Τι γνωρίζει άραγε η Ελλάδα για την Μπράιτον; Τα 12+1 πράγματα που… μαθαίνει και η ΑΕΚ!

Ναι, την αναγνωρίζουμε την Μπράιτον. Ναι, άπαντες πλέον την παραδεχόμαστε, έχοντας στο μυαλό μας τι έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, συγκριτικά με το budget της. Την θεωρούμε… υπόδειγμα. Πόσα όμως γνωρίζουμε πραγματικά για την επικείμενη αντίπαλο της ΑΕΚ;



Τι γνωρίζει άραγε η Ελλάδα για την Μπράιτον; Τα 12+1 πράγματα που… μαθαίνει και η ΑΕΚ!

Η πιο μεγάλη ώρα για την Μπράιτον πλησιάζει. Το πρώτο ευρωπαϊκό ματς της ιστορίας της είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ. Οι «γλάροι» πετούν σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Τα κατάφεραν.

Όλοι τους παραδεχόμαστε. Όλοι τους θαυμάζουμε, όλοι γνωρίζουμε πως αν καθίσουμε να τους παρακολουθήσουμε, θα απολαύσουμε το θέαμα. Πόσο καλά γνωρίζει όμως η Ελλάδα την επικείμενη αντίπαλο της ΑΕΚ;

Αναλυτικά, τα 12+1 βασικότερα πράγματα για την Μπράιτον, που πιθανώς πολλοί Έλληνες δεν γνωρίζουν:

-Ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι αισίως συμπλήρωσε στην Μπράιτον, 365 ημέρες. Μέσα σε ένα χρόνο, την έχει κοουτσάρει σε 37 ματς στην Premier League, έχει συγκεντρώσει 61 βαθμούς συνολικά και έχει σκοράρει σε 76 περιπτώσεις (2,05 γκολ ανά παιχνίδι). Παράλληλα, την έφτασε στον ημιτελικό του FA Cup, όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

-Ο Ιταλός προπονητής γίνεται ο πρώτος στην ιστορία της που θα την καθοδηγήσει σε ευρωπαϊκή αναμέτρηση. Δεν το κατάφερε ουδείς μέχρι σήμερα.

-Πρώτος προπονητής της Μπράιτον, στο διάστημα παρουσίας του Τόνι Μπλουμ στους «γλάρους», ήταν ο Γκουστάβο Πογιέτ. Πανηγύρισε μάλιστα μαζί της την άνοδο από την League One στην Championship. Πλέον, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ο Ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Ελλάδος.

-Ο μοναδικός τρόπος να αποχωρήσει ο Ντε Τζέρμπι από την Μπράιτον είναι το… καλοκαίρι. Υπάρχει ειδική ρήτρα στο συμβόλαιό του που μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της εκάστοτε σεζόν. Το ποσό ανέρχεται στα 13 εκατομμύρια.

-Η Μπράιτον μετρά τέσσερις νίκες στα πέντε ματς που έχει δώσει στην Premier League. Ηττήθηκε μόνο από τη Γουέστ Χαμ, σε ένα ματς που ολοκλήρωσε με δύο δοκάρια και ήταν ανώτερη, στο «Άμεξ». Τελευταίο της εγχείρημα η επικράτηση με 3-1 στο «Ολντ Τράφορντ» επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με ενδεκάδα που συνολικά της κόστισε… οκτώ εκατομμύρια.

-Η πιο ακριβή κίνηση στην ιστορία της είναι ο Ζοάο Πέδρο, από τη Γουότφορντ, με 34 εκατομμύρια. Ο Άνσου Φάτι ήρθε στο «Νησί» με τη μορφή δανεισμού, με την Μπράιτον ωστόσο να του καλύπτει εξ’ ολοκλήρου του συμβόλαιό του.

-Η πιο δαπανηρή της πώληση είναι ο Μόισες Καϊσέδο στην Τσέλσι, η οποία σηματοδότησε ρεκόρ για ολόκληρη τη Βρετανία. Παράλληλα, έχει καταγράψει την ακριβότερη πώληση αριστερού μπακ στην ιστορία της Premier League (Μαρκ Κουκουρέγια στην Τσέλσι), αλλά και την ακριβότερη μεταγραφή προπονητή, με τον Γκρέιαμ Πότερ στους Λονδρέζους.

-Ο Λιούις Ντανκ αποτελεί τον παίκτη – ορόσημο της ομάδας. Συμπλήρωσε 10αετία στην ομάδα, έχει πραγματοποιήσει 421 συμμετοχές με τους «γλάρους». Στην τέταρτη θέση με 280 συμμετοχές ο Σόλι Μαρτς, που έχει σκοράρει φέτος σε τρεις περιπτώσεις και αποτέλεσε κομμάτι του rotation, στο ματς με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

-Πρώτος φετινός σκόρερ της Μπράιτον είναι ο Έβαν Φέργκιουσον των τεσσάρων γκολ. Τα τρία εξ’ αυτών επιτεύχθηκαν στην εντός έδρας συνάντηση με τη Νιούκαστλ, όντας ο τέταρτος παίκτης στην ιστορία της Premier League, που σημειώνει χατ-τρικ, προτού «κλείσει» τα 18 του χρόνια.

-Η Μπράιτον αντιμετωπίζει φυσικά για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνική ομάδα και ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι βρίσκει για 3η φορά στον δρόμο του τον Γιώργο Αθανασιάδη. Αήττητος ο Έλληνας γκολκίπερ κόντρα στον Ιταλό, με απολογισμό μία νίκη και μία ισοπαλία, με τη φανέλα της Σέριφ Τίρασπολ.

-Μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη της Μπράιτον εντός έδρας, τα τελευταία 15 χρόνια; Το 6-0 απέναντι στη Γουλβς, στις 29 Απριλίου του 2023, για την 34η αγωνιστική της Premier League.

-Είναι η 3η φορά εν έτει 2023 που η Μπράιτον θα αγωνιστεί την Πέμπτη. Έχει ως απολογισμό μία νίκη και μία ήττα. Τρίποντο με 1-0 σε βάρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήττα με 4-1 κόντρα στη Νιούκαστλ, στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ».

-Sold out το «Άμεξ», για την αναμέτρηση με την ΑΕΚ, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια. Την τελευταία φορά που η Μπράιτον πούλησε όλα της τα ευκαιρία στην έδρα της, έγκειται στη σεζόν 2017-18!

Δημήτρης Μανάκος