Μία φορά στον «πάτο» και μία στην κορυφή: Σαν από… παραμύθι η ιστορία της Μπράιτον στην Premier League!

Έχει βρεθεί μία φορά σε έξι χρόνια στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Στο ίδιο διάστημα, έχει περάσει μία εβδομάδα μόλις, στην κορυφή της Premier League. Η Μπράιτον τα κατάφερε, οι 14 «μαύρες» ημέρες του 2017 έχουν διαγραφεί ολότελα από τη μνήμη και ο σύλλογος, με την υπογραφή του Τόνι Μπλουμ, βιώνει τα πιο ένδοξα 24ωρα στην ιστορία του!  



Μία φορά στον «πάτο» και μία στην κορυφή: Σαν από… παραμύθι η ιστορία της Μπράιτον στην Premier League!

Θα μπορούσε να είναι… ταινία. Ολόκληρη η πορεία της Μπράιτον στην Premier League θα μπορούσε να έχει προκύψει σαν από παραμύθι. Η άνοδος της, η καθιέρωσή της στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, η εδραίωσή της στις 10 καλύτερες ομάδες της Λίγκας, η ευρωπαϊκή της συμμετοχή, ο τρόπος παιχνιδιού της, η πορεία στο περσινό Λιγκ Καπ και φυσικά, η μεταγραφική της πολιτικής.

Όσοι και να έρθουν, όσοι και να αποχωρήσουν, όσο και να κοστίσουν, η Μπράιτον συνεχίζει να εντυπωσιάζει στην Premier League. Είτε στο «τιμόνι» της βρίσκεται ο Γκουστάβο Πογιέτ, που την ανέβασε πριν από 15 χρόνια από τη League One στην Championship, είτε ο Γκρέιαμ Πότερ, που διακρίθηκε στο «Άμεξ» και ταυτίστηκε με την αγωνιστική ανέλιξη της ομάδας, είτε ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι.

Ο Ιταλός άλλωστε, αποτελεί τον πρώτο προπονητή στην ιστορία της που πανηγύρισε έξοδο στην Ευρώπη με τους «γλάρους», υιοθετώντας ένα ιδιαίτερα επιθετικό στυλ παιχνιδιού. Στόχος το γκολ, αυτοσκοπός το θέαμα και μέσα από αυτά τα δύο στοιχεία, θα έρθει και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Φυσικά, όπως είναι αναμενόμενο, η εν λόγω «συνταγή», δεν θα είναι πάντα επιτυχημένη. Θα κάνουν την εμφάνισή τους αρνητικά αποτελέσματα, όπως η ήττα με 3-1 από τη Γουέστ Χαμ, θα έρθουν και οι εκπληκτικές εμφανίσεις, όπως στις δύο πρώτες αγωνιστικές της Premier League, με δύο νίκες, αμφότερες με 4-1, απέναντι σε Λούτον και Γουλβς.

Μετά το «εξάποντο» άλλωστε της Μπράιτον στην Premier League, πριν από 10 ημέρες, το club του Τόνι Μπλουμ πέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του, μία εβδομάδα στην κορυφή της βαθμολογίας.

Δεν είχε συμβεί ποτέ. Συζητάμε για μία από τις πιο ένδοξες στιγμές του. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης; Πως μέσα στην εξαετία που έχει βρεθεί από την δεύτερη κατηγορία στην πρώτη, μόλις σε μία περίπτωση έχει βρεθεί και στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.

Ο λόγος για τις δύο πρώτες αγωνιστικές της σεζόν 2017-18, όταν και είχε ηττηθεί με 2-0 από τη Σίτι στην πρεμιέρα και με το ίδιο σκορ, εκτός έδρας, στο «Κινγκ Πάουερ», από τη Λέστερ!

Ο Κρις Χιούτον ήταν τότε προπονητής, με την Μπράιτον να πανηγυρίζει την πρώτη της νίκη στις 9 Σεπτεμβρίου του ίδιου ημερολογιακού έτους και εν τέλει να τερματίζει στην 15η θέση, έχοντας για κορυφαίο σκόρερ της τον Γκλεν Μάρεϊ των 14ων γκολ!

Μία φορά στον «πάτο» λοιπόν σε έξι χρόνια και άλλη μία φορά στην κορυφή. Αλλά όπως και να το κάνουμε, ποιος θα θυμάται εκείνες τις 14 ημέρες του 2017, όταν οι «γλάροι» έχουν κάνει άλματα… προόδου, την τελευταία διετία; Κανείς! Και είναι απολύτως λογικό…

Δημήτρης Μανάκος