Σαν σήμερα: Δυο γκολ που θα άλλαζαν όλη την ιστορία για την Αγγλία…(vids)

Η μέρα αυτή μπορεί να παραμείνει στις πιο διδακτικές αναμνήσεις των Άγγλων διεθνών, όσο πόνο κι αν προκάλεσαν. Την 11η Ιουλίου του 2018 το προβάδισμα με τον Τρίπιερ και το 2021 το γρήγορο γκολ του Σο, πρόσφεραν ελπίδα, απίστευτη αγωνία, αλλά το φινάλε είχε καθολικό χειροκρότημα, με αρκετή πικρία…  



Σαν σήμερα: Δυο γκολ που θα άλλαζαν όλη την ιστορία για την Αγγλία…(vids)

Στο προ-πενταετίας Μουντιάλ στα γήπεδα της Ρωσίας, ουδείς περίμενε ότι θα εμφανιστεί αυτή η Αγγλία. Ουδείς την υπολόγιζε για μια τόσο αξιοπρεπή πορεία μέχρι τα ημιτελικά. Ουδείς περίμενε ότι ο Σάουθγκεϊτ με το γιλέκο του και τη νέα γενιά του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος θα έφταναν μέχρι τους «4» και θα είχαν καταγράψει επιτυχία σε διαδικασία των πέναλτι, απέναντι στους Κολομβιανούς.

Κι όμως, η εθνική Αγγλίας, κατάφερε να πετάξει τον ντροπιαστικό αποκλεισμό του 2016 από πάνω της και να παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 δίχως πίεση, κάτι που της επέτρεψε να σημειώσει και την πορεία μέχρι τα ημιτελικά, κατακτώντας εν τέλει την 4η θέση του τουρνουά, μετά και την ήττα στον μικρό τελικό από τους Βέλγους.

Το τρομερό χτύπημα φάουλ του Κίεραν Τρίπιερ μόλις στο 5ο λεπτό της αναμέτρησης με τους Κροάτες, προκάλεσε απίστευτο ξέσπασμα, ο Πέρισιτς ισοφάρισε στο 68’ και ο Μάντζουκιτς στο 109’ έδωσε το «εισιτήριο» για τον μεγάλο τελικό στο σύνολο του Ζλάτκο Ντάλιτς.

Αν ο Χάρι Κέιν είχε καταφέρει να «σπάσει» την μπάλα στον Στέρλινγκ ή να κάνει καλύτερο τελείωμα τη στιγμή που βρέθηκε απέναντι από τον Σούμπασιτς σε φάση που θα μπορούσε να έχει αποδειχθεί καθοριστική, ίσως να λέγαμε άλλα τώρα. Με τα «αν» και τα «ίσως», όμως, δεν γράφεται η ιστορία…


Τρία χρόνια μετά, ξανά 11η Ιουλίου, του 2021 αυτή τη φορά, το εξ αναβολής Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι τέτοιο στο οποίο η Αγγλία καταφέρνει μπροστά στο κοινό της να πάρει ώθηση μέχρι και τον μεγάλο τελικό! Και μάλιστα, με διαδρομή κατά την οποία νίκησε και τους Γερμανούς, ώστε αυτό το αποτέλεσμα να μείνει στα χρονικά ως μια από τις πιο σπουδαίες στιγμές των «τριών λιονταριών» απέναντι στα «πάντσερ».

Μια τέτοια ημέρα, λοιπόν, πριν από μόλις δύο χρόνια και αφήνοντας στην άκρη τα όσα συνέβησαν εκτός γηπέδου με το «ντου» των Άγγλων οπαδών, τις εικόνες χάους, τις εκθέσεις της Αστυνομίας περί πιθανοτήτων να υπάρξουν πολύ πιο δυσάρεστες καταστάσεις, το σύνολο του Σάουθγκεϊτ διεκδίκησε την κορυφή της Ευρώπης.

Το γκολ του Λουκ Σο με το τρομερό σπριντ προς την αντίπαλη περιοχή από αριστερά και το μονοκόματο πλασέ έκανε το «Γουέμπλεϊ» να… σείεται για αρκετά λεπτά, όμως, οι Ιταλοί κατάφεραν ν’ απαντήσουν και να πάρουν τελικά το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι. Άτιμη μοίρα για τους Άγγλους που εκείνη τη χρονιά, αποδείχθηκαν πνευματικά ανέτοιμοι για την διαδικασία από την άσπρη βούλα και η «σκουάντρα ατζούρα» κατέκτησε έναν τίτλο που όντως, άξιζε πέρα ως πέρα…

Κώστας Ζάλιαρης