Τα έκανε όλα σε… 260 ημέρες: Ο Ντε Τζέρμπι άργησε να κερδίσει με τη Μπράιτον όσο κανείς και μετά «έγραψε» ιστορία!

Είναι απίστευτη η ιστορία του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι με τη Μπράιτον. Άργησε να κερδίσει όσο κανένας άλλος, ανεξαρτήτως διοργάνωσης, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ με τους «γλάρους» στον 21ο αιώνα, και εν συνεχεία έβαλε το όνομά του με τα πιο χρυσά γράμματα στο «Άμεξ».



Τα έκανε όλα σε… 260 ημέρες: Ο Ντε Τζέρμπι άργησε να κερδίσει με τη Μπράιτον όσο κανείς και μετά «έγραψε» ιστορία!

Έχει αντιληφθεί κανείς τι έχει κάνει φέτος ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι με τη Μπράιτον; Στην πρώτη του προπονητική δουλειά στην Premier League. Διαδεχόμενος τον Γκρέιαμ Πότερ, που μέχρι τότε αποτελούσε τον πιο επιτυχημένο προπονητή στην ιστορία του συλλόγου. Σε μία ούτως ή άλλως ιδιαίτερη σεζόν για την ομάδα του Τόνι Μπλουμ, η οποία… αναγκάστηκε να αλλάξει προπονητή μεσούσης της σεζόν, δίχως να είναι προετοιμασμένη για αυτό.

Ο Ιταλός αφίχθη στο «Άμεξ» και δεν κατάφερε να κερδίσει στα πρώτα του πέντε παιχνίδια στον πάγκο της Μπράιτον. Ξεκίνησε θετικά, με το 3-3 απέναντι στη Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ», σε ένα ματς που προηγήθηκε με 2-0, αλλά εν συνεχεία δεν βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα στις τέσσερις επόμενες αναμετρήσεις της.

Αυτομάτως, ξεκίνησε η… γκρίνια. Δεν συνήθιζε να μην σκοράρει η Μπράιτον, δεν είχε μάθει την τελευταία διετία να απέχει από τις νίκες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλα ήταν όμως μέχρι να γίνει η αρχή, με το πρώτο τρίποντο να έρχεται απέναντι στην Τσέλσι του Γκρέιαμ Πότερ, εντός έδρας, με 4-1.

Η νίκη του Ντε Τζέρμπι κόντρα στον πρώην προπονητή της νυν ομάδας του σηματοδότησε και το φινάλε στο αρνητικό του σερί. Σε ένα σερί που δεν είχε κάνει την εμφάνισή του στον 21ο αιώνα για τους «γλάρους», καθώς κανείς από όσους ανέλαβαν την τεχνική τους ηγεσία από το 2000 και έπειτα, είχε αργήσει να κερδίσει τόσο πολύ.

Ποιος είναι ο προηγούμενος που βίωσε κάτι ανάλογο στη Μπράιτον; Ο Μίκι Άνταμς, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία στα τέλη του 1999 και κέρδισε με την… έναρξη της νέας χιλιετίας. Η νίκη του είχε καταγραφεί απέναντι στη Γουίγκαν με 2-1, στην 2η τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, με όσους μεσολάβησαν ανάμεσα σε αυτόν και στον Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι, να έχουν πανηγυρίσει μέχρι και το… 4ο παιχνίδι τους.

Φυσικά, ο Ιταλός προπονητής δεν θα θυμάται εκείνη τη νίκη της Μπράιτον επί της Γουίγκαν εντός έδρας. Διότι ήταν μόλις… 21 ετών. Αλλά σε κάθε περίπτωση, έμελλε εκείνο το αρνητικό ρεκόρ να ανήκει στον πρώτο προπονητή στην ιστορία του συλλόγου που τον οδηγεί σε ευρωπαϊκή διοργάνωση!

Αναλυτικά, το παιχνίδι που ο εκάστοτε προπονητής της Μπράιτον κέρδισε για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα:

Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι: Στο έκτο του ματς (Μπράιτον - Τσέλσι 4-1)

Γκρέιαμ Πότερ: Στο ντεμπούτο του (Γουότφορντ - Μπράιτον 0-3)

Κρις Χιούτον: Στο ντεμπούτο του (Μπρέντφορντ - Μπράιτον 0-2)

Νέιθαν Τζόουνς: Στο δεύτερο ματς (Φούλαμ - Μπράιτον 0-2)

Σάμι Χίπια: Στο δεύτερο ματς (Μπράιτον - Τσέλτενχαμ 2-0)

Όσκαρ Γκαρσία: Στο τέταρτο ματς (Μπέρμιγχαμ - Μπράιτον 0-1)

Γκουστάβο Πογιέτ: Στο ντεμπούτο του (Σαουθάμπτον - Μπράιτον 1-3)

Ράσελ Σλέιντ: Στο τρίτο του ματς (Μπράιτον - Γέοβιλ 5-0)

Μίκι Άνταμς: Στο έκτο του ματς (Μπράιτον - Γουίγκαν 2-1)

 

Δημήτρης Μανάκος