τελικό 1-0 στη ρεβάνς και οι «κόκκινοι διάβολοι» συνάντησαν την Άρσεναλ στο Wembley των 100.000 θεατών.

Η εν λόγω αναμέτρηση έχει μείνει αλησμόνητη στο φίλαθλο ποδοσφαιρικό κοινό μέχρι και σήμερα, εξαιτίας της εξέλιξής της. Η Άρσεναλ επικρατούσε με 2-0 μέχρι και το 85’, αλλά δύο γρήγορα γκολ της Γιουνάιτεντ, από τον ΜακΚουίν και τον Μακιλρόι, είχαν ως συνέπεια την ισοφάριση μέσα σε 180 δευτερόλεπτα. Εν τέλει, το τελικό 3-2 διαμορφώθηκε στο φινάλε από τον Άλαν Σάντερλαντ, σηματοδοτώντας τον μοναδικό τίτλο της Άρσεναλ, στα επτά χρόνια που παρέμεινε στην τεχνική της ηγεσία ο Τέρι Νιλ!

Την ίδια σεζόν, υποβιβάστηκε από την κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου ως «ουραγός» η Τσέλσι, με απολογισμό πέντε νικών σε 42 αναμετρήσεις και 20 βαθμούς υπέρ της.

Σε αυτή την εποχή επέστρεψε λοιπόν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Έρικ Τεν Χαγκ, δεχόμενη τουλάχιστον τρία γκολ σε τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Γύρισε στο 1978, στην 90η σεζόν του αγγλικού, επαγγελματικού ποδοσφαίρου, στη σεζόν που η Νότιγχαμ κατακτούσε το πρώτο Κύπελλο Ευρώπης της ιστορίας της, υπό τις οδηγίες του Μπράιαν Κλαφ!

Δημήτρης Μανάκος