Για να μην ξεχνιόμαστε: Οι πέντε πρώτοι της Premier League θα παίξουν στο Champions League το 2024-25!

Ας το έχουμε στο μυαλό μας και ας μην το ξεχνάμε, διότι σε μερικούς μήνες από τώρα, δεν θα συζητάμε για τέσσερις και αλλά πέντε ομάδες της Premier League, οι οποίες θα συμμετέχουν στο Champions League το καλοκαίρι του 2024! Τουλάχιστον με βάση τα UEFA coefficients, τα οποία πρέπει να γίνουν πράγματα και… θαύματα, για να πάψουν να περιλαμβάνουν την Αγγλία στη συζήτηση!



Για να μην ξεχνιόμαστε: Οι πέντε πρώτοι της Premier League θα παίξουν στο Champions League το 2024-25!

Είναι κάτι που πιθανώς δεν έχουμε βάλει ακόμη για τα καλά στο μυαλό μας, ενώ θα έπρεπε. Είναι θέμα συνήθειας. Έχουμε μάθε κάθε σεζόν να συζητάμε για την πρώτη τετράδα της Premier League.

Αυτή μας ενδιαφέρει, αυτή αποσπά τη μεγαλύτερη προσοχή μας, διότι οι ομάδες που θα ενταχθούν σε αυτήν, κερδίζουν ένα εισιτήριο για το επόμενο Champions League. Για την επόμενη αγωνιστική περίοδο όμως, όχι αυτή που ξεκινά τώρα την Παρασκευή 11 Αυγούστου στο «Νησί», αλλά τη σεζόν 2024-25, αυτό αλλάζει.

Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε στο μυαλό μας πως σύμφωνα με τα UEFA coefficients, η Αγγλία θα έχει ακόμη μία ομάδα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Γιατί αυτό;

Η νέα μορφή της UEFA θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2024-25. Ο αριθμός των συλλόγων αναμένεται να αυξηθεί από 32 σε 36, με τη φάση των ομίλων να αντικαθίσταται από ένα μία νέα φάση, που περισσότερο θα μοιάζει με πρωτάθλημα και θα θυμίζει… Ευρωλίγκα.

Κάθε ομάδα θα δώσει οκτώ παιχνίδια, τέσσερα εντός και τέσσερα εκτός έδρας, με διαφορετικούς αντιπάλους. Οι οκτώ πρώτες ομάδες του «πρωταθλήματος» θα προκριθούν αυτόματα στη φάση των «16», ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν από την ένατη έως την 24η θέση θα αγωνιστούν στα πλέι-οφ για να διαμορφώσουν τις υπόλοιπες οκτώ ομάδες.

Οι τέσσερις αυτές ομάδες που προστίθενται λοιπόν θα προέρχονται από τις χώρες με το μεγαλύτερο συντελεστή βαθμών, πράγμα που σημαίνει πως η Αγγλία και το Βέλγιο είναι οι ευνοημένες στην υπόθεση. Για να αλλάξει φυσικά αυτό, θα πρέπει να συμβούν πράγματα και… θαύματα από τα «τρία Λιοντάρια», πράγμα που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, με φόντο το EURO του 2024.

Συνεπώς, αν τα τωρινά UEFA coefficients μείνουν αναλλοίωτα, η Premier League θα έχει το ¼ των clubs που την αποτελούν στο Champions League του επόμενου ημερολογιακού έτους, στην πρώτη σεζόν της νέας μορφής του. Πράγμα που σημαίνει πως αν κάτι τέτοιο ίσχυε ας πούμε πέρυσι, η κακή σεζόν που διένυσε η Λίβερπουλ συνολικά, θα ανταμειβόταν – έστω και έτσι – με την 5η θέση που οδηγεί στα «αστέρια»! Οξύμωρο; Φυσικά και είναι, αλλά οι Άγγλοι μπορούν να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο, από τη στιγμή που το δικαιούνται.

Όσον αφορά την κατάταξη της επικείμενης σεζόν της Premier League και την κατάληψη των πέντε πρώτων θέσεων που… θα οδηγούν στο Champions League, οι δημοσιογράφοι του The Athletic ψήφισαν:

 

D’Urso: Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Λίβερπουλ

Anka: Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Γιουνάιτεντ, Τσέλσι

Walid: Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ

Miller: Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ

Hurrey: Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Λίβερπουλ

Shephard: Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Νιούκαστλ

Lang: Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Λίβερπουλ

 

Τι προκύπτει από τις προβλέψεις των συναδέλφων στο «The Athletic»; Πως Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ θα βρίσκονται δεδομένα στην τετράδα, πως η Γιουνάιτεντ μόλις σε μία περίπτωση είναι εκτός αυτής, ούσα 5η και πως η Λίβερπουλ σε μεγαλύτερο ποσοστό του 50%, τοποθετείται στη θέση νούμερο 5.

Απεναντίας, η Νιούκαστλ μπαίνει στην «εξίσωση» μόλις σε δύο περιπτώσεις, ενώ η 12η πέρυσι Τσέλσι, θεωρείται στις πέντε από τις επτά σχετικές προβλέψεις, μία από τις ομάδες που την επόμενη σεζόν, θα αγωνίζονται στο Champions League!

 

*Όλα αυτά φυσικά έχουν τη δεδομένη χρονική στιγμή ρεαλιστική υπόσταση, βασιζόμενα στα UEFA coefficients.

Δημήτρης Μανάκος