Γουόρντ Πράους – Καϊσέδο: Τελικά, ένα ιδανικό ντεμπούτο μπορεί να κοστίζει και… 100 εκατομμύρια λιγότερα!

Χωρίζονται από 100 εκατομμύρια. Ο Γουόρντ Πράους και ο Καϊσέδο διακρίνονται από πολλά, αλλά έχουν ανάμεσά τους και μία τεράστια οικονομική διαφορά, ως προς τα χρήματα που δαπανήθηκαν από τη νέα τους ομάδας. Ο πρώτος χρειάστηκε… 30 εκατομμύρια, ο δεύτερος σηματοδότησε ρεκόρ μεταγραφής στη Βρετανία. Τι συνέβη όμως στα ντεμπούτο τους στην Premier League;  



Γουόρντ Πράους – Καϊσέδο: Τελικά, ένα ιδανικό ντεμπούτο μπορεί να κοστίζει και… 100 εκατομμύρια λιγότερα!

Ο Τζέιμς Γουόρντ Πράους κόστισε στη Γουέστ Χαμ 30 εκατομμύρια λίρες. Πρόκειται για τον αρχηγό της Σαουθάμπτον, ο οποίος αποχώρησε για πρώτη φορά στην καριέρα του από τους «αγίους», μετά τον υποβιβασμό της ομάδας και τα «σφυριά» αποφάσισαν να τον κάνουν δικό τους.

Ξέρεις τι μπορεί να σου προσφέρει. Μία ηρεμία στο παιχνίδι, μία ασφάλεια στην ανασταλτική λειτουργία, περιορισμένο αριθμό λαθών και φυσικά, μερικές εξαιρετικές εκτελέσεις στημένων φάσεων.

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να κοστίσει 100 εκατομμύρια, για να μπορέσει να βοηθήσει τη νέα του ομάδας. Και ο Ντέιβιντ Μόγιες το αντιλήφθηκε άμεσα.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε τον Μόισες Καϊσέδο. Έναν ολότελα εκπληκτικό ποδοσφαιριστή, μόλις στα 21 του χρόνια, ο οποίος αποτέλεσε το σήριαλ του καλοκαιριού. Ήταν ένας εκ των κορυφαίων, στην περσινή «ιστορική» σεζόν της Ευρώπης για την Μπράιτον, ήθελε να αποχωρήσει, έγινε μήλο της έριδος ανάμεσα στην Τσέλσι και τη Λίβερπουλ και εν τέλει κατέληξε να υπογράψει στους Λονδρέζους.

Ένας παίκτης με τρομερά ανεπτυγμένη αντίληψη, στο χώρο της μεσαίας γραμμής, με ικανότητα να «διαβάζει» το παιχνίδι, πολύ δυνατός στις προσωπικές μονομαχίες και με «φαρμακερά» σουτ εκτός περιοχής. Δεν θα τον παραχωρούσε όμως η Μπράιτον αν δεν λάμβανε το ποσό που η ίδια ζητούσε για τον Καϊσέδο. Περισσότερα δηλαδή από 100 εκατομμύρια, καθώς είχε ήδη ανανεώσει το συμβόλαιό του και δεν θα την… προβλημάτιζε το γεγονός να τον χάσει ελεύθερο στο άμεσο μέλλον.

Η Τσέλσι αποφάσισε να τον καταστήσει την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Βρετανίας και κάπως έτσι, ο μέσος από το Εκουαδόρ έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Μετέβη στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και σηματοδοτεί την κατάρριψη του ίδιου ρεκόρ εντός του καλοκαιριού, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον Ντέκλαν Ράις, που πήγε από τη Γουέστ Χαμ στην Άρσεναλ, έναντι επίσης ενός ποσού που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια.

Τόσο ο Γουόρντ Πράους, όσο και ο Καϊσέδο, θα έκαναν το ντεμπούτο τους με τις νέες τους ομάδες, στο ίδιο παιχνίδι. Ο Άγγλος θα ξεκινούσε βασικός για τη Γουέστ Χαμ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου κόντρα στην Τσέλσι και ο τέως μέσος της Μπράιτον, θα επιλεγόταν να περάσει ως αλλαγή στο ματς, όταν ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο το έκρινε απαραίτητο.

 

Μερικές ώρες μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης και τη νίκη με 3-1 για τα «σφυριά», έχουμε απλώς συνειδητοποιήσει πως ένα ντεμπούτο δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι τρομερά… ακριβό, για να κριθεί επιτυχημένο.

 

Ο Γουόρντ Πράους «έγραψε» ιστορία σε λιγότερο από μία ώρα, καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Γουέστ Χαμ, στα χρόνια της Premier League, που καταγράφει δύο ασίστ στο ντεμπούτο του. Βρήκε με απίθανη εκτέλεση κόρνερ τον Αγκέρ για το 1-0 και «μοίρασε» στον Μάικλ Αντόνιο, ξεκινώντας την κόντρα – επίθεση στο 53’, για το 2-1 της ομάδας του. Ολοκλήρωσε το ματς με 96% ποσοστό επιτυχίας στις μεταβιβάσεις και αναδείχθηκε ο κορυφαίος της συνάντησης, στην «παρθενική» φορά στην καριέρα του, που φορά φανέλα που… δεν αναγράφει το όνομα της Σαουθάμπτον.

 

Όσον αφορά τον Μόισες Καϊσέδο; Μπήκε στο ματς στο 60ο λεπτό και δεν προσέφερε κάτι στην Τσέλσι, παρότι εν τέλει, κατέληξε να αγωνίζεται και με παίκτη περισσότερο, για σχεδόν μισή ώρα. Είχε ένα σουτ που πέρασε ελάχιστα άουτ στο 62’, τον «πείραξε» πολύ μία χαμένη μονομαχία με τον Πακετά, έβγαλε μεγάλο εκνευρισμό στο παιχνίδι του και στο 94’, έκανε το πέναλτι, με το οποίο τα «σφυριά» διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα.

 

Βίοι αντίθετοι λοιπόν για Γουόρντ Πράους και Καϊσέδο. Διαφορετική χρηματιστηριακή αξία, καμία σχέση ως προς τον τρόπο παιχνιδιού τους και φυσικά, εντελώς… ανάποδα τα ντεμπούτο τους, συγκριτικά με αυτό που αρκετοί θα περίμεναν. Νικητής ο πρώτος σε όλα τα επίπεδα και ας κόστισε 100 εκατομμύρια λιγότερα!

Δημήτρης Μανάκος