Ο Ράις αναβαθμίζει τα χαφ της Άρσεναλ και αν είναι ακριβός θα κριθεί στο χορτάρι και όχι στα… μηδενικά της μεταγραφής!

Ξεκινάμε από το βασικό: Ακριβή μεταγραφή, φτηνή μεταγραφή το γήπεδο είναι ο μόνος καθρέφτης. Εκεί φαίνεται διαχρονικά αν ένας παίκτης άξιζε η όχι τα λεφτά του. Εάν βοηθήσει την ομάδα που πάει να πάρει τίτλους, καθιερωθεί και με τον καιρό η απόδοση του πάψει να φέρνει στην επιφάνεια το πόσο κόστισε, η απάντηση έχει δοθεί! Έτσι συμβαίνει και με τον Ντέκλαν Ράις. Η Άρσεναλ παίρνει έναν παίκτη που τον είχε απόλυτη ανάγκη! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Ο Ράις αναβαθμίζει τα χαφ της Άρσεναλ και αν είναι ακριβός θα κριθεί στο χορτάρι και όχι στα… μηδενικά της μεταγραφής!

Το σίριαλ του φετινού καλοκαιριού τελείωσε σχετικά νωρίς, όσον αφορά το μεταγραφικό κομμάτι, με την μετακίνηση του αρχηγού της Γουέστ Χαμ, Ντέκλαν Ράις. Ήδημ αμέσως μετά τον τελικό που έγινε στην Πράγα και στον οποίο ο Άγγλος διεθνής έγινε ο πρώτος αρχηγός μετά τον περίφημο Μπόμπι Μουρ που σήκωσε ευρωπαϊκό τρόπαιο για τα «σφυριά», ήταν βέβαιο πως ο κύκλος του είχε κλείσει εκεί! Το είχε άλλωστε επιβεβαιώσει ο εκ των ιδιοκτητών της ομάδας, Ντέιβιντ Σάλιβαν, σε ραδιοφωνική συνέντευξη του στο Talksport, την μεθεπόμενη μέρα της επικράτησης επί της Φιορεντίνα.

Το ζήτημα ήταν ποιος θα μπορούσε να πληρώσει τα 100 και πλέον εκατομμύρια λίρες που είχε θέσει ως βασική προϋπόθεση ο Σάλιβαν για να παραχωρηθεί ο ποδοσφαιριστής! Είμαι βέβαιος πως θα έτριβε τα χέρια του όταν η Μάντσεστερ Σίτι έκανε επίσημη πρόταση, πιστεύοντας πως η «μάχη» μεταξύ των δύο ομάδων που ήθελαν τον αρχηγό της Γουέστ Χαμ, θα οδηγούσε την Σίτι σε δυσθεώρητα ύψη.

Τελικά, δεν έγινε! Η Σίτι αποχώρησε, αφού κακά τα ψέματα δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα για την ίδια η απόκτηση του Ντέκλαν Ράις. Στην ίδια θέση έχει τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, τον Ρόδρι αλλά και σαν back up τον Κάλβιν Φίλιπς. Επίσης, ο Στόουνς πλέον παίζει και σε αυτή τη θέση, αφού ο Πεπ έκανε ακόμα ένα… μαγικό και μετέτρεψε τον Άγγλο σε ένα πολυεργαλείο!

Η Άρσεναλ είχε κάνει ήδη δύο προτάσεις που είχαν απορριφθεί. Αυτή τη φορά όμως επανήλθε με κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο και κυρίως, με αυτό που επιθυμούσε η πλευρά των «σφυριών»: Πιο γρήγορη αποπληρωμή.

Έτσι λοιπόν ο Αρτέτα προσθέτει μετά τον Χάβερτς, αλλά και τον Τίμπερ, ακόμα ένα σημαντικό γρανάζι στη μηχανή του! Και όχι απλά ένα γρανάζι, αλλά έναν μελλοντικό αρχηγό της Άρσεναλ, αφού ο Ράις  έχει όλα τα προσόντα να εξελιχθεί σε έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την συνολική του εικόνα και κάνοντας πρωταθλητισμό.

Το ποσό είναι μεγάλο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’αυτό, ωστόσο είναι δεδομένο πως η διοίκηση της Άρσεναλ, καταρρίπτοντας όλα τα κλισέ περί Αμερικανών ιδιοκτητών που κοιτάνε μόνο τους αριθμούς και τα κέρδη, και όχι το τι χρειάζεται η ομάδα τους,  συνεχίζει να επενδύει, δίνοντας στον Αρτέτα όλα τα εφόδια να πετύχει εκεί όπου απέτυχε στην φετινή σεζόν! Να πάρει τον τίτλο…

Η έξοδος της Άρσεναλ στο Champions League μετά από μία γεμάτη εξαετία, θα της φέρει λεφτά στα ταμεία και είναι ολοφάνερο πως η κίνηση από πλευράς διοίκησης να ρίξει λεφτά στην αγορά, δείχνει ξεκάθαρα και τις προτεραιότητες. Η διοίκηση στήριξε με έργα τον Αρτέτα το καλοκαίρι του 2021, όταν εκείνο τον Αύγουστο οι «κανονιέρηδες» ήταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με τρεις ήττες και μηδέν γκολ στην επίθεση!

Τι μπορεί να προσφέρει ο Ράις και να δικαιολογήσει πλήρως τα χρήματα του και ας ακούγονται πολλά; Την ποδοσφαιρική ηρεμία στο χώρο του κέντρου, το καθαρό μυαλό, την ποιότητα σε μία κάθετη πάσα και μία ηγετική εικόνα, σε συνδυασμό με την ποιότητα που προσθέτει η μεταγραφή του Χάβερτς, αλλά και η διαρκώς αυξανόμενη βελτίωση του Έντεγκααρντ.

Ο Αρτέτα είχε διευκρινίσει στον Τσάκα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσει να φύγει και να πάει στην Λεβερκούζεν, εάν δεν ολοκληρώνονταν οι μεταγραφές που κυνηγούσε. Τώρα όμως, μπορεί πια να… ελευθερώσει τον Ελβετό. Και ταυτόχρονα να δει πως θα χειριστεί την περίπτωση του Τόμας Πάρτεϊ.

Είναι ξεκάθαρο πως με αυτές τις μεταγραφικές κινήσεις που έχει κάνει έως τώρα η Άρσεναλ και σύντομα μάλισταμ πριν βγει ο Ιούνιος, δείχνει ξεκάθαρα πως θέλει να «χτίσει» πάνω στην εξαιρετική σεζόν που έκανε. Οι 84 πόντοι που μάζεψε είναι μια παρακαταθήκη για την επόμενη χρονιά, αλλά γνωρίζει ο Αρτέτα πως μια ανάλογη πορεία καθόλου εύκολη δεν θα είναι σε συνδυασμό μάλιστα με μεσοβδόμαδα ματς στο Champions League. Όσο για την τιμή που έφτασε στα ύψη για τον Ράις; Για μία ακόμη φορά, το προφανές, όπως ξεκίνησα και το κείμενο, παραμένει: Ακριβώς ή φθηνός, είναι ένας παίκτης που το τελικό αποτέλεσμα το βγάζει το χορτάρι και όχι τα μηδενικά που συνοδεύουν την επιταγή της υπογραφής στην συμφωνία!