Τότε ο Μπόμπι Μουρ, τώρα ο Ντέκλαν Ράις: Η Γουέστ Χαμ έβγαλε τον κόσμο της στους δρόμους… 58 χρόνια μετά! (vids)

Πέρασαν 58 χρόνια από το προηγούμενο ευρωπαϊκό τρόπαιο της Γουέστ Χαμ. Από την τελευταία φορά που ο κόσμος των Λονδρέζων βγήκε στο Λονδίνο και γέμισε τους δρόμους, για να πανηγυρίσει ένα τρόπαιο που δεν «παίζεται» στο «Νησί». Τότε αποθεωνόταν ο Μπόμπι Μουρ. Τώρα ο Ντέκλαν Ράις και η «παρέα» του!



 Τότε ο Μπόμπι Μουρ, τώρα ο Ντέκλαν Ράις: Η Γουέστ Χαμ έβγαλε τον κόσμο της στους δρόμους… 58 χρόνια μετά! (vids)

Πριν από δύο μήνες, η Γουέστ Χαμ κινδύνευε ξεκάθαρα με υποβιβασμό. Ο Ντέιβιντ Μόγιες έβγαζε κομπιουτεράκια και υπολόγιζε βαθμούς και αναμετρήσεις. Πού μπορεί να κερδίσει, ποιο ματς ενδέχεται να χάσει, ποιο παιχνίδι μπορεί να της δώσει ένα ψυχολογικό προβάδισμα έναντι των υπολοίπων.

Σχεδόν, 60 ημέρες μετά, τα «σφυριά» είναι πρωταθλητές Ευρώπης, έχοντας κατακτήσει το πρώτο τους ευρωπαϊκό τρόπαιο έπειτα από 58 χρόνια. Τα κατάφεραν, έφυγαν νικητές από την Πράγα και έβαλαν στη συλλογή τους το δεύτερο Europa Conference League που διοργανώθηκε ποτέ.

Ο Μόγιες πήρε ευρωπαϊκό τίτλο στο 1097ο παιχνίδι του σε επαγγελματικούς πάγκους, ο Μάικλ Αντόνιο σήκωσε τρόπαιο μετά από 14 χρόνια και ο Ντέκλαν Ράις πανηγύρισε, για πρώτη φορά ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, 10 χρόνια μετά την ένταξή του στα «σφυριά», έπειτα από την αποχώρησή του από την Τσέλσι.

Στην επιστροφή της αποστολής στην πρωτεύουσα της Αγγλίας, επικράτησε παροξυσμός. Χορός, τραγούδια, συνθήματα, καπνογόνα και υποδοχή… ηρώων, για τον πρώτο τίτλο εκτός «Νησιού» μετά από σχεδόν 60 χρόνια.

Θύμησε το… 1965. Η εικόνα του Μπόμπι Μουρ πάνω στο πούλμαν. Ο χαιρετισμός του, η ομιλία του και ένα κοινό από κάτω να παραληρεί. Εικόνες που οι περισσότεροι φίλοι της Γουέστ Χαμ δεν έχουν ζήσει. Έχουν δει μόνο σε φωτογραφίες. Αλλά πλέον, έχουν την τύχη να βγουν στους δρόμους και να αναβιώσουν το ένδοξο παρελθόν τους!

Δημήτρης Μανάκος