Αν ένας αξίζει το χειροκρότημα σε… αυτή τη Γερμανία, είναι σίγουρα ο Πασκάλ Γκρος!

Τι ιστορία και αυτή… Πόσο σπουδαίος ποδοσφαιριστής, αν και αρκετά υποτιμημένος, είναι αναμφίβολα ο Πασκάλ Γκρος της Μπράιτον. Ο ορισμός του «πολυεργαλείου». Αν άλλωστε ένας αξίζει χειροκρότημα από την εθνική Γερμανίας που συνάντησε την Ιαπωνία και ηττήθηκε με «τεσσάρα» είναι μόνο αυτός.



Αν ένας αξίζει το χειροκρότημα σε… αυτή τη Γερμανία, είναι σίγουρα ο Πασκάλ Γκρος!

Συζητάμε για τον 5ο Γερμανό σκόρερ στην ιστορία της Premier League. Έναν απίθανο ποδοσφαιριστή, που μπορεί να υποστηρίξει με την ίδια αποτελεσματικότητα, κάθε λογής θέση. Από αυτή του δεξιού και του αριστερού μπακ με ανάποδο πόδι, μέχρι αυτήν του εξτρέμ, του «εξαριού», του box to box μέσου και του «δεκαριού».

Όλες αυτές τις θέσεις άλλωστε, τις έχει καλύψει ο Πασκάλ Γκρος την τελευταία εξαετία στην Μπράιτον. Αφίχθη το 2017, αποτελεί βασικό μέλος του ρόστερ και δεν είναι τυχαίο πως όλοι όσοι έχουν καθίσει στον πάγκο των «γλάρων» την τελευταία εξαετία, τον υπολογίζουν για την αρχική ενδεκάδα.

Ο Κρις Χιούτον τον πίστεψε πολύ, ο Γκρέιαμ Πότερ τον ανέδειξε και ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι τον «απογείωσε», με τους αριθμούς του Πασκάλ Γκρος να είναι πράγματι… αδιανόητοι.

Κανένας ποδοσφαιριστής άλλωστε της Premier League έχει δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες από αυτόν. Έχει φτάσει στις… 16, πράγμα που σημαίνει πως «φτιάχνει» τέσσερις σημαντικές στιγμές ανά ματς, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ και στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο «Νησί» μάλιστα, μόνο ο Κέβιν Ντε Μπρόινε τον ξεπερνά στο δημιουργικό κομμάτι. Και στο θέμα του Πασκάλ Γκρος, οι αριθμοί κρίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακοί, αν αναλογιστούμε το γεγονός πως παίζει… παντού.

Από εκεί και πέρα, πώς θα μπορούσε ο Χάνσι Φλικ ή ο εκάστοτε προπονητής της Γερμανίας, να μην τον συμπεριλάβει στις κλήσεις του;

Θα ήταν άδικο. Δεν θα ήταν… λογικό. Και κάπως έτσι, ο Γκρος έπαιξε για πρώτη φορά στην καριέρα του, στα 32 του χρόνια, με την ανδρική ομάδα της χώρας του! Πέρασε στο ματς ως αλλαγή, αγωνίστηκε 26 λεπτά και παρότι η Ιαπωνία έκανε την έκπληξη και επικράτησε με 4-1 της Γερμανίας, ο ίδιος αξίζει το χειροκρότημα.

Ολόκληρη αυτή η πορεία είναι προϊόν σκληρής δουλειάς. Το άξιζε και το κέρδισε, δίνοντας τα πάντα και παίζοντας παντού. Ας τον έχουμε σε μεγαλύτερη εκτίμηση τον Γερμανό. Του αξίζει…

Δημήτρης Μανάκος