Εάν οι Σαουδάραβες ζητήσουν πράγματι στον Χάου να πάρει τώρα το πρωτάθλημα, η Νιούκαστλ θα βαδίζει σε… ναρκοπέδιο!

Εάν πιστεύει ο πρόεδρος του σαουδαραβικού γκρουπ που ελέγχει την Νιούκαστλ, πραγματικά αυτά που εμφανίστηκε να λέει σε ντοκιμαντέρ της Amazon, πως προτεραιότητα είναι το να πάρει το πρωτάθλημα η ομάδα, όπως δημοσιεύτηκε, τότε αυτός είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος προς την αποτυχία, φορτώνοντας χωρίς λόγο με άγχος τον εξαιρετικό Έντι Χάου, που ήδη μέσα σε 18 μήνες «μεγάλωσε» τον σύλλογο. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Εάν οι Σαουδάραβες ζητήσουν πράγματι στον Χάου να πάρει τώρα το πρωτάθλημα, η Νιούκαστλ θα βαδίζει σε… ναρκοπέδιο!

Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο σύλλογο που ωστόσο δεν έχει κατακτήσει οτιδήποτε από το 1969! Παρότι ακούγεται αλληγορικό, να είσαι μεγαλος αν και χωρις τιτλους απλά να σας ενημερώσω πως η Νιούκαστλ τα πρώτα 90 χρόνια  ύπαρξης του αγγλικού ποδοσφαίρου, έως το 1970, είχε ίδιους ή περισσότερους τίτλους από τη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Αλλά το γεγονός και μόνο πως δεν έχει κερδίσει οτιδήποτε από το Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων πριν από 55 χρόνια, από μόνο του κάνει το τωρινό project να είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον, αλλά ταυτόχρονα κάποιος που θέτει τέτοιους στόχους άμεσης κατάκτησης τίτλου περπατάει σε ναρκοπέδιο!

Λένε πως πρώτα πρέπει να μάθεις να διαβάζεις την αλφαβήτα και μετά να μάθεις να απαγγέλεις Σαίξπηρ. Ταιριάζει απολύτως στην περίπτωση των «καρακαξών». Μιας εξαιρετικής ομάδας, που άλλαξε ολότελα ως οργανισμός από την στιγμή που αποχώρησε ο Μάικ Άσλεϊ, για να πάρει την θέση του το πιο πλούσιο ποδοσφαιρικό fund Σαουδαράβων στον πλανήτη.

Όταν όμως εν αντιθέσει με τους Σαουδάραβες της Μάντσεστερ Σίτι και φυσικά τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς το 2003, που ξόδεψαν άμεσα πολλά χρήματα, αυτοί αντιλήφθηκαν πως οι μεταγραφικές προσθήκες στις οποίες θα προβούν, πρέπει να είναι συνετές λόγω περιορισμών στο FFP. 

Δεν ξόδεψαν αλόγιστα, παρέλαβαν μία ομάδα στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, προσέλαβαν τον Έντι Χάου, του έδωσαν τα κλειδιά και δεν έκαναν κινήσεις… εντυπωσιασμού, αλλά ουσιαστικά βήματα, με ποδοσφαιριστές που αρχικά γνώριζαν πώς να… σώσουν την ομάδα.

Πήρε τον Νικ Πόουπ, τον Κίραν Τρίπιερ, τον Νταν Μπερν της Μπράιτον, πλαισίωσε τον Κάλουμ Γουίλσον με τον Γουντ. Κινήσεις ουσιαστικές, κινήσεις που δείχνουν πως αντιλαμβάνεται ενας κανονικος προπονητης το ποδόσφαιρο, προτού φυσικά βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη οι ίδιοι για να κάνουν δικό τους τον Μπρούνο Γκιμαράες και τον Τζο Γουίλοκ, που διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην πορεία προς την σωτηρία πρόπερσι.

Ακολούθησε η μεταγραφή του Ίσακ, ο οποίος αποτελεί την πιο «φαντεζί» προσθήκη στην ιστορία του συλλόγου, και υπό αυτές τις συνθήκες, το «γλυκό» έδεσε για τη Νιούκαστλ. Πραγματοποίησε υπερβατική σεζόν πέρυσι, μπήκε στην τετράδα και θα αγωνιστεί στους ομίλους του Champions League, έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο, έχασε μόνο από τη Λίβερπουλ μέσα και έξω και έφτασε μέχρι και τον τελικό του Λιγκ Καπ, στον οποίο ηττήθηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο μοναδικό ματς που χρησιμοποιήθηκε ο Κάριους στην περσινή σεζόν, λόγω απουσίας του Πόουπ!

Συζητάμε λοιπόν για ένα απόλυτα επιτυχημένο project, το οποίο δεν χρειάζεται να δεχθεί καμία πίεση. Διότι ως μοχλός πίεσης λειτουργούν δηλώσεις όπως αυτή του προέδρου του σαουδαράβικου fund, περί κατάκτησης της Premier League.

Ναι, η Νιούκαστλ έχει πλέον εξαιρετικά οικονομικά δεδομένα, ναι, διαθέτει πολύ καλό ρόστερ, ναι, θα αγωνίζεται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της επόμενης περιόδου, αλλά πρέπει να καταλάβει πως μπροστά της είναι ομάδες, που ενδεχομένως τον εξαιρετικό Άντονι Γκόρντον, δεν θα τον χρειάζονταν.

Μιλάμε για την παντοδύναμη Μάντσεστερ Σίτι, με το πρώτο τρεμπλ αγγλικής ομάδας στον 21ο αιώνα, την εξαιρετική Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα, με την φοβερή σεζόν πέρυσι και τις βάσεις που μπήκαν για να έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται, τη Γιουνάιτεντ του πρώτου τίτλου μετά από έξι χρόνια και του… αφεντικού Έρικ Τεν Χαγκ, και τη Λίβερπουλ που θα είναι ανώτερη από την περσινή σεζόν με τις μεταγραφες που κάνει και φυσικά «γνωρίζει» το έργο.

Η Νιούκαστλ, την δεδομένη χρονική στιγμή, δεν διαθέτει ούτε την «τεχνογνωσία», αλλά πολύ δε περισσότερο το know how. Δεν έχει κατακτήσει τίποτα τα τελευταία 55 χρόνια και όσο ψυχρά και αν το δει κανείς, καλό θα ήταν να πάρει πρώτα ένα Λιγκ Καπ και εν συνεχεία να ξεκινήσει να συζητάει για πρωτάθλημα, για κατάκτηση της Premier League και για κυριαρχία στο «Νησί».

Είναι άτοπο, είναι ουτοπικό και δεν έχει καμία σχέση και με τη Λέστερ, η οποία συνιστά και το ωραιότερο ποδοσφαιρικό παραμύθι στην ιστορία της Premier League. Συνεπώς, τέτοιου είδους δηλώσεις, καλό είναι να αποφεύγονται.

Η Νιούκαστλ είναι πλήρως επιτυχημένη και στόχος θα πρέπει να είναι η επανάληψη μιας ανάλογης σεζόν με την περσινή. Αν το ταβάνι της όμως είναι ο… τίτλος, σύμφωνα με τους ισχυρούς άνδρες της διοίκησης, τότε αυτομάτως η ομάδα μπαίνει σε αδιέξοδο. Βαδίζει σε «ναρκοπέδιο» και προσθέτει από μόνη της μία αδικαιολόγητη πίεση σε έναν εκ των κορυφαίων προπονητών της Premier League, Έντι Χάου!