Η χειρότερη Έβερτον στην ιστορία της Premier League: Τρεις ήττες, χωρίς γκολ και επιστροφή στο καλοκαίρι του… ‘90!

Τρία ματς, τρεις ήττες, κανένα γκολ υπέρ της και το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία της στην Premier League είναι γεγονός. Η Έβερτον επέστρεψε στο μακρινό 1990, θυμήθηκε το καλοκαίρι «ανομβρίας» του 1998 και φοβάται μην μπει ξανά στη συζήτηση ο… υποβιβασμός του 1951!



Η χειρότερη Έβερτον στην ιστορία της Premier League: Τρεις ήττες, χωρίς γκολ και επιστροφή στο καλοκαίρι του… ‘90!

Το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία της σε επίπεδο Premier League έχει πραγματοποιήσει η Έβερτον, η οποία ηττήθηκε για τρίτη διαδοχική αγωνιστική σε επίπεδο πρωταθλήματος, δίχως να έχει βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα.

Η αρχή έγινε στην πρεμιέρα στο «Γκούντισον Παρκ» απέναντι στη Φούλαμ, όπου ναι μεν ήταν καλή, ναι μεν είχε ευκαιρίες και για κορυφαίο της τον Άλεξ Ιγουόμπι, αλλά δεν προηγήθηκε όταν έπρεπε, με συνέπεια να το «πληρώσει».

Κάπως έτσι, ο «νόμος» του ποδοσφαίρου επιβεβαιώθηκε για το σύνολο του Σον Ντάις, με τους Λονδρέζους να προηγούνται και να αποσπούν ένα τεράστιο «διπλό» από την έδρα των «ζαχαρωτών».

 

Με την ψυχολογία στα… τάρταρα, αναλογικά με το αποτέλεσμα και την εμφάνιση που πραγματοποίησε, η Έβερτον κλήθηκε να μεταβεί στο «Βίλα Παρκ» και να περιορίσει την Άστον Βίλα του Ουνάι Έμερι, βασιζόμενη ακόμη και στο γεγονός πως η αντίπαλός της θα είχε αναμέτρηση για την Ευρώπη, μεσοβδόμαδα.

Εκεί όμως, η Έβερτον αποδείχθηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Ήττα με κάτω τα χέρια, 4-0 με χαρακτηριστική ευκολία για τους γηπεδούχους και τον Σον Ντάις να επισημαίνει στο φινάλε της συνάντησης πως η ομάδα του χρειάζεται επειγόντως μεταγραφές.

 

Και φτάνουμε στο… χθες. Όταν η Έβερτον υποδέχθηκε την επίσης… αρνητική, στις δύο πρώτες αγωνιστικές, Γουλβς, με στόχο να ανακάμψει και να πανηγυρίσει έστω και με… μισό μηδέν, το πρώτο τρίποντο στη σεζόν.

Από ένα γκολ για κάθε μία από τις δυο τους ακυρώθηκε, η Γουλβς στάθηκε πιο τυχερή, ο Ζοσέ Σα διατήρησε το «μηδέν» και οι «λύκοι» επικράτησαν με 1-0 στο «Γκούντισον Παρκ», με την Έβερτον να σηματοδοτεί το χειρότερό της ξεκίνημα σε επίπεδο Premier League ιστορικά.

 

Τρεις σερί ήττες άλλωστε, δεν είχε καταγράψει ποτέ, ενώ για δεύτερη διαδοχική σεζόν, δεν καταφέρνει να κερδίσει ένα από τα τρία πρώτα ματς της, πράγμα που σαφώς δεν αποτελεί θετικό οιωνό.

Πότε όμως ήταν η τελευταία φορά που η ιστορία επαναλήφθηκε; Πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο στο μακρινό 1990! Επί της ουσίας, 33 χρόνια πριν, όταν έχανε στο ξεκίνημα της χρονιάς από τη Λιντς, την Κόβεντρι και τη Μάντσεστερ Σίτι, έχοντας στην τεχνική της ηγεσία τον Κόλιν Χάρβεϊ, ο οποίος αποχώρησε τον Οκτώβριο.

Εν τέλει, τότε η Έβερτον προσέλαβε τον Χάουαρντ Κένταλ και τερμάτισε στην 9η θέση της κατάταξης, με 51 βαθμούς, πάνω από την Τότεναμ και την Τσέλσι, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται.

Στις τρεις αυτές της ήττες ωστόσο, είχε καταφέρει να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Εν αντιθέσει δηλαδή με ό,τι συμβαίνει σήμερα, με την Έβερτον να μην έχει σκοράρει στα τρία πρώτα ματς της, για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 1998-99. Τότε που υποδέχθηκε την Άστον Βίλα και έμεινε στο 0-0, ηττήθηκε με 2-0 από τη Λέστερ εκτός έδρας και είδε την Τότεναμ να κάνει «διπλό» στο «Γκούντισον Παρκ», στην 3η στροφή του πρωταθλήματος.

Με το πέρασμα της σεζόν πάντως, η Έβερτον αντέστρεψε την κατάσταση και έπαψε να θυμίζει την… προπέρσινη Άρσεναλ, των τριών διαδοχικών ηττών στο ξεκίνημα, δίχως γκολ υπέρ της. Ο Γουόλτερ Σμιθ βελτίωσε την εικόνα της και τα «ζαχαρωτά» τερμάτισαν στην 14η θέση, διαθέτοντας πάντως την 4η χειρότερη επίθεση του πρωταθλήματος, εξαιρώντας τις ομάδες που υποβιβάστηκαν (Τσάρλτον, Μπλάκμπερν, Μπέρμιγχαμ).

Ο Σον Ντάις καλό θα ήταν να… ευχηθεί να έχει η ομάδα του την τύχη εκείνης της σεζόν. Θα ήθελε να ξεκινά με τρεις σερί νίκες, προφανώς και άπαντες θα επιθυμούσαν, για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 1993, να ξεκινά η Έβερτον με εννέα βαθμούς, 7-2 γκολ υπέρ της και τρίποντο επί της Μάντσεστερ Σίτι.

Στόχος όμως μοιάζει να είναι η παραμονή. Γύρισε πίσω τον χρόνο η Έβερτον, «ξύπνησε» άσχημες αναμνήσεις στους φίλους της και δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση, να επιστρέψει στο… 1950-51. Στην τελευταία δηλαδή φορά που δεν παρευρέθηκε στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου!

Δημήτρης Μανάκος