Αν θέλουν να πάρουν τίτλο από τη Σίτι, αυτή η μεταβατική σεζόν ίσως να είναι η μόνη ευκαιρία των άλλων στην Premier League!

Θες να πάρεις το πρωτάθλημα από τη Μάντσεστερ Σίτι; Αν δεν επιχειρήσεις να το κάνεις φέτος, πότε θα την ξαναβρείς σε μία τόσο μεταβατική περίοδο; Ένας απόλυτα επιτυχημένος κύκλος ολοκληρώθηκε και τώρα, ο Πεπ Γκουαρδιόλα πρέπει να ξαναφτιάξει το οικοδόμημά του από την αρχή. Ίσως σε αυτό το διάστημα, όλοι οι υπόλοιποι του Big 6 να έχουν την στιγμή τους. Αν όμως δεν το κάνουν τώρα, η αίσθησή μου είναι πως μία σεζόν μετά, η Premier League θα «βαφτεί» και πάλι… γαλάζια. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Αν θέλουν να πάρουν τίτλο από τη Σίτι, αυτή η μεταβατική σεζόν ίσως να είναι η μόνη ευκαιρία των άλλων στην Premier League!

Πέρυσι, παρακολουθήσαμε μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην ιστορία της Premier League. Προφανώς και αναφέρομαι στη Μάντσεστερ Σίτι. Στην εκπληκτική ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, που ναι μεν δεν ξεκίνησε όσο καλά θα ήθελε τη σεζόν, αλλά ο τρόπος που την ολοκλήρωσε, έκανε αυτομάτως πολλούς να φέρουν στον νου τους τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του 1999.

Πήρε το πρωτάθλημα, ανατρέποντας τη διαφορά με την Άρσεναλ, η οποία αν και βρέθηκε στην κορυφή στα… 2,5/3 της σεζόν, έγινε η πρώτη ομάδα που χάνει τον τίτλο υπό αυτές τις συνθήκες, πήρε το Κύπελλο Αγγλίας, ούσα ανώτερη από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και κατέκτησε το πρώτο Champions League στην ιστορία της.

Πριν από μία τριετία, έγραφα πως φτάνεις μία φορά στον τελικό και δεν τα καταφέρνεις. Είσαι ο χαμένος της βραδιάς, αλλά στο τέλος της ημέρας, κερδίζεις εμπειρίες. Μαθαίνεις, προετοιμάζεσαι. Κάπως έτσι, συνέβη και με τη Μάντσεστερ Σίτι. Σε ένα πολύ κακό βράδυ της ίδιας αλλά και του Πεπ Γκουαρδιόλα, έχασε από την Τσέλσι, αλλά περίπου 1000 ημέρες μετά, ήταν πνευματικά έτοιμη.

Απέκλεισε τη Ρεάλ Μαδρίτης, μαθαίνοντας από το περσινό «κάζο» στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και εν συνεχεία, συνάντησε την Ίντερ. Ματς υπομονής, εκπληκτικό… σκάκι με αντίπαλο τον Ιντζάγκι και… ρουά ματ από τον Πεπ, χάρη σε ένα γκολ του Ρόδρι, που σε όλα τα μεγάλα ματς της σεζόν φώναξε δυναμικά «παρών».

Ο Ισπανός χαφ των «πολιτών» θα βρίσκεται τη νέα σεζόν στο «Έτιχαντ», όμως γύρω του δεν θα βλέπει ακριβώς τα ίδια πρόσωπα. Όλα δείχνουν πως ο Κάιλ Γουόκερ αναχωρεί για το Μόναχο και τη Μπάγερν, την στιγμή που ο Ζοάο Κανσέλο πολύ δύσκολα θα συνεχίσει στο «Έτιχαντ».

Το ίδιο ισχύει και για τον Μπερνάρντο Σίλβα, ο οποίος έχει πρόταση τόσο από τη Μπαρτσελόνα, όσο και από τη Σαουδική Αραβία, αλλά και για τον Ριγιάντ Μαχρέζ, τον οποίο «πολιορκεί» η Αλ Αχλί και πολύ δύσκολα θα της… ξεφύγει.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως βασικά κομμάτια στο υπέροχο παζλ που δημιούργησε ο Πεπ Γκουαρδιόλα τα τελευταία έξι χρόνια, «χάνονται». Φεύγουν για αλλού. Πως η περίοδος θα είναι μεταβατική και πως μόνο ο Κέβιν Ντε Μπρόινε έχει παραμείνει από το ρόστερ που βρήκε ο Καταλανός προπονητής στο «Νησί», για να τον μετατρέψει φυσικά στον κορυφαίο στην θέση του στην εποχή του.

Η αίσθησή μου λοιπόν είναι πως όποια ομάδα του Big 6 θέλει τον τίτλο, πρέπει να επιχειρήσει να τον κατακτήσει φέτος. Θα είναι η Άρσεναλ των εξαιρετικών μεταγραφών, με Χάβερτς, Ράις και Τίμπερ, βασιζόμενη και στην περσινή σεζόν της; Θα είναι η Λίβερπουλ, που δεν θα είναι ίδια με πέρυσι και θα επιχειρήσει να πράξει ό,τι δεν κατάφερε δις, με περισσότερους από 90 βαθμούς; Θα είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Έρικ Τεν Χαγκ, που επέστρεψε στους τίτλους μετά από έξι χρόνια ή η Τσέλσι, που θα πάει για ένα ολικό rebuild, με ήδη μία ενδεκάδα να έχει φύγει από το «Στάμφορντ Μπριτζ», χάρη στον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο;

Η απάντηση δεν θα είναι απλή, αλλά το θέμα είναι ξεκάθαρο. Θες τον τίτλο; Πήγαινε να τον πάρεις φέτος από τη Μάντσεστερ Σίτι. Δεν θα την βρεις ποτέ ξανά τόσο «χορτασμένη», λόγω του περσινού τρεμπλ, και σε μία τόσο… ιδιαίτερη φάση, λόγω των αρκετών αποχωρήσεων βασικών παικτών, που ήξεραν πώς να το κάνουν και δεν κουράζονταν να κατακτούν πέντε Premier League σε έξι χρόνια, αναρίθμητα Κύπελλα, ένα τρεμπλ, παρευρισκόμενοι και δις στον τελικό του Champions League, για να πάρουν το πολυπόθητο τρόπαιο.

Φέτος είναι η ευκαιρία όλων; Αν όχι τώρα, πότε; Και αν όχι απέναντι σε μία «καινούργια» Μάντσεστερ Σίτι, που θα χρειαστεί χρόνο, τότε κόντρα σε ποια;