Υπάρχουν η Αλ – Ιτιχάντ και τα 215 εκατομμύρια, υπάρχει και ο Σέρχιο Ράμος που τους έμαθε το «όχι»!

Τον πλησίασαν από την Τουρκία. Τον πλησίασαν από τη Σαουδική Αραβία. Του προσέφεραν «τρελά» χρήματα. Απίθανες οικονομικές απολαβές. Αλλά ο Σέρχιο Ράμος επέλεξε τη Σεβίλλη με ένα εκατομμύριο τον χρόνο. Ναι, τον προτιμάμε. Ναι, μας έκανε μεγάλη εντύπωση η επιλογή του, όπως και η απόφαση του Σάντι Καθόρλα, πριν από 20 ημέρες.



Υπάρχουν η Αλ – Ιτιχάντ και τα 215 εκατομμύρια, υπάρχει και ο Σέρχιο Ράμος που τους έμαθε το «όχι»!

Προφανώς και τα χρήματα διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στο ποδόσφαιρο. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει; Είναι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, μπορούν να βρουν τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους, με οποιοδήποτε κριτήριο επιθυμούν. Είναι απολύτως λογικό να δελεαστούν με τεράστια οικονομικά δεδομένα και να επιλέξουν να μεταβούν εκτός Ευρώπης, παρότι το πρωτάθλημά τους δεν είναι ιδιαίτερα προηγμένο.

Τόσοι και τόσοι αναχώρησαν φέτος για τη Σαουδική Αραβία, Την αρχή έκανε πέρυσι ο Κριστιάνο και ακολούθησαν ο Καρίμ Μπενζεμά, η μισή… Τσέλσι, ο Ενγκολό Καντέ, ο Νέβες, ο Σαντιό Μανέ και άλλοι πολλοί, που αν τους ξεχωρίσουμε, ενδεχομένως να μειώσουμε όσους έκαναν επίσης αυτό το βήμα.

Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα και για τον λόγο αυτό, το ενδεχόμενο του να πεις «ναι» στη Σαουδική Αραβία φέτος το καλοκαίρι, έγινε… κανόνας. Ίσως για αυτό εκτιμάμε και λίγο περισσότερο τις εξαιρέσεις σε αυτόν.

Ο Σάντι Καθόρλα αποτελεί μία περίπτωση. Έφυγε από εκεί και επέλεξε να επιστρέψει στην Ισπανία και να αγωνιστεί με τον κατώτατο δυνατό μισθό στην Ρεάλ Οβιέδο, συμβάλλοντας πάρα πολύ και στην βελτίωση των ακαδημιών της.

Την ίδια δυνατότητα είχε φυσικά και ο Σέρχιο Ράμος. Είχε πρόταση 11 εκατομμυρίων από Γαλατασαράι για να μεταβεί στην Τουρκία και εννέα εκατομμυρίων περισσότερων, προκειμένου να αφήσει για πρώτη φορά την Ευρώπη στην καριέρα του.

Αρνήθηκε αμφότερες. Αγαπάει τη χώρα του. Λάτρεψε τη Ρεάλ Μαδρίτης και θέλησε να τη συναντήσει ως αντίπαλος. Υπέγραψε στη Σεβίλλη, από όπου και άρχισε την καριέρα του, έναντι μόλις ενός εκατομμυρίου τον χρόνο.

Ναι, είναι εντυπωσιακό. Ναι στην εποχή που βρισκόμαστε, μας κάνει εντύπωση. Ο Σέρχιο Ράμος είναι η εξαίρεση. Σε μία εποχή που τα 215 εκατομμύρια για τον Μοχάμεντ Σαλάχ αποτελούν απλή υπόθεση για τους Σαουδάραβες, βρέθηκε κάποιος για να τους πει «όχι».

Δημήτρης Μανάκος