Και όμως, έχει συμβεί και αυτό: Η μοναδική σεζόν που ο Πεπ δεν πήρε τίτλο…

Έχει γίνει και αυτό. Συμβαίνουν ακόμη και αυτά. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα να μην κατακτά ούτε έναν τίτλο για μία ολόκληρη αγωνιστική περίοδο. Πέρασαν επτά χρόνια από τότε. Κάθε αρχή και δύσκολη λένε. Και ο Καταλανός το βίωσε πλήρως στην πρώτη του χρονιά στη Μάντσεστερ Σίτι!



Και όμως, έχει συμβεί και αυτό: Η μοναδική σεζόν που ο Πεπ δεν πήρε τίτλο…

Συζητάμε πλέον για τον GOAT του αθλήματος. Για τον άνθρωπο που είναι συνώνυμο των τίτλων. Για τον μοναδικό προπονητή στην Premier League που καταφέρνει να πείσει την ομάδα του να κάνει 10+ συνεχόμενες νίκες, για να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα.

Τον μόνο που θα μπορούσε να πάρει πρωτάθλημα από τη Λίβερπουλ της μίας ήττας σε ολόκληρη αγωνιστική περίοδο. Αυτόν που έχει καταρρίψει την θεωρία των αριθμών, αυτόν που παίρνει πρωτάθλημα με 98 βαθμούς, με 100 βαθμούς και με ανατροπή στο τελευταίο εικοσάλεπτο, ενώ το βλέπει να ξεγλιστρά από τα χέρια του εντός έδρας, σε αναμέτρηση με την Άστον Βίλα εντός έδρας.

Συζητάμε φυσικά για τον Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος μετά την κατάκτηση του FA Cup, έγινε ο 3ος προπονητής στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, που κατακτά το νταμπλ σε τουλάχιστον δύο σεζόν. Το έκανε ο Σερ Άλεξ, το επανέλαβε ο Αρσέν Βενγκέρ και πλέον, ο Καταλανός μπήκε σε αυτό το κλειστό κλαμπ, με το δεύτερο νταμπλ του την τελευταία πενταετία.

Κατέκτησε το πέμπτο πρωτάθλημα με τη Μάντσεστερ Σίτι στα τελευταία έξι χρόνια και το δεύτερο FA Cup του στο «Νησί» και έφτασε συνολικά τους… 34 τίτλους. Μόλις σε δύο αγωνιστικές περιόδους, δεν έχουμε δει τον Πεπ να κατακτά τίτλους από το 2008 και έπειτα, όταν έκανε την εμφάνισή του στους προπονητικούς πάγκους.

Την σεζόν 2012-13, όταν και απείχε από τον ρόλο του, όταν αποχωρίστηκε από τη Μπαρτσελόνα, και την πρώτη του χρονιά στην Αγγλία, το 2016-17. Ακόμη και αυτός επιβεβαίωσε τότε πως «κάθε αρχή είναι και δύσκολη», με τη Μάντσεστερ Σίτι να μην κατακτά ούτε έναν τίτλο εκείνη τη χρονιά!

Τερμάτισε στην 3η θέση του πρωταθλήματος, το οποίο σήκωσε η Τσέλσι, ως το τελευταίο δικό της μέχρι και σήμερα, αποκλείστηκε στον ημιτελικό του FA Cup από την Άρσεναλ, στον 4ο γύρο του Λιγκ Καπ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και δεν συνέχισε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, με τη Μονακό να την πετά εκτός αυτής, στη φάση των «16».

Επί της ουσίας, αυτή είναι και η μοναδική σεζόν του Πεπ Γκουαρδιόλα στους πάγκους, που δεν συνοδεύτηκε με τίτλο. Διόλου απίθανο μοιάζει να είναι και η μοναδική…

Αναλυτικά, οι τίτλοι που έχει κατακτήσει ο Πεπ Γκουαρδιόλα ανά σεζόν:

2008-09: Champions League, Πρωτάθλημα Ισπανίας, Copa Del Rey

2009-10: Πρωτάθλημα Ισπανίας, Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, Σούπερ Καπ UEFA, Σούπερ Καπ Ισπανίας

2010-11: Champions League, Πρωτάθλημα Ισπανίας, Σούπερ Καπ Ισπανίας

2011-12: Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, Copa Del Rey, Σούπερ Καπ UEFA, Σούπερ Καπ Ισπανίας

2012-13: Απείχε για ένα χρόνο από τους πάγκους

2013-14: Πρωτάθλημα Γερμανίας, Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, DFB Pokal, Σούπερ Καπ

2014-15: Πρωτάθλημα Γερμανίας

2015-16: Πρωτάθλημα Γερμανίας, DFB Pokal

2016-17: -

2017-18: Πρωτάθλημα Αγγλίας, Λιγκ Καπ

2018-19: Πρωτάθλημα Αγγλίας, FA Cup, Λιγκ Καπ, Community Shield

2019-20: Λιγκ Καπ, Community Shield

2020-21: Πρωτάθλημα Αγγλίας, Λιγκ Καπ

2021-22: Πρωτάθλημα Αγγλίας

2022-23: Πρωτάθλημα Αγγλίας, FA Cup

 

Δημήτρης Μανάκος