«Σου έχω βρει μία ιδιοφυΐα»: Η πρόβλεψη του σκάουτ και το ντεμπούτο του Μπεστ με την Γιουνάιτεντ (vid)

Στο πρόσωπο του Τζορτζ Μπεστ, ο σκάουτ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακάλυψε μία πραγματική ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα. Ο Βορειοϊρλανδός, μία ημέρα σαν την σημερινή (13/09) το 1963, έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την κόκκινη φανέλα, ξεκινώντας να γράφει ιστορία...   



«Σου έχω βρει μία ιδιοφυΐα»: Η πρόβλεψη του σκάουτ και το ντεμπούτο του Μπεστ με την Γιουνάιτεντ (vid)

Πρόκειται για έναν «θρύλο» των «κόκκινων διαβόλων» και έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος. Μοναδικό… μελανό σημείο στην καριέρα του; Ο τρόπος ζωής του, ο οποίος εν τέλει του την «πήρε» κιόλας σε ηλικία 59 ετών.

Η ιστορία του Βορειοϊρλανδού σούπερ σταρ, πάντως, άρχισε πολύ πιο πίσω και στο μακρινό 1957, όταν άλλαξε σχολείο και ενώθηκε ξανά στο γυμνάσιο με τους παιδικούς του φίλους. Μεγάλωσε υποστηρίζοντας την Γκλεντόραν από τη χώρα του και τη Γουλβς, η οποία ήταν μία «υπερδύναμη» στην Αγγλία εκείνη την εποχή.

Ο Μπεστ κατάφερε να επικεντρωθεί στην αγάπη του για το ποδόσφαιρο και στα 15 του χρόνια, ο σκάουτ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπομπ Μπίσοπ, τον είδε να αγωνίζεται και… εκθαμβώθηκε από αυτά που τον είδε να κάνει.

«Νομίζω ότι σου έχω βρει μία ιδιοφυΐα», ανέφερε στο τηλεγράφημα που απέστειλε στον τότε προπονητή της ομάδας, Σερ Ματ Μπάσμπι (του απονεμήθηκε ο τίτλος Σερ το 1968). 

Στον τοπικό του σύλλογο, είχε απορριφθεί γιατί θεωρήθηκε πολύ «μικρός και ελαφρύς». Ωστόσο, ο υπεύθυνος σκάουτινγκ στους «κόκκινους διαβόλους», Τζο Άρμστρονγκ, του έδωσε μία ευκαιρία να αποδείξει πως διαθέτει το ταλέντο και εκείνος... τους άφησε όλους με το στόμα ανοιχτό.

Μολονότι γρήγορα του έλειψε η πατρίδα του και αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω σε αυτή, ο Τζορτζ ήταν αποφασισμένος να γίνει the… Best. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον επανέφερε στην Αγγλία και στις 14 Σεπτεμβρίου του 1963, ήρθε η… στιγμή του.

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του (στη νίκη με σκορ 1-0 απέναντι στη Γουέστ Μπρομ) και έμελλε να συνδυάσει με την Γιουνάιτεντ το μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο κομμάτι της καριέρας του, κατακτώντας και το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1968 κόντρα στην Μπενφίκα (4-1).

 

 

Χρήστος Σκούρας