Για την Άρσεναλ ένα πράγμα κυρίως μετράει: Πως σταμάτησε το σερί των ηττών από τη Σίτι!

Το Community Shield δεν είναι τίτλος, δεν είναι τρόπαιο, κανέναν δεν ενδιαφέρει αν κέρδισε ή όχι στο φινάλε της βραδιάς και προφανώς δεν καθορίζει τη σεζόν κανενός, αν σκεφτούμε πως από το 2011 και έπειτα, μόνο μία ομάδα, ήταν νικήτρια και μετά κατέκτησε την Premier League. Εκτός, αν το κίνητρο ενός club είναι κάτι μεγαλύτερο από μία επικράτηση σε ένα «φιλικό» που απλώς μας βάζει στο κλίμα της επικείμενης σεζόν. Όπως της Άρσεναλ για παράδειγμα. Σταμάτησε το νικηφόρο σερί της Μάντσεστερ Σίτι απέναντί της, με έναν ιδιαίτερο τρόπο και αντλεί ψυχολογία για την πρεμιέρα με τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Για την Άρσεναλ ένα πράγμα κυρίως μετράει:  Πως σταμάτησε το σερί των ηττών από τη Σίτι!

Ας ξεκινήσουμε αρχικά από τα πολύ βασικά, τα οποία πρέπει να γίνουν αντιληπτά από τον κάθε ένα μας, αναγνωρίζοντας φυσικά τόσο τον ενθουσιασμό των φίλων της Άρσεναλ για τη νίκη στο Community Shield, όσο και το κλάμα του μικρού οπαδού της Μάντσεστερ Σίτι στο φινάλε, που βρέθηκε στο Wembley και δεν μπορούσε να συμβιβαστεί – πολύ λογικά -, πως στα πέναλτι μία ομάδα χάνει, μία κερδίζει, και στην προκειμένη περίπτωση, ηττήθηκε η δική του.

Δεν είναι τίτλος το Community Shield, αλλά ένα επίσημο φιλικό, το οποίο επί της ουσίας ξεκινά τη σεζόν και βάζει άπαντες στο κλίμα της Premier League. Αλλάζει η διάθεση όλων, μας κάνει να αναμένουμε την έναρξη του πρωταθλήματος, αλλά δεν εξασφαλίζει τίποτα περισσότερο, πράγμα που αποδεικνύεται και στο στατιστικό που προκύπτει από το 2011 και μετά. Πέρσι έγραφα τα ίδια μετά τη νίκη της Λίβερπουλ επί της Μάντσεστερ Σίτι, που έγινε στο γήπεδο της Λέστερ ότι δεν είναι τίτλος, και το μόνο που κερδίζεις είναι ψυχολογία. Και πάλι, όπως φάνηκε, δεν της χρειάστηκε τελικά μέσα στη σεζόν αφού έκανε ένα τραγικό ξεκίνημα η ομάδα του Κλοπ.

Τι θέλω να πω με αυτό; Πως μόνο μία ομάδα, τα τελευταία 12 χρόνια, έχει κερδίσει το Community Shield και εν συνεχεία έχει πανηγυρίσει το πρωτάθλημα. Φυσικά, ο λόγος για τη Μάντσεστερ Σίτι, προ πενταετίας, στην εποχή του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Ωστόσο, από εκεί και πέρα, το πιο σημαντικό νέο της βραδιάς, είναι πως η Άρσεναλ σταμάτησε ένα πολύ μεγάλο σερί ηττών που «έτρεχε» απέναντί της η Μάντσεστερ Σίτι, καθώς συζητάμε για 14 σερί ματς χωρίς νίκη, με πολλούς φυσικά να θυμούνται το πρώτο παιχνίδι του 2022, όταν ο Γκρανίτ Τσάκα είχε αποβληθεί στο «Έμιρεϊτς», οι Λονδρέζοι βρίσκονταν μπροστά στο σκορ, το παιχνίδι γύρισε και ο Ρόδρι το έκρινε.

