Είσαι ο Φατί και σε ζητούν Τσέλσι και Τότεναμ – Γιατί να μην πας σε… αυτή την Μπράιτον;

Η Μπράιτον κέρδισε την Τότεναμ και την Τσέλσι στην περίπτωση του Ανσού Φατί. Τον έκανε να την επιλέξει. Τον έπεισε για το project της και μετουσίωσε την περσινή της πορεία σε ένα έξτρα κίνητρο, προκειμένου ο Ισπανός να πει το «ναι». Είναι κάτι περισσότερο από μία… νίκη. Είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως αυτός ο σύλλογος «μεγαλώνει» και καθιερώνεται. Ο Τόνι Μπλουμ το έκανε ξανά!



Είσαι ο Φατί και σε ζητούν Τσέλσι και Τότεναμ – Γιατί να μην πας σε… αυτή την Μπράιτον;

Ονομάζεται Τόνι Μπλουμ. Πλέον, θα έχετε διαβάσει πολλά για αυτόν. Για την ενασχόληση της γιαγιάς του και λοιπών συγγενών με την Μπράιτον την δεκαετία του ’70, για το «πάθος» του που είναι το πόκερ, για την απόφασή του να αγοράσει την ομάδα στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 2000 και για τις φιλοδοξίες του.

Είναι η ομάδα της πόλης του. Μεγάλωσε δίπλα σε αυτήν και δεν δίστασε να εμπλακεί στο διοικητικό καθεστώς της, όταν ακόμη η Μπράιτον βρισκόταν στην 3η τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Συνεργάστηκε με πολλούς προπονητές, με τον Γκουστάβο Πογιέτ να είναι ο πρώτος και μέσα σε επτά χρόνια, είδε την αγαπημένη του ομάδα να ανέρχεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Premier League. Λίγοι θα τη θυμόντουσαν, λίγοι θα την είχαν στο μυαλό τους.

Η Μπράιτον όμως ήθελε να καθιερωθεί και να καταρρίψει – στη δική της περίπτωση – τον όρο του «ασανσέρ». Δεν ήθελε να γίνει μία… Νόριτς ή μία Γουότφορντ. Ήθελε να βρίσκεται εκεί σε μόνιμη βάση, να μην ταυτιστεί με τη Γουέστ Μπρομ, να μην «διαγράφει» πορείες – πυροτέχνημα και να γίνει δειλά – δειλά μεγάλη «δύναμη», δίπλα στους μεγάλους.

Τα οικονομικά δεδομένα του Τόνι Μπλουμ δεν αποτελούν το ισχυρό του χαρτί. Αυτό είναι το μυαλό του. Και από το 2017 και μετά, η Μπράιτον κάνει μόνο βήματα προς τα μπροστά. Με τον Γκρέιαμ Πότερ να την βάζει σε σωστό δρόμο, με τον Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι να «γράφει» ιστορία, με την πρώτη ευρωπαϊκή της έξοδο από τότε που υφίσταται, με πολύ μεγάλες νίκες, με τον ημιτελικό του Λιγκ Καπ.

Μέσα σε όλα αυτά, δεν είναι δυνατό να λησμονήσει κανείς την ιδιαίτερη… μεταγραφική λογική της. Αγοράζει φθηνά, δεν προβαίνει σε αγορές που θα συζητιούνται για χρόνια, δεν εντυπωσιάζει όταν κλείνει έναν ποδοσφαιριστή. Εκείνη τον φτιάχνει. Εκείνη τον ανδρώνει ποδοσφαιρικά. Και όταν έρθει η ώρα, «σπάει» κάθε ρεκόρ με την πώλησή του.

Το έκανε με τον Λεάντρο Τροσάρ, με τον Ίβες Μπισούμα, με τον Μπεν Γουάιτ, με τον Σάντσεθ, με τον Νιλ Μοπέ, με τον Μαρκ Κουκουρέγια, με τον Μόισες Καϊσέδο. Θα το κάνει και με άλλους. Μιλάμε άλλωστε για την ομάδα, που σηματοδότησε και την πιο ακριβή πώληση προπονητή στα χρονικά του αγγλικού ποδοσφαίρου, αναγκάζοντας την Τσέλσι να δώσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια για τον Γκρέιαμ Πότερ, τον οποίο εν τέλει απέλυσε.

Η πρώτη ευρωπαϊκή της έξοδος συνδυάστηκε με έξυπνες κινήσεις, για ακόμη μία φορά. Πήρε τον Νταχούντ από την Μπορούσια Ντόρτμουντ, πήρε τον Τζέιμς Μίλνερ από τη Λίβερπουλ, δαπάνησε 34 εκατομμύρια, ποσό – ρεκόρ για την ίδια, προκειμένου να αποσπάσει την υπογραφή του Ζοάο Πέδρο, έκανε δικό της τον Μπαρτ Βερτμπρούγκεν, για να αντικαταστήσει τον Σάντσεθ της Τσέλσι και αισίως, ξόδεψε 30 εκατομμύρια, για να αγοράσει τον Κάρλος Μπαλέμπα από τη Λιλ. Τον αντικαταστάτη δηλαδή του Μόισες Καϊσέδο, ο οποίος είναι 19 ετών και δεν έχει ξεκινήσει ως βασικός σε διψήφιο αριθμό αναμετρήσεων στην καριέρα του, σε επίπεδο πρωταθλημάτων!

Αναζητούσε όμως μία… πινελιά. Έναν ποδοσφαιριστή που θα έκανε τη διαφορά. Ένα πραγματικό «μπαμ». Και δίχως να το πολυσκεφτεί και ακόμη περισσότερο, δίχως να ακουστεί στον Τύπο, η Μπράιτον ήρθε σε συμφωνία με τον Ανσού Φάτι από την Μπαρτσελόνα.

Τον ήθελε πολύ ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι και ο Τόνι Μπλουμ δεν του χάλασε χατίρι. Μονοετής δανεισμός, άμεση προσαρμογή στο «Άμεξ», διαθέσιμος μετά τη διακοπή για τις εθνικές ομάδες και τεράστια νίκη επί της Τσέλσι και της Τότεναμ. Αμφότερες τον ήθελαν, η Μπράιτον απέσπασε την υπογραφή του.

Τι σημαίνει αυτό; Πως ο σύλλογος έχει «μεγαλώσει» πολύ και στη συνείδηση του κοινού, και σε αυτή των ποδοσφαιριστών. Δεν κάνει βήματα προόδου, κάνει… άλματα. Πηγαίνεις στην Μπράιτον για να διεκδικήσεις ένα «ιστορικό» Κύπελλο και μία πορεία στην Ευρώπη, που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ. Το κίνητρο είναι μεγάλο. Ο ρόλος του Φατί καταλυτικός και ο χρόνος συμμετοχής του καθορισμένος.

Γιατί λοιπόν να πεις «όχι»; Στο τέλος της ημέρας άλλωστε, ο Ανσού Φατί πηγαίνει στην ομάδα που πέρυσι κέρδισε δις την Τσέλσι, και ηττήθηκε δις από την Τότεναμ, με έντονα παράπονα από τη διαιτησία στο Λονδίνο. Γιατί να απορρίψεις την Μπράιτον; Από τις τρεις τους και το πιο πρόσφατο δείγμα γραφής τους, ποιος είναι ο λιγότερο… πληγωμένος;

Δημήτρης Μανάκος