Από τον Τζόλα και τον Ντι Κάνιο στον Βιάλι: Οι Ιταλοί που άφησαν εποχή στην Αγγλία πριν τον Τονάλι... (vids)

Η μεταγραφή του Σάντρο Τονάλι από την Μίλαν στη Νιούκαστλ ολοκληρώθηκε και το England365 ανατρέχει στο παρελθόν, για να θυμηθεί τους Ιταλούς ποδοσφαιριστές που άφησαν το στίγμα τους στην Premier League.  



Από τον Τζόλα και τον Ντι Κάνιο στον Βιάλι: Οι Ιταλοί που άφησαν εποχή στην Αγγλία πριν τον Τονάλι... (vids)

Ο Σάντρο Τονάλι αποτελεί το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Νιούκαστλ και τον πιο ακριβό Ιταλό παίκτη στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο πρώην κεντρικός μέσος της Μίλαν στοχεύει να καταγράψει τεράστιες επιτυχίες με τις «καρακάξες», οι οποίες έχουν μεγάλες φιλοδοξίες, αλλά και να κατακτήσει τίτλους στην Αγγλία, όπως έκαναν και άλλοι συμπατριώτες του που βρέθηκαν στην Premier League.

 

Τζιανφράνκο Τζόλα

Ο Τζόλα αγωνίστηκε για την Τσέλσι από το 1996 έως το 2003 και στην θητεία του εκεί διασφάλισε ότι θα μείνει στη μνήμη όλων, ως ένας από τους κορυφαίους Ιταλούς που έπαιξαν στο «Νησί». Πέτυχε περισσότερα από 50 γκολ, έβρισκε τα αντίπαλα δίχτυα με χαρακτηριστική άνεση και πήρε με τους «μπλε» έξι τρόπαια σε αυτή την περίοδο.

 

Μπενίτο Καρμπόνε

Παρέμεινε έξι χρόνια στην Αγγλία, πέρασε από αρκετές ομάδες (Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Άστον Βίλα, Μπράντφορντ, Ντέρμπι, Μίντλεσμπρο) και σημείωσε 40 γκολ στην Premier League. Είχε μία «θρυλική» συνεργασία με τον Πάολο Ντι Κάνιο στις «κουκουβάγιες», ενώ η συμβολή του ήταν καθοριστική στο «ταξίδι» της Άστον Βίλα έως τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας (2000).

 

Ρομπέρτο Ντι Ματέο

Ευρέως γνωστός για το ότι οδήγησε την Τσέλσι στο πρώτο Champions League της ιστορίας της ως προπονητής (2012), ωστόσο\, ήταν και παίκτης του συλλόγου για έξι χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Με γκολ σε τελικούς εγχωρίων διοργανώσεων, αλλά και στην πορεία προς το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1998, συνείσφερε τα μέγιστα στην ιστορία των «μπλε», σε μία προ-Ρομάν Αμπράμοβιτς εποχή.

 

Μάσιμο Μακαρόνε

Ο Μακαρόνε βρέθηκε για πέντε σεζόν στην Μίντλεσμπρο (2002-2007) και είχε ενταχθεί στο κλαμπ, ως ένα σχετικά άγνωστο όνομα. Παρ’ όλα αυτά, υπό την καθοδήγηση του Στιβ ΜακΛάρεν αγωνίστηκε δίπλα σε μεγάλες προσωπικότητες (Μαρκ Βιντούκα, Τζίμι-Φλοϊντ Χάσελμπαϊνκ) και έφτασε με την «Μπόρο» μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 2006.

Πάολο Ντι Κάνιο

Ένας άνθρωπος που… δίχασε το ποδοσφαιρικό κοινό. Ο ατίθασος χαρακτήρας του, οι πολιτικές του πεποιθήσεις, οι κόκκινες κάρτες, οι τσακωμοί και τα… γκολ, είναι οι λόγοι που άφησε διαφορετικές εντυπώσεις σε κάθε οπαδό. Από άποψη αριθμών κανείς όμως δεν αμφισβητεί την ποιότητα του, αφού πέτυχε 73 γκολ στην Premier League.

 

Τζιανλούκα Βιάλι

Και ο σπουδαίος και αείμνηστος, Τζιανλούκα Βιάλι, φόρεσε τη φανέλα της Τσέλσι και κατέγραψε σπουδαίες επιτυχίες μαζί της. Είχε διψήφιο αριθμό τερμάτων στην πρώτη του σεζόν στην Αγγλία και έγινε παίκτης-προπονητής, σκοράροντας 29 φορές υπό αυτόν τον διπλό ρόλο. «Έφυγε» από τη ζωή στις 6 Ιανουαρίου 2023.

 

Χρήστος Σκούρας