Και πολύ δε περισσότερο, όταν το σερί αυτό σταματά με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, μέσα στις καθυστερήσεις, με το ματς ουσιαστικά να τελειώνει. Να εκκρεμεί δηλαδή μόνο ένα σουτ. Το παίρνει ο Τροσάρ, που έχει την ευχέρεια να απειλεί και με τα δύο πόδια, εκτελεί με το αριστερό, η μπάλα βρίσκει στο πόδι του Ακάντζι και νικά τον Ορτέγκα, που νωρίτερα είχε κρατήσει ανέπαφη την εστία του, δις σε προσπάθειες του Κάι Χάβερτς.

Το ματς οδηγείται στα πέναλτι και το μομέντουμ δείχνει… Άρσεναλ. Ο Άαρον Ράμσντεϊλ αισθάνεται καλά, έχει κρατήσει δύο φορές ζωντανή την ομάδα του νωρίτερα, σε μεγάλη επέμβαση στο σουτ του Φόντεν, έχει αποκρούσει πέναλτι στο «Emirates Cup» πριν από μία εβδομάδα, και πρέπει να δείξει πράγματα, μιας και η μεταγραφολογία για τον Νταβίντ Ράγια συνεχίζεται.

Εν τέλει, ο Κέβιν Ντε Μπρόινε στέλνει την μπάλα στο δοκάρι, ο Ράμσντεϊλ σταματά τον Ρόδρι και το Community Shield καταλήγει στο Βόρειο Λονδίνο για 17η φορά συνολικά, θυμίζοντας την… ιστορία του 1999. Τότε, μετά το τρεμπλ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι «κανονιέρηδες» της πήραν το εν λόγω ματς με 2-1. Τώρα, η ιστορία επαναλήφθηκε με την… γαλάζια πλευρά του Μάντσεστερ. Η Άρσεναλ «προσγείωσε» αμφότερες στον πλανήτη της Premier League, αλλά το πιο σημαντικό για τον Ισπανό προπονητή της, είναι πως το σερί σταμάτησε και πως η ομάδα του ήταν καλή.

Έβαλε την μπάλα κάτω, έβγαλε φάσεις, διαχειρίστηκε την απουσία του Γκαμπριέλ Ζεσούς και δεν έπαψε να ψάχνει το γκολ, ρισκάροντας μάλιστα, ακόμη και όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ.

Από την άλλη πλευρά, η Μάντσεστερ Σίτι πρέπει να αναγνωρίσουμε πως έχει κάνει 10 ημέρες λιγότερη προετοιμασία από τους «κανονιέρηδες», λόγω του τελικού του Champions League. Δεν είναι ακόμη έτοιμη, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το αποτέλεσμα, δεν θα πρέπει να την επηρεάσει καθόλου.

Όλοι γνωρίζουμε άλλωστε πως αποτελεί το σημείο αναφοράς στην κούρσα του πρωταθλήματος και αυτό θα εξακολουθήσει να υφίσταται και φέτος. Ένα σερί που τελειώνει όμως, είναι ένα σερί που… ολοκληρώνεται και αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στον Μικέλ Αρτέτα και τους ποδοσφαιριστές του.

Έχει μάθει άλλωστε η Μάντσεστερ Σίτι να επιβιώνει με την απώλεια του Community Shield. Συνέβη πέρυσι, από τη Λίβερπουλ, πολύ πιο εμφατικά, συνέβη και πριν από δύο χρόνια, όταν ο Γιούρι Τίλεμανς με γκολ του, έδωσε τη νίκη στη Λέστερ.

Το σημαντικότερο όμως όλων, είναι πως όποια ομάδα το κατακτά, δεν κερδίζει τίποτα άλλο περισσότερο, από αυτοπεποίθηση. Ξεκινά καλά η σεζόν της, προφανώς και δεν είναι ωραίο να φεύγεις ηττημένος, αλλά ως εκεί.

Για αυτό, η Άρσεναλ μπορεί να νιώθει η νικήτρια της βραδιάς. Όχι επειδή η διαδικασία των πέναλτι έκανε τους ποδοσφαιριστές της να τρέξουν να αγκαλιάσουν τον Ράμσντεϊλ στο φινάλε, αλλά επειδή οι συνεχόμενες ήττες από τη Σίτι αποτελούν παρελθόν. Λίγους μήνες μετά μάλιστα, αφότου το σύνολο του Πεπ της πήρε το πρωτάθλημα. Αυτό ναι, είναι νίκη!