Γιατί Τσέλσι, Άρσεναλ και Γιουνάιτεντ θέλουν τον Καϊσέδο; Είναι… λίγα τα 80 εκατομμύρια! (vids)

Για ποιον λόγο Τσέλσι, Άρσεναλ και Γιουνάιτεντ θέλουν τον Καϊσέδο. Εύλογα πολλοί θα αναρωτιούνται. Τουλάχιστον όσοι δεν έχουν παρακολουθήσει φέτος σε μεγάλο βαθμό τη Μπράιτον. Έπειτα, μπαίνουν τα οικονομικά δεδομένα στη μέση. Είναι πολλά τα 80 εκατομμύρια που ζητούν οι «γλάροι»; «Όχι» είναι η σωστή απάντηση!



Γιατί Τσέλσι, Άρσεναλ και Γιουνάιτεντ θέλουν τον Καϊσέδο; Είναι… λίγα τα 80 εκατομμύρια! (vids)

Πρόκειται για ένα από τα πιο hot ονόματα του φετινού καλοκαιριού. Η ιστορία επί της ουσίας επαναλαμβάνεται. Τον Ιανουάριο η Άρσεναλ ήθελε να αποκτήσει τον Καϊσέδο και η Μπράιτον απέρριψε δις προσφορές των «κανονιέρηδων».

Πριν από έξι μήνες, η Τσέλσι είχε μπει δυναμικά στο «κόλπο» της απόκτησής του, αλλά οι προσπάθειές της δεν ευδοκίμησαν. Καταλυτικό ρόλο στην παραμονή του στο «Άμεξ» διαδραμάτισε ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι.

«Μείνε, βοήθησέ μας να βγούμε στην Ευρώπη και μετά θα αποχωρήσεις». Και πράγματι, έτσι θα γίνει. Διότι ο Μόισες Καϊσέδο διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην ιστορική πορεία που πραγματοποίησε φέτος η Μπράιτον.

Οι αριθμοί «μιλούν» ξεκάθαρα από μόνοι τους και δεν επιδέχονται κάποια αμφισβήτηση. Αρχικά, μόνο ο Πασκάλ Γκρος και ο Λιούις Ντανκ αγωνίστηκαν περισσότερο από αυτόν φέτος. Ο Καϊσέδο έπαιξε 3.140 λεπτά σε επίπεδο Premier League και έλειψε μόλις από μία αναμέτρηση των «γλάρων» στη διάρκεια της σεζόν.

Η θέση του παρουσιάζει… ποικιλομορφία, μιας και μπορεί να υποστηρίξει με την ίδια επιτυχία, περισσότερες από μία στον αγωνιστικό χώρο. Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Προφανώς και είναι 6άρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως διαθέτει τα απαιτούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά για να «πατά» περιοχή. Συνήθιζε να παίζει σε ένα… πίβοτ που δημιούργησε ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι, στην τριάδα της μεσαίας γραμμής και να πλαισιώνεται από τον Γκρος και τον ΜακΆλιστερ, όντας ο πρώτος που έπαιρνε τη μπάλα για να την δώσει στους δύο… διπλανούς του.

Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε πως έχει καταφέρει να καλύψει με επιτυχία και τη θέση του δεξιού μπακ. Στην τεράστια μάλιστα νίκη της Μπράιτον επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0, ο Κολομβιανός είχε το δύσκολο έργο να μαρκάρει τον Μάρκους Ράσφορντ. Και μαντέψτε… Η Μπράιτον ήταν εξαιρετική, ο ίδιος δεν εκτέθηκε σε καμία περίπτωση και το τρίποντο που ήρθε, έθεσε αποφασιστικά την ομάδα του στο «κυνήγι» της 6ης θέσης, την οποία τελικά και κατέλαβε.

Το βασικότερο προσόν στον τρόπο παιχνιδιού του Καϊσέδο αφορά την αντίληψή του. Παίζει μπροστά από την αμυντική τετράδα, πιέζει εξαιρετικά ψηλά και έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πάρα πολλούς χώρους, αντιλαμβανόμενος σωστά την επόμενη κίνηση του ποδοσφαιριστή που έχει τη μπάλα, προτού αυτός πασάρει.

Όπως άλλωστε βλέπετε και στη φωτογραφία, ο Κολομβιανός, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, κατάφερε να φτάσει πρώτος στη μπάλα!

Από εκεί και πέρα, μόνο ο Ζοάο Παλίνια της Φούλαμ προέβη σε περισσότερα τάκλιν φέτος (144 έναντι 100 του Καϊσέδο) και μόνο ο Ντέκλαν Ράις κατέγραψε περισσότερες αναχαιτίσεις από αυτόν (63 έναντι 56).

Ουδείς φυσικά ποδοσφαιριστής της Μπράιτον μπορεί να συγκριθεί στους εν λόγω αριθμούς μαζί του, την στιγμή που ο Καϊσέδο είναι 2ος και στη στατιστική κατηγορία, που τον θέλει να κλέβει τη μπάλα και η ομάδα του να καταγράφει τελική προσπάθεια. Συνέβη σχεδόν στο 50% των αναμετρήσεων που έδωσε φέτος (18 σουτ η Μπράιτον μετά από κλέψιμό του), με τον Ρόδρι να είναι ο κορυφαίος της σχετικής λίστας, χάρη στη μία περισσότερη τελική που έκανε η Μάντσεστερ Σίτι, σε ολόκληρο το πρωτάθλημα!

Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν πλήρως λοιπόν τον λόγο που η Τσέλσι και η Άρσεναλ επιμένουν να τον αποκτήσουν. Από τους «μπλε» αποχωρεί ο Ενγκολό Καντέ, με τον οποίο ο Καϊσέδο «μοιάζει», ενώ από τους «κανονιέρηδες», φαίνεται πως βρισκόμαστε στις τελευταίες ημέρες του Τόμας Πάρτεϊ στο Βόρειο Λονδίνο.

Αμφότεροι αναχωρούν λοιπόν από την Premier League, και ποιος είναι ανώτερος του Καϊσέδο για να καλύψει το «κενό» που αφήνουν πίσω τους; Από ένα παιδί με «πλούσιες» παραστάσεις στο ανώτερο επίπεδο, στα 21 του χρόνια, με μία… υπέροχη δεκαετία να «διαγράφεται» μπροστά του;

Συνεπώς, τα 80 εκατομμύρια που ζητά η Μπράιτον για να δώσει τη συγκατάθεσή της, δεν είναι πολλά. Τα αξίζει και με το παραπάνω. Και αν εν τέλει η αποχώρησή του από το «Άμεξ» γίνει με ένα τέτοιο ποσό, τότε θα συζητάμε για την 6η ακριβότερη πώληση αμυντικού μέσου στην ιστορία της Premier League. Ίσως και την ακριβότερη γενικώς στην… κατηγορία του. Διότι ο Μόισες Καϊσέδο δεν έχει θέση στο γήπεδο…

Δημήτρης Μανάκος